România are 100.000 de vânători și o asociație dedicată lor – Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor din România.
Avem un vânător faimos – Ion Țiriac – ce deține fonduri de vânătoare la care participă milionarii Europei, dar și nenumărați politicieni care au permis de vânătoare. Avem magazine specializate în acest sens, avem faună, avem mașini de teren, avem… toate condițiile. Și totuși, România pare că nici nu există pe lângă Ungaria la acest capitol.
La Budapesta începe mâine cel mai mare eveniment dedicat vânătorii la nivel global – One with Nature. Vor fi standuri ale țărilor, vor fi diorame, trofee, arme, acvarii, taxidermie, câini, șoimi, cai și absolut tot ce înseamnă această lume. Și… sute de mii de vizitatori de pe tot mapamondul!
Pentru a afla de ce nu poate și România să organizeze așa ceva, l-am întrebat pe Mugurel Drăgănescu, președintele executiv al AGVPS. El era în drum spre Budapesta – pentru expoziție – dar ne-a răspuns.
„România nu poate pentru că la noi vânătoarea este hulită. Este privită ca o activitate negativă. Și nu cum ar trebui privită – ca activitate de protejare a biodiversității, ca o activitate în care România are tradiție, o istorie bogată. Este însă denigrată, chiar dacă noi încercăm să schimbăm percepția. Pentru că în ultimii 70 de ani, datorită nouă s-a regenerat fauna cinegetică. Din păcate, noi nu avem, ca asociație, puterea mediatică a ONG-urilor, nu suntem așa bogați și nu avem posibilitatea să explicăm tot timpul…
Această poveste care se tot spune despre milionarii Europei care vin să vâneze cu domnul Ion Țiriac este un mit. Sunt cinci – șase persoane. Față de numărul milionarilor de la Hollywod sau din fotbal care nu vânează.
România nu poate organiza și din alte motive.
Ungaria, de exemplu, are o conducere care a conștientizat că vânătoarea aduce 3 sau 4 procente la Produsul Intern Brut. Bani care le vin din turismul cinegetic. Vicepremierul ungar este vânător și își asumă acest statut, o face chiar cu mândrie.
Pe de altă parte, și România are politicieni vânători. Probabil că dacă și-ar asuma și ei public acest lucru, s-ar schimba optica. Din păcate, există atacurile acestor așa-ziși activiști de mediu care luptă… nici nu știu pentru ce luptă. Ei sunt mai vocali și mai bine finanțați decât noi. Să luăm și acel caz al ursului Arthur. Avea vreun CNP? Avea ceva de identificare? Pentru că nici pe departe nu era cel mai mare sau cel mai frumos urs… Dar toată lumea a auzit de el. Și a auzit mai puțin de ciobanii uciși de urși în comune. Din păcate.
Și mai e o explicație de ce se organizează în Ungaria. Pentru că nu Ungaria organizează, ci Consiliul Internațional al Vânătorii, care are sediul la Budapesta și din a cărui conducere fac parte maghiari. De exemplu, vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Vânătorii şi Conservării Vânatului este Sárkány Árpád”, a explicat Mugurel Drăgănescu, pentru forestmania.ro.
Trebuie precizat că președintele de onoare al AGVPS este Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.
AGVPS, partener Romsilva la expoziție
România va avea un stand la Expoziția organizată în Ungaria între 25 septembrie și 14 octombrie. Acesta conține trofee, iar o parte dintre ele provin de la AGVPS. Standul va fi în Pavilionul A și este construit din elemente naturale, în special lemn, cu zone distincte ce reprezintă formele de relief ale țării, cu flora și fauna lor. În centrul pavilionului se află o structură din lemn, pentru expunerea de trofee pe două laturi și cu ecrane ce ruleaza imagini cu diferite zone și animale de la noi. De ziua dedicată României, 7 octombrie, va fi un program artistic, au declarat pentru forestmania.ro reprezentanții Romsilva ce vor fi la Budapesta.