Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat în 21 martie 2012 o Rezoluție prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
Pădurile acoperă o treime din suprafaţa pământului, îndeplinind funcţii vitale în întreaga lume. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru existenţa lor, medicamente, combustibil, hrană şi adăpost.
Conform Planului de acţiune al UE pentru păduri, ele reprezintă un domeniu important pentru Uniunea Europeană, suprafaţa acestora acoperă 37,8% din teritoriul european şi asigură existenţa a 3,4 milioane de persoane (silvicultura şi industriile bazate pe resurse forestiere). În plus, UE este al doilea producător de lemn rotund industrial după Statele Unite ale Americii.
În contextul schimbărilor climatice, pădurile joacă un rol important, nu doar pentru captarea dioxidului de carbon, ci şi prin producţia de biomasă şi prin potenţialul pe care îl au în domeniul energiilor regenerabile. Pădurile au o importanţă deosebită şi din punct de vedere social şi cultural, sunt atractive pentru populaţia urbană, permit desfăşurarea de activităţi recreative sau benefice pentru sănătate şi reprezintă un patrimoniu cultural important.
Fondul forestier din România ocupa, la sfârşitul anului 2020, un număr de 6,604 milioane de hectare, respectiv 27,7% din suprafaţa ţării, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Media europeană este de 32%
În perioada 2011-2020, fondul forestier a înregistrat o creştere constantă. Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2020, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2019, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,2%, în timp ce faţă de începutul perioadei analizate, respectiv anul 2011, a înregistrat o creştere de cca 1,3% datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate.
În 2020, speciile de răşinoase acopereau 1,916 milioane hectare (respectiv 29,7%), iar speciile de foioase 4,533 milioane hectare (respectiv 70,3%). Proprietatea publică reprezenta 64,2% din suprafaţa totală a fondului forestier naţional, fiind administrată în principal de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva (75,1%), iar proprietatea privată reprezenta 35,8%, fiind administrată în cea mai mare parte de structurile silvice private. Suprafaţa fondului forestier în proprietate privată are o tendinţă crescătoare, în defavoarea suprafeţei în proprietate publică, datorită continuării procesului de retrocedare a pădurilor.
Suprafeţe mai mari de fond forestier se înregistrau, în anul 2020, în judeţele:
- Suceava (438 mii hectare),
- Caraş-Severin (433 mii hectare),
- Hunedoara (318 mii hectare),
- Argeş (277 mii hectare),
- Bacău (273 mii hectare),
- Vâlcea (272 mii hectare),
- Harghita (264 mii hectare),
- Neamţ (262 mii hectare)
- Maramureş (260 mii hectare).
Sursa: Agerpres
Foto: Ocolul Silvic Silva Bucovina
[…] a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o Rezoluție prin care a declarat 21 martie ca Ziua Internațională a Pădurilor. Aceasta se celebrează din 2013 în fiecare an pentru a crește gradul de conștientizare asupra […]