O amplă investigație despre lemnul ilegal, certificare forestieră și marii procesatori de lemn din întreaga lume a fost dată publicității ieri, în mai multe publicații europene. Ancheta „Deforestation Inc” a fost realizată cu implicarea unor jurnaliști și activiști de mediu din 27 de țări și a fost gestionată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) din Washington.
„Cercetarea proiectului Deforestation Inc. ridică așadar în general întrebarea dacă arderea lemnului poate fi răspunsul corect la tranziția energetică. Oamenii de știință se îndoiesc puternic de faptul că arderea lemnului este de fapt neutră din punct de vedere al CO₂ în echilibrul general. Pădurile din întreaga lume sunt deja sub presiunea schimbărilor climatice. De asemenea, exploatarea forestieră ilegală exacerbează situația în multe părți ale lumii. În România, de exemplu, experții presupun că jumătate din cantitatea recoltată acolo provine din tăierile ilegale. Un astfel de lemn ajunge și el transformat în PAL în magazinele germane.
Nicio altă țară din Europa nu are o comoară forestieră atât de primitivă ca România, dar nicăieri altundeva pădurea nu este exploatată atât de nerușinat ca acolo. Reporterii din proiectul „Deforestation Inc.” au plecat în căutarea unor indicii despre pădurile românești și au documentat o presupusă tăiere ilegală. Acolo, în nord-estul țării, o zonă de pădure de dimensiunea orașului Köln a dispărut în câțiva ani.
Potrivit cifrelor oficiale, peste 20 de milioane de metri cubi de pădure se pierd în România în fiecare an – adesea sub ochii serviciilor forestiere de stat, despre care criticii guvernamentali spun că fac deseori parte din problemă. Nicio tăiere legală nu este posibilă fără permisiunea lor și nicio tăiere ilegală fără să închidă ochii. Politicienii UE se tem că exploatarea forestieră ilegală în România ar putea crește pe termen scurt, deoarece țara se confruntă cu patru alegeri în 2024.
„Tot acest sistem nu ar fi posibil fără sprijin politic”, spune politicianul Nicolae Ştefănuţă, parlamentar european din partea USR. „Trebuie să presupunem că banii ilegali din silvicultură ar putea ajunge și în cuferele de campanie”, se arată în investigație.
Fără punct de vedere de la Ministerul Mediului
Ministerul Mediului a transmis un comunicat referitor la investigație în care spune, printre altele, că nu a fost contactat de autorii materialului de presă pentru a exprima un punct de vedere.
„În urma informațiilor apărute astăzi în spațiul public, privind tăierile ilegale din România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor face următoarele precizări:
Toate informațiile prezentate în materialele de presă se referă la cazuri vechi, identificate de autoritățile din România și care deja fac obiectul cercetărilor penale. De altfel, în toate articolele se precizează că sursa informațiilor o reprezintă chiar anchetele derulate de autoritățile române. În prezent, comiterea unor astfel de fapte este foarte puțin probabilă. În ultimii doi ani au fost luate cele mai eficiente și efective măsuri în domeniul combaterii tăierilor ilegale și al refacerii ecosistemelor afectate de tăierile ilegale din trecut.
Datorită acestor măsuri:
- nu au mai fost semnalate, nici de organele de control, nici de alte entități, tăieri ilegale la ras (așa-numitele defrișări) pe suprafețe extinse, nu mai există situații cu versanți întregi despăduriți;
- avem cea mai complexă bază de date, prin intermediul SUMAL 2.0, care permite identificarea imediată și sancționarea contravenienților sau infractorilor;
- derulăm cel mai amplu program de refacere a habitatelor forestiere folosind sisteme GIS și imagini satelitare pentru identificarea și monitorizare pădurilor afectate de exploatări ilegale, lucrări silviculturale neadecvate și dezastre naturale;
- în doi ani de la lansare, avem peste 2 milioane de interogări în Inspectorul Pădurii, realizate de cetățenii care verifică legalitatea transporturilor de lemne de pe șoselele României. Orice transport ilegal poate fi depistat în timp real;
- deținem cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa protejate strict și continuăm să identificăm și să introducem suprafețe noi sub protecție;
Eforturile și progresele României sunt recunoscute inclusiv la nivelul experților și conducerii Comisiei Europene.
Referitor la afirmația conform căreia „peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România”, MMAP nu cunoaște sursa informațiilor și nu a fost contactat de autorii materialului de presă pentru a exprima un punct de vedere in acest sens. Astfel, MMAP respinge această afirmație și consideră că reprezintă o interpretare subiectivă și complet eronată a unor informații statistice”, se precizează în comunicat.
Sursa: sueddeutsche.de, Ministerul Mediului
Apreciez punctul de vedere al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor!
Constat că în ultimele 10-15 zile a reînceput în mass-media o campanie susținută referitoare la furturile de material lemnos din România. S-a reluat tema celor 20 de milioane de metrii cubi care se fură anual din pădurile țării. Din câte știu eu, anual se exploatează legal, în România, circa 20 de milioane de metrii cubi. A intra pe piața lemnului cu încă 20 de milioane de metri cubi furați este o aberație economică în contextul faptului că materialul lemnos s-a scumpit!
Este o jignire atât la adresa personalului silvic cât și la adresa celor care au afaceri în domeniul exploatării, transportului și prelucrării materialului lemnos!
Este o jignire la adresa proprietarilor de fond forestier, a tuturor organelor cu competențe de control financiar și juridic, aici mă refer la: curtea de conturi, ANAF, garda de mediu, poliție, jandarmerie, parchet, instanțe de judecată, etc.
E CLAR: TOȚI SUNTEM HOȚI: proprietari de fon forestier, inclusiv Statul ROMÂN, silvicultori, patroni de de societăți comerciale de exploatare, transport și procesare a materialului lemnos, toți angajații instituțiilor cu atribuțiuni de control în domeniul silvic și în final instanțele de judecată.
Cât câștigăm din furt și împărțim între noi? Să presupunem că masa lemnoasă pe picior furata are valoare de 1 leu/mc:
20.000.000 mc x 1 leu/mc = 20.000.000 lei (cca. 4.000.000 euro),
sau 500 lei/mc:
20.000.000 mc x 500 lei/mc = 10.000.000.000 lei (cca 2.000.000.000 euro), ș.a.m.d.
Cum împărțim banii între noi, hoții? Foarte simplu: avem întâlniri secrete de la care sunt excluși cei care nu sunt de acord cu furtul: O.N.G. – urile și alți contestatari care ar dori parte din furt!
ESTE JENANT SCENARIUL PREZENTAT ȘI CRED CĂ ACEASTĂ CAMPANIE DE DENIGRARE TREBUIE VERIFICATĂ, IAR CEI VINOVAȚI SĂ FIE SANCȚIONAȚI, CA SĂ NU SPUN PEDEPSIȚI!
Cu drag!