Primăria comunei Boldur din județul Timiș are deja două porțiuni de drum la asfaltarea cărora s-a folosit lignină. Drumurile sunt rezistente, iar primarul spune că această soluție e una de viitor, pentru că e ecologică.
„Soluția cu lignină este utilizată înainte de asfaltare, atunci când se pregătește partea carosabilă pentru turnarea asfaltului. Este o soluție agrementată și se va implementa și la alte lucrări. La noi s-a turnat deja asfalt peste tratamentul respectiv, vorbim despre 5,5 kilometri. Este o soluție care se va extinde în viitor, pentru că nu implică poluare”, a explicat primarul Cristian Stoi pentru forestmania.ro.
Fiind ceva nou, la Boldur au venit mai mulți constructori de drumuri dar și primari pentru a vedea cum arată soluția cu lignină.

„În Norvegia, Polonia sau Lituania această soluție se folosește de ani buni. Cei din Norvegia de exemplu o aplică de mai bine de 15 ani la drumuri forestiere. Este un amestec pe bază de lignină și piatră și rezultă un material ca betonul”, ne-a mai spus primarul.
Utilizarea acestui material a fost posibilă în urma colaborării dintre Primăria Boldur, firma americană Carbon Crusher (prin subsidiara norvegiană Crusher Norge AS) și INCERC (Institutul Național de Cercetări în Construcții).

Într-un interviu acordat forestmania.ro, Roxana Bărbieru, membru în staff-ul companiei gigant Stora Enso, a vorbit despre lignină ca despre „materia primă a viitorului”.
Lignina este o substanță organică complexă care se găsește în țesuturile arborilor, dându-le impermeabilitate și rigiditate. Este un produs rezidual din prelucrarea lemnului și pe care deja multe companii îl folosesc, inclusiv în industria construcțiilor.

Datorită naturii sale chimice, lignina este un material foarte versatil și care, în cazul în care multe din activitățile de cercetare au succes comercial, poate deveni o materie primă foarte importantă pentru multe industrii în următoarele decenii. Cererea de pe piață ar putea fi la un nivel de milioane de tone. Interviul integral, AICI.