George Mierliță, directorul general interimar al Romsilva, a declarat, într-un interviu acordat ziarului „Cronica Română”, că anul trecut s-a înregistrat, în urma controalelor, un volum de 34.598 metri cubi tăiați ilegal în cele 3,13 milioane de hectare administrate de RNP.
„Vreau să subliniez, din nou, că pădurea are și un rol economic, pe lângă cel de mediu, lemnul exploatat este necesar pentru încălzirea a milioane de locuințe, este materie primă pentru industria prelucrătoare, pentru cea a mobilei, lemnul este necesar în construcții, sunt sute de mii de locuri de muncă care depind de asigurarea cu lemn. Exploatăm sustenabil, regenerăm aceste suprafețe și asigurăm astfel, o resursă regenerabilă și ecologică, fără a afecta pe termen scurt, sau lung, rolul de mediu asigurat de păduri.
În privința tăierilor ilegale, ele există din păcate, însă la un nivel mult mai scăzut față de cifrele vehiculate în spațiul public, cel puțin pentru pădurile proprietatea publică a statului pe care le administrăm. Volumele variază între 30.000 de metri cubi și 40.000 de metri cubi pe an în toate cele 3,13 milioane de hectare proprietatea publică a statului. Anul trecut, de exemplu, s-a înregistrat, în urma controalelor, un volum de 34.598 metri cubi tăiați ilegal. Dacă facem un calcul la hectar, volumul este insignifiant, dar asta nu înseamnă că nu luăm măsuri, permanent, pentru reducerea volumului tăierilor ilegale.
Situația tăierilor ilegale ne preocupă tot timpul, vorbim de tăieri ilegale, de agresiuni al infractorilor împotriva colegilor noștri, câteva sute în ultimii ani, un fenomen foarte periculos.
Legislația s-a îmbunătățit, inclusiv pentru protecția personalului silvic, avem acum un nou SUMAL, SUMAL 2.0 care funcționează și reduce drastic posibilitatea punerii pe piață a lemnului tăiat ilegal, colaborăm foarte bine cu celelalte instituții implicate în prevenirea și combaterea tăierilor ilegale, cu care avem protocoale instituționale, am sporit controalele în pădurile administrate, am executat șanțuri de minim sanitar, care limitează accesul autovehiculelor în fondul forestier, am instalat bariere pe drumurile forestiere, am identificat zonele cu risc ridicat de tăieri ilegale și instalăm tot mai multe camere de monitorizare, inclusiv sisteme inteligente care recunosc plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor care transportă lemnul și depistează dacă acestea au sau nu aviz”, a declarat George Mierliță.
Interviul integral, AICI.