DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Deputatul USR Adrian Giurgiu a început consultările. Proiectul „GPS pe TAF-uri” avansează

Recomandate

Pe lângă sistemul de trasabilitate SUMAL 2.0, controalele Gărzilor forestiere, de Mediu, Poliție, Jandarmi, ANAF etc, încă un instrument de control se pregătește pentru sectorul forestier românesc: montarea de GPS pe TAF-uri. Inițiativa îi aparține deputatului USR de Mureș, Adrian Giurgiu, care a demarat consultările cu factorii interesați și implicați în proiectul pe care vrea să îl transforme în lege. El a avut o primă discuție cu cei de la Ministerul Mediului.

„Am prezentat Ministerului Mediului ideea legislativă prin care instalarea GPS-urilor pe fiecare Tractor Articulat Forestier (pe scurt TAF) trebuie să devină obligatorie.

În cadrul vizitei pe care am făcut-o ieri alături de colegul meu George Garbacea, fostul șef al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, am insistat asupra faptului că România are nevoie de un mai bun control al pădurilor. Cum la nivelul Gărzii Forestiere există un deficit de personal, supravegherea de la distanță joacă un rol important în combaterea furtului industrializat de lemn.

TAF-urile sunt principalele utilaje de capacitate foarte mare folosite pentru exploatarea intensivă. Urmărirea acestora, prin sistemul GPS, poate oferi informații prin care putem afla ce utilaj a operat într-o anumită zonă, ce firmă de exploatare deține TAF-ul, cine a fost șoferul, dacă avea sau nu autorizație. Astfel avem un control destul de clar al tăierilor, iar în cele ilegale vor deveni mai ușor de identificat.

Cred cu tărie că acestă lege trebuie să devină operațională. După discuția de astăzi de la Ministerul Mediului am încredere că această propunere legislativă va primi suportul de care are nevoie pentru a fi votată de toate partidele din Parlamentul României. Este o metodă simplă care are costuri foarte mici în raport cu efectele pe care le va produce și anume reducerea furtului de lemn și prinderea hoților. Este o lege care ar duce la o mai bună protejare a pădurilor României”, spune deputatul.

La solicitarea forestmania.ro, el a detaliat ce a discutat cu cei din minister: „Aspectul relevant ridicat de minister este că legea influențează doar exploatatorii industrializați și pentru cei care exploatează cu cai sau alte metode tradiționale va trebui să găsim alte metode. Încă un aspect important discutat este că trebuie să fie aparate omologate și performante, ca să poată înregistra în locurile greu accesibile sau slab acoperite cu semnal. Încă un avantaj este reducerea furtului de carburant și reducerea drumurilor nesupravegheate. Acest ultim aspect s-a văzut în implementarea sistemelor similare la flote de autovehicule la firme private”, explică Adrian Giurgiu.

Întrebat de costuri – și cine le achită – el precizează că nu s-a ajuns încă la acest aspect, dar că nu sunt costuri foarte mari. În opinia sa, un GPS costă „în jur de 50 – 100€/bucata, maximum 200 de euro unul ultraperformant”.

„Înmulțit cu 5000 TAF-uri ajungem la un total de 1 milion euro. Dar la ce costuri sunt pe alte sisteme sau măsuri (600 milioane lei doar rectificarea la Rabla pe 2022), 5 milioane ca să cumpărăm sisteme care vor funcționa zeci de ani de acum înainte nu e un preț extrem de mare. Și efectul major e de prevenție. Și asta e greu de cuantificat, dar se va reduce furtul cu mult mai mult în anii următori cu o astfel de măsură”, ne-a mai spus parlamentarul USR.

Pasul următor e să discute și cu cei din Asociația Forestierilor din România – ASFOR, care reprezintă companiile din exploatarea, prelucrarea și industrializarea lemnului.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi