DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.9 C
București
9.1 C
Sibiu
5.8 C
Suceava
9.7 C
Covasna
9 C
Piatra Neamț
9.6 C
Braşov
6.6 C
Bistrița
11.3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

Dana Moise, șefă de ocol în Romsilva: are 37 de subalterni, 82 de stupi și sute de flori

Recomandate

Cu ocazia zilei de 1 Martie, forestmania.ro prezintă un miniserial dedicat femeilor din silvicultură și sectorul forestier. Câteva portrete și povești de viață ale unor doamne care s-au dedicat trup și suflet muncii lor. Astăzi vă prezentăm povestea doamnei inginer silvic Daniela Moise, șefă de ocol la Pârscov, în cadrul Direcției Silvice Buzău.

Când bunicul e pădurar și tatăl e șef de district, în cele mai multe cazuri și copiii se îndreaptă tot spre pădure. E locul în care au copilărit, practic. Pentru că a merge cu tati la lucru e cea mai mare bucurie: păsări care cântă, fragi dulci, râuri șerpuite, ghinde și conuri în loc de alte jucării…

„În copilărie mergeam des cu tata în pădure, fie la vânătoare, fie la plantat. Am crescut cu ideea că vreau să lucrez în aer liber, când voi fi mare, nu într-un birou. Când le-am spus că vreau să fac facultatea de Silvicultură tata s-a bucurat, mama nu prea. Că nu e pentru fete, că e noroi, că e greu…”, povestește Dana Moise pentru forestmania.ro.

Am întrebat-o dacă mama ei a avut dreptate. „Eu am rămas în meseria asta pentru că o iubesc și nu am ținut cont de greutățile ei”, ne-a răspuns.

Trebuie să fii totuși o femeie dură ca să faci muncă de ocol silvic. „Da, trebuie”, spune Dana. Admite că i s-a mai spus că e dură și că nu e prea plăcut… Dar altfel cum îți impui punctul de vedere? Cum știu atâția oameni că se pot baza pe tine?

Toate treptele

Dana a făcut Facultatea de Silvicultură la Suceava și a avut o grupă de colegi buni, din care mulți au făcut carieră frumoasă. Unul dintre ei, de exemplu, e actualul inspector-șef la Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel. Altul e ing. Viorel Timișescu, purtător de cuvânt la Direcția Silvică Neamț. Sau profesorii de la Facultatea de Silvicultură din Suceava Savin Alexei și Gabi Dănilă.

Devenită inginer silvic, Dana a parcurs toate etapele. A lucrat și ca șef de district, s-a ocupat de fondul forestier, de producție și a ajuns prima dată șef de ocol în 2005.

Silvicultură și atât

Azi are în subordine 37 de bărbați. Pădurari, ingineri, șefi de district sau echipe de exploatare.

„Vii la muncă și trebuie tot timpul să ai în vedere toate problemele. În primul rând trebuie să te asiguri că oamenii își iau salariile la timp, trebuie să ai în vedere liniștea familiilor lor. În general meseria noastră e grea… Iar dacă ocupi o funcție de conducere trebuie să fii o persoană hotărâtă… Colegii mei au știut mereu că se pot baza pe mine. Așa cum și eu mă bazez pe ei. Am mizat mereu pe încredere. Vedeți, noi aici nu am avut niciodată probleme, nu am avut sesizări. Noi ne-am văzut de treabă, am făcut silvicultură și atât”.

Oameni buni

Direcția Silvică Buzău are 7 ocoale și gestionează în jur de 90.000 de hectare de fond forestier. De aici e și Ionuț Iamandei, cel care a ieșit în acest an pe locul I la competiția internă a Romsilva „Cel mai bun pădurar”. Am scris despre el AICI. Spunea, când avea trofeul în mână, că are colegi mai buni ca el la Buzău, doar că nu participă la concurs…

Sunt oameni buni, da. Și e păcat să fie ponegriți, la un loc cu alții, spune Dana Moise… O deranjează etichetele.

„Modul acesta de a judeca, de a-i cataloga pe toți drept hoți este foarte păgubos și a influențat percepția publică. Ar trebui spus acolo unde sunt probleme, să știm clar unde sunt cei care greșesc. Pentru că nu sunt toți așa.

Avem probleme din acest motiv și cu forța de muncă. Sunt multe alte meserii mai bănoase, mai sigure, mai puțin criticate. Pe de o parte. Pe de alta, la noi e muncă multă și veniturile sunt mici”, spune Dana Moise.

Copii, stupi, flori

Când își termină treaba la ocol, o ia de la capăt acasă. Doi copii destul de mici – 8 și 11 ani – o așteaptă cu nerăbdare. Au de făcut teme, trebuie hrăniți, mai vor ceva dulce, vor atenție și răbdare… Dar nu se plânge, dimpotrivă. Se vede că are dragoste și răbdare fără limită pentru cei doi micuți.

Când toate sunt aranjate și e liniște, Dana are timp de ceilalți „copii”: are 82 de stupi! Am întrebat-o dacă are miere. A zis că are, de salcâm, de floarea soarelui și polifloră.

Dacă ar participa însă la un concurs cu florile ei, ar ieși campioană. Are sute! De toate speciile, de toate felurile, parfumurile și culorile. De la palmieri, la dafin, de la cea mai exotică plantă până la tradiționalele mușcate. Și la birou a adus câteva.

Își face timp pentru toate, zi de zi. Pentru că e obișnuită cu munca și cu sarcini diverse… „Noi, silvicultorii, facem mai multe meserii într-una singură. Pentru că te ocupi și de pază și de plantat și de recoltat și de vânat și de utilaje și de licitații și de drumuri și de depozite și de marcat și de plante… Ai o gestiune deschisă… Nu e ușor”.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Ma bucur, nu știam de dvs .Faceți o campanie de plantari pe fondul forestier ( paricip și eu ) ca să vad ceva benefic și frumos .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi