DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

22.6 C
București
20.2 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

Directiva UE privind infracțiunile de mediu, actualizată

Recomandate

Pedepse mai dure, mergând până la închisoare, pentru infracțiuni „comparabile cu ecocidul” sunt prevăzute în Directiva UE actualizată privind infracțiunile de mediu.

Parlamentul European a votat marți noile prevederi cu 499 de voturi pentru, 100 împotrivă și 23 de abțineri. Eurodeputații români au votat „pentru”, cu o singură excepție – Cristian Terheș, care a votat „contra”.

Statele membre au doi ani la dispoziție pentru a le implementa în legislația națională.

Uniunea Europeană a devenit astfel primul organism internațional care incriminează cele mai grave cazuri de daune asupra mediului și care sunt „comparabile cu ecocidul”.

Directiva, stabilită în Consiliul UE încă din noiembrie 2023, cuprinde o listă infracțiunilor contra mediului cum ar fi comerțul ilegal cu lemn, epuizarea resurselor de apă, încălcări grave ale legislației UE privind substanțele chimice și poluarea cauzată de nave.

Totodată, potrivit noilor norme, incendiile forestiere la scară largă sau poluarea generalizată a aerului, apei și solului, care duc la distrugerea unui ecosistem sunt ecocid, fiind considerate „infracțiuni calificate”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Potrivit lui Marie Toussaint, avocat francez și europarlamentar pentru grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, UE „adoptă una dintre cele mai ambițioase legislații din lume”.

Noua directivă deschide o nouă pagină în istoria Europei, protejând împotriva celor care dăunează ecosistemelor și, prin intermediul acestora, sănătății umane. Înseamnă să punem capăt impunității de mediu în Europa, ceea ce este crucial și urgent”, spune ea.

Toussaint mai spune că legislațiile actuale ale UE și cele naționale nu descurajează comiterea de infracțiuni împotriva mediului, întrucât sancțiunile sunt foarte mici.

„Infracțiunile împotriva mediului cresc de două până la trei ori mai repede decât economia globală și au devenit în câțiva ani al patrulea sector criminal ca mărime din lume”, spune ea. Este vorba despre pescuitul ilegal de ton roșu, poluarea agroindustrială în zonele protejate, braconajul și frauda pe piața carbonului.

Vincze Lorant: Infracțiunile de mediu au crescut

Europarlamentarul român Vincze Lorant spune că noile prevederi din Directivă vor spori cooperarea transfrontalieră și oferă un cadru pentru înăsprirea pedepselor.

„Protejarea mediului înconjurător este atât o datorie individuală cât și una colectivă. Având în vedere amploarea alarmantă a infracțiunilor împotriva mediului, care se numără printre cele mai răspândite activități criminale din lume, această directivă oferă un cadru prin care infracțiunile împotriva mediului să fie aspru pedepsite.

Am lucrat pe acest dosar în cadrul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne unde am insistat pentru cooperarea între autoritățile statelor membre în cadrul diferitelor agenții ale Uniunii Europene. De aceea, este un lucru îmbucurător pentru mine că noile norme vor permite în premieră forțelor de ordine din statele membre să urmărească penal infracțiunile în afara teritoriului lor, aducând astfel pentru prima oară o dimensiune de cooperare transfrontalieră în domeniul infracțiunilor împotriva mediului înconjurător”, a subliniat Vincze pentru forestmania.ro.

Toți cei care vor încălca legea vor fi obligați să refacă mediul afectat și să ofere compensații. Ei sunt pasibili inclusiv de amenzi. Pentru companii acestea sunt 3% sau 5% din cifra de afaceri la nivel mondial sau, alternativ, 24 sau 40 de milioane euro, în funcție de infracțiune. 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi