Curtea de Apel București a respins ieri, ca neîntemeiată, acțiunea în instanță a organizației Agent Green de a bloca administrarea, de către Romsilva, a fondului forestier de la Dobrovăț și Lunca Cetățuii, Iași. Practic, completul de judecată confirmă că Direcția Silvică Iași a aplicat în mod corect legislația în vigoare și amenajamentele silvice în zonele respective. Cei de la Agent Green pot face recurs în 5 zile de la comunicarea soluției.
Au trecut doi ani şi jumătate de când organizaţia Agent Green încearcă să blocheze în instanţă o decizie a Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin care se aprobau lucrări în fondul forestier de la sudul municipiului Iaşi. Este vorba de o suprafaţă de pădure aflată în administrarea Ocoalelor Silvice Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii.
Cei de la Agent Green au făcut, în 2020, o amplă campanie împotriva celor de la Romsilva care administrează fondul forestier respectiv, reușind să le suspende activitatea. Ei au transformat niște lucrări de îngrijire într-o nenorocire: „Ultimele trupuri de păduri seculare sunt măcelărite. Pădurea care se vede din dronă este plămânul marelui oraş care se vede pe fundal şi va dispărea dacă nu te implici. Vor fi scoase la licitaţie restul de parcele unde încă nu se taie, dar unde arbori au fost deja marcaţi pentru tăiere… Se taie ultimele parcele cu păduri seculare cu vârsta medie de 120-160 de ani. Ministerul Mediului a aprobat exploatarea a peste 750.000 metri cubi de lemn pentru actualul deceniu fără studii de evaluare adecvată şi strategică. În lipsa acestor evaluări obligatorii, Comisia Europeană a demarat un infringement împotriva României, procedurile urmând să conducă la sancţiuni aspre care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiţie în cursul acestui an”, menţiona, la vremea aceea, Agent Green.
De partea cealaltă, reprezentanţii Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au susţinut mereu că e vorba de o acţiune perfect legală şi cu totul justificată și că, de fapt, nu e vorba decât de o toaletare a zonei şi de o împrospătare a fondului forestier. S-a mers în instanţă, au fost mai multe procese, s-a ajuns la rejudecare şi, prin sentinţa de ieri, 19 aprilie a.c., pronunţată în dosarul 7593/2/2020, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Agent Green ca fiind neîntemeiată.
Direcția Silvică Iași: Tocmai îngrijirea a făcut pădurile atât de valoroase
Direcția Silvică Iași a transmis un comunicat de presă pe această temă. Ei spun că dacă acele păduri nu ar fi fost bine administrate, nu ajungeau situri Natura 2000… Cu alte cuvinte, non-intervenția nu înseamnă protecție.
„Față de precizările aduse în mod constant la cunoștința publicului de către Direcția Silvică Iași, respectiv respingerea cu fermitate a acuzatiilor grave si iresponsabile lansate de o organizatie de „mediu” iată că și C.A. București a stabilit prin decizie civilă că amenajamentele silvice și legislația de mediu sunt respectate de către Direcția Silvică Iași.
Efectuarea lucrărilor de îngrijire şi conducere a arboretelor conform planurilor prevăzute în amenajamentele silvice este o măsură specifică impusă chiar prin Planul de management al Sitului Pădurea Bârnova-Repedea, care mai precizează:
Lucrările de îngrijire a arboretelor efectuate până în prezent au permis dezvoltarea şi menţinerea habitatelor de pădure şi declararea în actualele limite a sitului ROSCI0135 Pădurea Bârnova – Repedea. Continuarea aplicării acestor măsuri este benefică stării de conservare a habitatului”.
Faptul că aceste păduri au fost declarate Situri Natura 2000, se datorează tocmai faptului că lucrările silvice desfăşurate în baza amenajamentelor silvice de-a lungul anilor, au menţinut condiţiile de conservare şi protejare a speciilor şi habitatelor pentru care au fost declarate:
Din Planul de management reiese că activitatea de silvicultură este identificată ca fiind o presiune cu intensitate scăzută asupra habitatelor sitului şi că „Direcţia silvică este responsabilă de starea bună de conservare a habitatelor de pădure constatată în prezent. Putem spune că lucrările silvice reprezintă principalul factor responsabil de felul în care aceste păduri arată în prezent.”
Asigurăm că Direcția Silvică Iași va respecta în continuare cu strictete legile şi hotărârile judecătoreşti”, se arată în comunicat.
Sursa: ziarulevenimentul.ro, Curtea de Apel București, Direcția Silvică Iași.