DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
7.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Doi frați din Cluj fac obiecte din lemn recuperat. „Suntem sătui de acest consumerism modern”

Recomandate

Mulți tineri și-au făcut din pasiunea pentru recondiționat lemn o afacere. Este și cazul fraților Adrian și Răzvan Andreica, unul inginer de construcții și al doilea inginer topograf. Originari din Satu Mare, cei doi locuiesc de zece ani la Cluj-Napoca. Acum câțiva ani au vrut să își renoveze și redecoreze apartamentul cu obiecte făcute cu mâinile lor. A fost primul pas spre viitoarea lor afacere, scrie Ziarul financiar. Acum, cei doi fac obiecte unul după altul și le vând sub numele „Arami”. Descriu simplu și clar ce fac: „Suntem pasionati de lemn cu defecte, metal si vechituri pe care le transformăm și le dăm o nouă viață, pentru iubitorii de produse trainice românești meșterite manual”.

„Măsuța aceasta este foarte specială pentru noi. Am realizat-o din două scânduri alăturate, dintr-un buștean de stejar și o bucățică subțire de lemn negru recuperat din râul Someș, din zona bunicilor noștri.

Am tratat lemnul cu rășină, pentru a trata crăpăturile și nodurile pentru a rezista multă vreme. I-am atașat niște picioare metalice subțiri, care să scoată în evidență frumusețea blatului”.

„Am început să cumpărăm vechituri pe care le-am tot transformat, le-am lucrat, am adăugat lemn, răşină, metal pentru a le transforma într-un produs nou, săturaţi de acest consumerism modern, am încercat să aducem în valoare obiecte vechi prin procedee noi“, povesteşte Adrian.

Arami, brandul sub care sunt produse obiectele de mobilier, a fost deschis în luna septembrie a anului trecut, după patru ani. De ce le-a luat așa de mult timp?

„Noi am crescut, ce-i drept, în apropierea lemnului. Avem un unchi care are o fabrică de mobilier la Satu Mare. De la el și cumpărăm, de altfel, lemnul vechi pentru obiectele noastre. Dar, din păcate pentru noi, nu am studiat nici silvicultura, nici domeniul forestier… Verișorul nostru a făcut-o și de la el am învățat multe. Ideea e că noi suntem autodidacți și în toți acești ani a trebuit să învățăm, să studiem. Este un domeniu vast și e greu de stăpânit. Am testat specii de lemn, echipamente. Producția este foarte costisitoare, de aceea trebuie să știi ce faci când te apuci să investești”, a explicat Adrian Andreica pentru forestmania.ro.

Produse ceva mai scumpe, dar…

Frații Andreica fac obiecte unicat. Sunt muncite, au în ele pasiune, creativitate și mai ales… natură. Obiectele sunt tratate cu ulei mineral cu ceară naturală de albine și ceară de carnauba, îmbogățit cu Vitamina E (Food-Safe, Non-Toxic).

„Din păcate, românii nu sunt dispuși să plătească un astfel de obiect la valoarea lui reală. Am întâlnit persoane care au cerut oferte și au ales în cele din urmă ceva inferior doar pentru că era cu 100 de lei mai ieftin. Puțini știu că prețul lemnului s-a dublat, deci și producția în sine este scumpă. Într-adevăr ceea ce facem noi e mai scump ca un produs de serie, dar nu se strică în doi ani ca acelea cumpărate din magazine”, mai spune tânărul antreprenor.

Sub brandul Arami pot fi găsite obiecte precum mese, măsuţe de cafea, platouri, lămpi, biblioteci, însă cele mai interesante proiecte sunt acelea venite din partea clienţilor care au cerinţe speciale. Adrian spune că probabil vor mări portofoliul de produse pe care le au disponibile, însă proiectele de tipul acesta sunt preferatele lor.

„Avem obiectele noastre pe care le facem între comenzi, după viziunea noastră, dar cel mai mult am lucrat pentru clienţi şi împreună cu ei am creat designul produsului finit“.

Investiţia pentru deschiderea atelierului Arami a depășit deja mii de euro și tot ceea ce au câştigat au reinvestit în promovarea şi creşterea atelierului, mai ales că Adrian Andreica consideră că una dintre cele mai mari provocări ale lor ca antreprenori a fost partea de promovare a businessului. Cei doi frați nu stau însă în atelier full time, ci lucrează ca ingineri. „Practic ne împărțim ziua în două. Jumătate ne facem treaba de ingineri, jumătate o dedicăm pasiunii pentru lemn și stăm în atelier”, ne-a spus Adrian.

Cei doi sunt convinși că nu vor ajunge niciodată să producă în serie, pentru că altfel ar pierde motivul pentru care au început acest business şi anume realizarea obiectelor unicat. Ca planuri de viitor, se gândesc să se mute în zona rurală pentru a putea face o serie de workshop-uri prin care să înveţe alţi oameni să îşi lucreze propriile obiecte din lemn. 

Sursa: ziarulfinanciar.ro, arami.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi