Cifre suprinzătoare prezentate ieri în Colegiul prefectural Suceava: Direcția Silvică a anunțat un bilanț ce curpinde nu mai puțin de 4.551 de acțiuni.
„În anul 2021, Direcția Silvică Suceava a efectuat un număr de 4.551 de acțiuni privind controlul circulației materialului lemnos și tăierile ilegale de arbori, precum și controlul instalațiilor de debitat, fiind încheiate un număr de 336 contravenții silvice cu un cuantum al sancțiunilor de 514.200 lei, fiind totodată confiscată și cantitatea de 1.856 mc material lemnos. De asemenea, au fost încheiate un număr de 113 infracțiuni silvice privind tăierile ilegale de arbori”.
Totodată, autoritățile sucevene au anunțat că volumul de arbori tăiați ilegal a fost în 2021 de 1.416 metri cubi, în scădere față de anul 2020, când s-a înregistrat un volum de 1.814 metri cubi.
În anul 2021, Garda Forestieră Suceava a transmis instituțiilor abilitate 64 de sesizări penale pentru tăieri ilegale de arbori, valoarea prejudiciului fiind de 1.010.429 lei.
Pe parcursul anului 2021 au fost transmise Gărzii Forestiere Suceava un număr de 222 sesizări din partea cetățenilor, în cea mai mare parte având ca obiect fapte ilegale de natură silvică, în marea lor majoritate privind trasabilitatea materialelor lemnoase. Dintre acestea circa 70% s-au confirmat în urma verificărilor, aspectele vizate fiind: transporturi dublate, cantități mai mari în transport decât în avize, transporturi fără documente legale, activități ilegale în depozite și la instalațiile de debitat.
Urmare a ultimei evaluări a factorilor de risc realizată de către Direcția Silvică Suceava, au fost identificate zonele foarte expuse tăierilor ilegale de arbori și sustragerii materialului lemnos, pe raza Ocoalelor Silvice Cârlibaba, Moldovița, Gura Humorului, Marginea, Râșca, Fălticeni, Dolhasca, Pătrăuți și Adâncata.
Cei de la Garda Forestieră Suceava spun că pe parcursul anului 2021 o mare parte a activității instituției a fost dedicată programului SUMAL 2.0 și implementării acestuia de către agenții economici. Personalul Gărzii a stat la dispoziția celor care au avut nevoie de suport pentru instalare. Totodată, inspectorii suceveni atrag atenția că există mai multe tipuri de infracțiuni silvice și că această concentrare pe „cioate” este păguboasă, fiind făcută în detrimentul viitorului: pepiniere, semințe și împăduriri.
Pe de altă parte, nu de puține ori se întâmplă ca ancheta în sine a unei infracțiuni să fie mai costisitoare decât paguba: volumul de muncă, de expertize, de drumuri, de personal implicat, de costuri e de multe ori mult mai mare decât prețul lemnului furat, ca să nu mai vorbim despre final – celebrul „NUP”, (neînceperea urmăririi penale), pentru că nu prea se ajunge în justiție ca să vorbim de achitări.
Cei de la IPJ Suceava au la rândul câteva cifre anunțate ieri – 365 de infracțiuni, adică una pe zi. Din acestea, în jur de 180 sunt cu autor necunoscut. Sursele noastre spun că de regulă autori „cunoscuți” sunt cei care transportă sau depozitează ilegal câteva zeci de metri cubi, în timp ce „necunoscuții” operează cu sute de metri cubi.
Mai trebuie menționat că cifrele mari anunțate de Direcția Silvică Suceava se explică prin numărul mare de ocoale: 24. Este cea mai mare instituție de acest gen din țară, cu cel mai mare fond forestier, cel mai mare număr de angajați (peste 400 de pădurari, peste 200 de șefi de districte) și cu cea mai mare cifră de afaceri.