O soluție științifică pentru a evita ca arborii care se rup în furtuni să nu mai producă pagube este la îndemâna oricărui primar, prin intermediul Laboratorului de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură de la Suceava. Printre serviciile oferite de laborator se numără și cel de identificare a gradului de degradare internă a trunchiului arborilor.
Identificarea gradului de degradare internă a trunchiului arborilor se realizează prin metode neinvazive, folosind un tomograf pentru arbori – ARBOTOM. Rezultatele sunt exprimate prin diagrame ale intensității și modului de dispunere a putregaiului interior.
Primarul din Arad, inginer silvic, a postat ieri pe pagina sa de Facebook câteva imagini cu o intervenție la un arbore rupt de furtună. Din fericire, nu au fost victime sau pagube, dar imaginile vorbesc de la sine.
Nu e singurul loc în care vedem arborii rupți. Mulți sunt bătrâni, pentru că nimeni nu îi testează, cum ar fi normal, iar imagini cu incidente de acest gen vedem la știri după fiecare vânt puternic.
Profesorul Cătălin Roibu, coordonatorul Laboratorului de Biometrie Forestieră, spune că ar fi de dorit ca primăriile să evalueze starea arborilor de pe domeniul public, în contextul climatic extrem cu care ne confruntăm.
Laboratorul de Biometrie Forestieră este unul dintre cele mai reprezentative laboratoare de dendrocronologie din Europa, fiind cea mai mare entitate de cercetare din domeniu din România.
Laboratorul a fost fondat în anul 1993 de către acad. Victor Giurgiu și aparține de departamentul de Silvicultură și Protecția Mediului, Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Povestea de succes a Laboratorului de Biometrie Forestieră a început în anul 2014, odată cu implementarea proiectului CLIMFOR 18SEE. De atunci, echipele de cercetare desfășoară activități de cercetare atât în țară, cât și peste hotare, având colaborări cu institute de cercetare și universități prestigioase din toată lumea.