Direcția Silvică Bihor a instalat o cameră video pe Valea Dăganului, pe raza Ocolului Silvic Remeti. În zonă se exploatează mult, pentru că e un bazin forestier cu doborâtură, și aveau nevoie să monitorizeze transportul masei lemnoase.
„Era nevoie de un gardian permanent. Noi mai avem camere, dar aceasta e inteligentă, are capacitate de rotație de 180 de grade, e setată pe obiective anume – om, animal – dar noi am setat-o pe autovehicule. Este un proiect demarat anul trecut, acum are și Ministerul Mediului în derulare un contract de achiziții de camere, sperăm să primim și de acolo”, a declarat pentru forestmania.ro Teodor Suciu, directorul DS Bihor.
Datele înregistrate de cameră sunt procesate și verificate cu sistemul de trasabilitate SUMAL 2.0. Cei de la Direcție urmează să încheie un protocol cu alte instituții de control pentru a le furniza imaginile – Garda Forestieră, Jandarmerie, Garda de Mediu, poliție.
„Un astfel de echipament este extrem de util în prevenție, pentru că are impact – comportamentul se schimbă atunci când știi că ești filmat. Dacă totul va merge bine și va fi operaționalizat sistemul, cu GDPR cu tot, suntem pregătiți să mai facem astfel de investiții. Ne-am dori să rezolvăm această problemă cu GDPR, pentru că vrem să facilităm accesul publicului la imagini. Sunt mulți care se pot uita, poate că cei din afară sunt mai atenți ca noi”, subliniază Suciu.
Proiectul lui Tánczos Barna, aprobat de Guvern în martie
Pe 30 martie, Guvernul aproba propunerea fostului ministru al Mediului, Tánczos Barna, privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiții aferente proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”.
Proiectul aferent Componentei 7 – Transformare Digitală, Digitalizare în domeniul mediului – sprijin financiar nerambursabil, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare de 46 milioane euro, presupune implementarea unor servicii informatice integrate de supraveghere, control, monitorizare a fondului forestier, utilizarea de soluții digitale pentru păduri și monitorizarea transportului de masă lemnoasă.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor propune prin acest proiect dezvoltarea unui sistem național de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de materiale lemnoase și implementarea unui sistem de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare, ce va avea ca scop îmbunătățirea capacității APCRS în gestionarea exploatării vegetației forestiere.
De asemenea, din analiza compoziției spectrale a pixelilor, pot fi derivați următorii parametri: indicele de vegetație, estimarea stării de sănătate a pădurilor (uscare, defoliere, incendii) și a habitatelor.
„Scopul principal al investiției este de a avea un sistem digital inovator pentru combaterea exploatărilor forestiere ilegale, integrat cu SUMAL 2.0. Acest sistem, asemănător celui pentru verificarea valabilității rovinietei, va cuprinde și o rețea de camere video amplasate pe întreg teritoriul național și va fi interconectat cu sistemul de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.0. Pe baza imaginilor satelitare vor putea fi identificate periodic zonele cu goluri în vegetația forestieră, iar prin analiza și compararea cu datele referitoare la tăierile legal aprobate, extrase din SUMAL 2.0 și cu zonele în care au avut loc calamități naturale, se pot semnala alerte zonale în care dispariția vegetației nu este justificată (tăieri ilegale), inclusiv cu identificarea zonelor de risc”, a declarat la acea dată Tánczos Barna.
Ministrul Mediului: Fondul forestier va fi scanat și rescanat în fiecare săptămână
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit la Euronews România despre implementarea acestui sistem care va permite scanarea fondului forestier.
„Vor fi instalate în puncte din fondul forestier și din afara acestuia. Există tehnologie care să înregistreze nu doar numărul de la autocamion și și să interogheze SUMAL-ul în timp real și să vadă dacă într-adevăr a fost emis un aviz de transport sau nu pentru acea încărcătură de material lemnos, dar mai ales să poată să estimeze, să calculeze care este volumul de lemn din camionul respectiv și să îl coreleze cu SUMAL.
Această metodă va fi complementară hărților satelitare despre care discutam și la un interval de o săptămână (…) fondul forestier va fi scanat și rescanat în fiecare săptămână astfel încât dacă avem o deschidere de arbori să putem să o identificăm și în timp real să verificăm SUMAL”, a declarat Mircea Fechet.
. . acum să vezi cum o să crească creșterea anuală în păduri (mc/an/ha ) . 46 milioane de Euro doar pt. digitalizare – hm . . . câți km de drumuri forestiere în bazine neaccesibile acum se făceau, repara câteva case silvice și utilaje prietenoase cu solul la exploatări forestiere – le aveam. 46 mil. euro – ridicate sus în zona muștelor și păsărelelor. Toate măsurile sunt gândite numai pt. hoți, cum ne etalează toți !