În ultimii ani, lemnul de foc a început să apară ambalat la magazinele de bricolaj. Se vinde la metrul cub sau în alte cantități, în plase sau pe paleți. Cererea consumatorului final a dus la acest mod de comerț, neobișnuit la noi până acum doi – trei ani. Am vrut să vedem cum arată utilajul care face din buștean o „sacoșă” ceva mai mare cu lemne. Și am fost la firma ForstPan din Fălticeni, Suceava.
„A crescut numărul de astfel de utilaje în România, deoarece consumatorul final își dorește produs finit, adică lemnul despicat și gata ambalat. Și atunci companiile de exploatare, de prelucrare au înțeles nevoia de a se tehnologiza”, ne-a explicat Cristian Panaite, managerul firmei.
El deține o linie de despicat lemn de foc de la Japa, firmă din Finlanda. Dar e și distribuitor al lor în România.
Primul pas e să pui bușteanul pe rampa de alimentare.
De pe rampa de alimentare se transferă pe linia de despicat. Piesele despicate sunt evacuate de pe banda transportoare în ciurul de curățare.
Aici se îndepărtează tot ce înseamnă așchii de lemn rezultate din procesul de despicare după care se transferă în coșul de ambalare, unde sunt ambalate pe paleți.
Și rezultă produsul finit pe care îl vedem în depozit.
Cei de la ForstPan distribuie în România inclusiv coșul de ambalat.
Cât procesează?
„Sunt multe variabile, dacă e să discutăm despre cantități procesate. Depinde de calitatea lemnului, de diametru, de lungime. În principiu, putem procesa între 3 și 5 metri cubi pe oră”.
Unde ajunge acest lemn ambalat?
„De aici lemnul de foc ambalat pleacă la distribuitorii cu care avem parteneriate în România, depozite de materiale de construcții, rețelele de do it yourself, merg și către clienți instituții publice sau persoane private”.
De unde vin buștenii?
„Cea mai mare parte a lemnului achiziționat provine de la firmele de exploatare forestieră. Ca și sortimentație este lemn de foc, noi nu achiziționăm din piață decât sortimentul care este din punct de vedere al prețului cel mai jos. Noi nu concurăm cu industria de prelucrare primară. Din perspectiva productivității și a randamentului, nu este un produs căreia să îi putem crea valoare adăugată. Până la urmă, să nu uităm că avem 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu combustibil solid. Ceea ce facem noi aici este să livrăm produsul în formă finală”.
Cât costă o astfel de linie?
„Investiția aceasta este undeva spre 100.000 de euro.
Dar în portofoliul nostru, ca distribuitori, avem N variabile de utilaje a căror valoarea începe de la câteva mii de euro și putem depăși 100.000 de euro, depinde de ce își dorește fiecare.”
Liniile de procesare a lemnului JAPA sunt gândite în cel mai mic detaliu, având ca focus inovația, pentru a obține rezultate la cele mai înalte standarde.
Sistemul de tăiere Japa este proiectat împreună cu profesioniștii din domeniul procesării lemnului de foc și conform cu cerințele acestora. Cureaua de alimentare în unghi perfect și dispozitivul de prindere a bușteanului asigură tăierea în poziția corectă. Limitatorul de lungime a lemnului de foc de despicat permite reglarea lungimii și se retrage în timpul tăierii, astfel încât lemnul de foc să poată cădea liber în poziția corectă în camera de despicare.
Lubrifierea lanțului funcționează automat, iar containerul separat transparent pentru uleiul pentru lanț poate fi ușor schimbat sau umplut. Utilizatorul poate vedea cantitatea de ulei pentru lanț din poziția de lucru. Atunci când grilajul de protecție activă este deschis, utilizatorul are acces ușor la unitatea de fierăstrău pentru întreținerea sau înlocuirea lanțului și a lamelor fierăstrăului.
Spațiul de despicare este deschis dinspre partea inferioară pentru a păstra mașina curată de praf, așchii de lemn și coajă. Cu aceste caracteristici, despicarea funcționează fără probleme, cu nevoia minimă de deschidere a dispozitivului de siguranță. Utilizatorul mașinii se poate concentra pe optimizarea producției de lemn de foc.
Mai multe detalii despre acest utilaj și multe altele găsiți pe site-ul distribuitorului ForstPan, AICI.
Aș vrea să vorbesc cu dumneavoastră Forest Mania am cardul de energie Și aș vrea și eu niște lemne Cum pot să iau legătura cu dumneavoastră
Buna ziua! Trebuie să luați legătura cu cei care distribuie lemn în localitatea dvs.
Buna ziua eu sunt de la Bucuresti si am card de pensionar cei 700 si vreu sai cupar lemne la țara la Călărași cum eu si eu legătura cu voi