Elvețienii produc în Dolj biocombustibil din paie de grâu și furaje de porumb

0
1267

În comuna doljeană Podari a fost inaugurată azi o fabrică a grupului elvețian Clariant, unul dintre principalii jucători din industria chimică, cu vânzări anuale de aproximativ 6 miliarde de dolari și aproape 18.000 de angajați în 53 de țări.

Fabrica Clariant din Podari va avea o capacitate de producție de aproximativ 50.000 de tone de etanol celulozic pe an și va fi cea de-a patra fabrică de bioetanol derivată din portofoliul companiei bazat pe tehnologia sunliquid, după cele din Germania, Polonia și Slovacia.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a fost la inaugurare și a transmis un comunicat despre această investiție.

„Liderul mondial în industria de specialitate, Clariant, a inaugurat astăzi una dintre cele mai mari investiții realizate în județul Dolj și cea mai mare de acest tip din România, fabrica de bioetanol celulozic de la Podari. Cu această ocazie, i-am felicitat pe reprezentanții companiei pentru proiectul de succes pe care l-au dus la îndeplinire.

Ne bucurăm că investitorul elvețian are o politică orientată către utilizarea lanțului local de aprovizionare cu materie primă, astfel că peste 300 de fermieri din zonă au semnat deja contracte de furnizare a paielor cu fabrica de bioetanol a Clariant.

Valoarea investiției de la Podari se ridică la peste 140 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro reprezintă fonduri europene. Această inițiativă pune județul Dolj pe harta lumii în privința dezvoltării de tehnologii nepoluante și a producerii de combustibili bio”.

Un produs util în lupta cu emisiile

Etanolul celulozic, un biocombustibil avansat produs din deșeuri agricole precum paiele de grâu și furajele din porumb, ar putea avea o contribuție substanțială la realizarea obiectivelor UE și reducerea emisiilor de GHG în UE, notează site-ul companiei. Deocamdată, principala provocare a reprezentat-o dezvoltarea unui proces de producție pentru etanolul celulozic, care să fie foarte performant din punct de vedere tehnologic și, în același timp, profitabil din punct de vedere economic. Tehnologia inovatoare sunliquid dezvoltată de Clariant a depășit această provocare și îndeplinește toate cerințele unui proces eficient din punct de vedere tehnic și economic pentru transformarea deșeurilor agricole în biocombustibil prietenos cu clima. Folosind potențialul complet al plantelor, procesul sunliquid utilizează biomasa non-alimentară, în prezent neutilizată îndeajuns și transformă aproape în întregime în etanol zaharurile C5 și C6, dificil de accesat din acest material vegetal. Un alt avantaj major al acestei tehnologii este că se pot economisi până la 95% din emisiile de CO2 în comparație cu combustibilii fosili.

Mesaj pentru fermieri

Pe site-ul companiei este deja afișat un anunț prin care fermierii sunt îndemnați să le vândă paiele:

„V-au rămas pe teren multe paie ce pot conferi afacerii dumneavoastră valoare suplimentară?
Atunci vindeți paiele noii fabrici de etanol celulozic din Podari și deveniți furnizor de paie!

Fabrica sunliquid® este concepută să prelucreze cel puțin 250.000 de tone de paie de cereale pe an pentru a fi transformate în 50.000 de tone de etanol celulozic. Materia primă va fi furnizată printr-un sistem de achiziție solid de la o rețea puternică de fermieri locali. Fermierii din Dolj, Olt, Mehedinți și Teleorman vor avea oportunitatea să devină furnizori de paie pentru fabrică”.

Ce condiții sunt?

Pentru o manipulare eficientă, sunt necesari baloți pătrați cu următoarele caracteristici:

Dimensiune: Î 90 cm x l 120 cm x L 240 cm

Greutate: min. 450 kg

Colectare și încărcare

În urma comprimării baloților, aceștia trebuie să fie ridicați de pe teren cu un tractor cu încărcător frontal/ stivuitor telescopic sau încărcător cu pneuri și încărcați apoi în camion sau aduși în depozitul fermierului de la fața locului.

Stocare

După ce sunt ridicate într-un tractor sau un camion, paiele sunt fie stocate în locația fermierului, fie aduse într-o unitate intermediară de stocare. Cerințe pentru o stocare corespunzătoare a paielor:

Protecție împotriva factorilor externi, cum ar fi vremea, rozătoarele, praful, noroiul, contaminarea cu ulei

Stocare pe o platformă de beton sau alternativ, stocare pe pietricele sau alte materiale care permit scurgerea apei în caz de ploaie.

Transport

Pentru prelucrarea ulterioară baloții trebuie să fie transportați de pe teren la unitatea de stocare și mai târziu din unitatea de stocare la fabrică. Transportul va fi realizat fie într-un tractor cu remorcă (pentru distanțe scurte), fie în camion (pentru distanțe scurte și lungi).

Sursa: sunliquid-projet.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!