Educație pentru mediu în școli, nu și profesori. Tánczos Barna cere sfaturi din Austria

0
699

Din toamnă, elevii din România vor avea o nouă materie: Educația pentru mediu. Proiectul de lege, inițiat de PNL, a fost promulgat de președinte în ianuarie 2022. Inițiatorii susțineau la acea dată că învățământul primar (clasele 1-4) „este locul potrivit pentru a introduce educația de mediu” și că „generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii”. În plus, „această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European (Green Deal), adoptat de Comisia Europeană”, preciza unul dintre promotorii și inițiatorii legii, fostul deputatul liberal Ionuț Sorin Banciu, actualmente secretar de stat la Ministerul Mediului.

Lege avem, nu și profesori care să predea această disciplină. Ministrul Tánczos Barna a început să caute soluții și să preia modele europene. Prima discuție a avut-o chiar azi, cu ministrul Mediului din Austria, Leonore Gewessler.

„Am convenit împreună cu ministrul austriac al mediului, Leonore Gewessler, ca cele două țări să aibă un schimb de expertiză în domeniul educației privind protecția mediului, inclusiv în ceea ce privește formarea de educatori și profesori în domeniul științelor mediului.

Autoritățile austriece implementează multe programe inovative în domeniul reducerii emisiilor de carbon devenind astfel pionieri, totodată acordă o importanță deosebită cooperării cu mediul academic, atât în ceea ce privește activitatea de cercetare și inovare sustenabilă, cât și pentru formarea unor experți în domeniu. Conștientizarea la nivelul societății a actualei crize climatice și a necesității adoptării unor măsuri pentru a combate aceste efecte se numără printre obiectivele asumate de actualul Guvern atât în România, cât și în Austria.

În cadrul discuțiilor am informat-o pe doamna ministru despre prioritățile României în domeniul protecției mediului, dar și despre campaniile de conștientizare a populației. În cadrul campaniei Curățăm România! am lansat dialogul verde în școli. Am fost personal în mai multe școli și sunt convins că trebuie dus mai departe acest program. Mă bucur că Ministerul Educației și Administrația Prezidențială, în cadrul inițiativei România Educată, s-au gândit și la educația de mediu și astfel vom avea o săptămână verde în școli începând cu următorul an școlar”, a comunicat Tánczos Barna.

Manual digital de la WWF. Inițiatorul legii, fost coordonator al organizației

Interesant este că s-a vorbit deja despre manualul de educaţie ecologică. Acesta este unul digital, fiind dezvoltat de organizația World Wide Found, după cum relatează zin.ro.

„Discutăm de habitate, specii, de ce e nevoie să protejăm anumite specii sau anumite habitate, de unde ne hrănim, cum ne hrănim, ce impact are hrana asupra naturii. O substanță chimică care este prezentă, de exemplu, într-un deodorant dăunează naturii, nu dăunează naturii? Cum putem reduce utilizarea acestor substanțe?”, a explicat Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului. Înainte de a fi însă secretar de stat la Mediu și deputat, Ionuț Sorin Banciu a fost coordonator regional în cadrul World Wide Fund for Nature Central and Eastern Europe. Vorbim despre anul 2020, când, din această postură, devenea și consilier pro bono al primarului Brașovului.

„În calitate de consilier pro bono mă voi ghida după aceleași principii pe care le urmez și în cadrul ONG-ului din care fac parte: voi continua să lupt pentru rezolvarea problemelor de mediu, încât oamenii să trăiască în armonie cu natura. Îmi voi pune expertiza în folosul comunității, la nivel local, pentru a aduce problemele publice în dezbatere locală. Datele științifice și conceptele de conservare au valoare doar dacă sunt aplicate pentru a găsi soluții reale, la firul ierbii, soluții de care au nevoie comunitățile locale, dar și natura”, declara Banciu.

Ionuț Sorin Banciu a fost în perioada 2016-2017 consilier al secretarului de stat Erika Stanciu în Guvernul Ciolos, care se ocupa de păduri în Ministerului Mediului, iar în perioada 2012-2017 a fost Technical Manager în cadrul Administrației Parcului Piatra Craiului. 

Banciu era, în 2020, al doilea consilier pe probleme de mediu al primarului George Scripcaru, după cum arată chiar site-ul wwf.com.

Despre ce e vorba în manualul WWF?

Sunt deja peste 6 ani de când ONG-ul WWF a introdus în școlile din România un curs optional despre mediu. Ei explică pe site-ul propriu despre ce e vorba:

„Noutatea cursului opțional constă în introducerea unei formule de educație pentru dezvoltare durabilă și mediu adaptate pentru sistemul de învățământ din România. Temele abordate (serviciile ecosistemice – ce primim de la natură, amprenta ecologică – ce oferim înapoi naturii și proiecte verzi pentru școala mea) și orientarea către activități practice, relevante la nivel local, au un caracter inovator sincronizat cu abordările europene și internaționale ale educației de mediu și dezvoltare durabilă. Disciplina vizează analiza și autoevaluarea stilului de viață al elevilor stimulând, la nivel personal, dezvoltarea alegerilor conștiente cu impact redus asupra mediului.
 
Cele trei organizații de mediu inițiatoare ale proiectului au colaborat cu profesori și experți pentru a realiza o programă și un set de auxiliare didactice gratuite puse dispoziția profesorilor interesați:  manuale digitale pentru elevi, un ghid al profesorului și o Culegere verde, cu o colecție de metode interactive de lucru cu elevii.
 
În conceperea auxiliarelor didactice – conținut, formă, mod de lucru, experiența de învățare a elevilor- ne-am străduit să integrăm valorile pe care este construită inițiativa Școli verzi: relevanță pentru viața reală, aplicabilitate, drag și atenție pentru natură și pentru oameni și, nu în ultimul rând, bucuria de a învăța. Învățarea devine o experiență completă, în care elevii au parte de o varietate de resurse – de la manualul digital interactiv până la ieșiri în natură, de la analiza propriul mod de a relaționa cu mediul până la posibilitatea de a construi, împreună, un proiect cu impact real în comunitate.”
a declarat Cătălina Murariu, coordonator educație, WWF-România.

Proiectul a fost implementat în 75 de clase de gimnaziu din peste 40 de școli din mai multe județe, în cadrul unor ore săptămânale, incluse în curriculumul la decizia școlii.

Rămâne de văzut dacă noua materie ce va fi introdusă din toamnă va avea ca manual cel conceput de WWF sau dacă la nivelul Guvernului României se va lua decizia de a crea manuale autohtone, create de specialiștii români.

Sursa: https://www.facebook.com/TanczosBarna, zin.ro, wwf.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.