Muncile din sectorul forestier sunt asociate de cele mai multe ori cu sexul puternic, fiind considerate mult prea complexe pentru a fi îndeplinite de o femeie.
Însă, în realitate, pădurea nu ține cont de gen!
Dar, totuși, industria e plină de stereotipuri și idei eronate, preconcepții care ajung să fie dărâmate cu trecerea timpului. Femeile au început să-și spună cuvântul din ce în ce mai apăsat și să miște lucruri în sectorul forestier. Nimic nu este imposibil, mai cu seamă când vorbim de atâta perseverență și dorință.
Alva-Li și Ida – două tinere pasionate de munca în pădure
Programul de operator de mașini forestiere de la Liljaskolan, din Suedia cuprinde un număr impresionant de tinere interesate de acest domeniu. Nouă din treisprezece – incredibil, nu? Deși această meserie este tradițional dominată de bărbați, în cadrul programului majoritatea clasei este formată din fete.
Într-un material extrem de interesant, komatsuforest.com ne prezintă povestea a două tinere care au fost atrase de acest program – Alva-Li și Ida, dar și pe cea care le călăuzește în drumul pe care și l-au ales – Hanna, profesoara lor.
Tinerele văd această activitate ca fiind una distractivă, acestea sunt entuziasmate de natură, conexiunea dintre utilaje și pădure, dar și de provocările pe care le depășesc zilnic cu succes.
Ida asociază această meserie cu un sentiment de libertate:
„Să stai în cabină dimineața, să vezi cum răsare soarele mai întâi pentru mine și apoi peste sat… este un sentiment incredibil.”, povestea tânăra pentru komatsuforest.com
Ida adoră provocările și faptul că fiecare zi îi rezervă o misiune diferită.
Colega ei, Alva-Li, nu a pășit prea sigură spre acest domeniu, întâmpinând câteva dificultăți la început. Totuși, după un stagiu pe care l-a avut, a început să îndrăgească direcția pe care și-a ales-o.
Tinerele consideră că rolul pe care-l joacă este unul important, dar de multe ori neglijat de semenii lor, mulți oameni nefiind suficient de informați cu privire la contribuția pe care o aduc:
„Este păcat că atât de puțini oameni știu ce facem noi de fapt, că aici, din cabană, începe călătoria de prelucrare a lemnului. Oamenii consideră că silvicultura și produsele forestiere sunt de la sine înțelese și nu se gândesc la munca pe care o depun.”, povestește Ida pentru sursa menționată anterior.
Egalitatea de gen în industrie
Tinerele nu văd ceva neobișnuit în a activa într-un domeniu pe care societatea îl consideră potrivit mai mult bărbaților, din contra, nu este un detaliu care să le intereseze prea mult.
„Operăm mașini de recoltat și de transportat, la fel ca toți ceilalți”, relatează Ida
Totuși, fetele conștientizează că alegerile lor contează, pot inspira și pot motiva și alte tinere care poate nu au curajul să viseze.
„Dacă este ceva ce te pasionează, mergi înainte”, spune Alva-Li
Profesoara lor, Hanna Augustsson, a trecut și ea prin program, apoi a activat mulți ani în domeniu, înainte de a îmbrățișa funcția actuală.
„Este important să avem și instructori femei. Și pentru a arăta că această meserie nu ține de gen. În plus, fetele sunt adesea mai calme și mai metodice.”, a declarat aceasta în cadrul materialului.
