Lipsa oamenilor cu care să formeze echipe de exploatare forestieră l-a determinat pe un antreprenor din județul Harghita să sisteze activitatea și să se reorienteze spre agricultură. După 8 ani în care a făcut prestări în parchete din toată țara, Albert Fabian a închis firma: nu mai are cu cine lucra. Prin urmare a devenit fermier și acum a scos la vânzare vagonul forestier în care caza echipele.
A pus anunțul pe un grup de Facebook al celor din branșă, cu fotografii și precizarea că e în stare foarte bună.
„Este un vagon în stare perfectă, care poate fi dus direct la pădure. Are 6 paturi, dar se mai pot instala încă 2. Are sobă, masă, chiuvetă. Prețul e de 3.300 de euro”, a declarat el pentru forestmania.ro.
Albert Fabian ne-a spus că sunt foarte mulți cei interesați de vagon și că are deja mai multe oferte. Până acum 30 de persoane l-au contactat să ceară detalii despre vagon, din mai multe zone ale țării. El mai are de vânzare și un TAF de la IRUM, în perfectă stare, care a fost folosit în exploatări forestiere din Germania.
După cum se vede în imagini, vagonul nu arată chiar grozav, dar reprezintă realitatea românească: cei care scot lemnul din pădure lucrează în condiții grele.
Cei care scot lemnul pentru a-l duce în fabrici de prelucrare stau câte o săptămână-două în pădure în astfel de vagoane și nu îi aude nimeni plângându-se.
Nu e peste tot la fel
Desigur că nu toate firmele de exploatare își cazează oamenii în astfel de vagoane. Sunt și antreprenori care își permit să îi țină în pensiuni. Au camionetă cu care merg de la parchet în cea mai apropiată localitate și se odihnesc în condiții decente. Cei de la Migab Forest de exemplu, au propria „pensiune” în sediul firmei, pe Valea Doftanei. Arată super.
ForestMobile vine din urmă
Mai nou, există și ForestMobile, creat de o firmă românească din Sibiu. E tot un fel de vagon forestier, dar o variantă modernă.
„Hotelul pe roți” a fost creat de Florin Ianul și firma sa, Modular Plus din Sibiu, și ține cont de toate caracteristicile muncii în pădure. Faptul că e inginer silvic a fost un plus pentru Florin Ianul: a înțeles nevoia unui astfel de produs, plus că… era și timpul. Firmele de exploatare forestieră sunt nevoite să plătească sume importante pentru cazarea angajaților, când merg în parchete.
„E autonom, este o structură metalică atașată de un șasiu, îmbrăcată cu panouri neinflamabile. Înăuntru are senzori pentru monoxid de carbon, are panouri fotovoltaice cu protecție la crengi care asigură încărcare la lumină. E ca o pensiune pe roți pe care o tragi și o pui oriunde în pădure”. ForestMobile costă în jur de 110.000 de lei.