Secretarul de stat din Ministerul Mediului responsabil de păduri, inginerul silvic George Mierliță, a explicat, pentru forestmania.ro, toate detaliile legate de ordinele recente de ministru referitoare la evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice ce se suprapun parțial sau total pe situri Natura 2000.
Vorbim despre „Ordinul de ministru al Mediului, apelor și pădurilor nr. 1947 privind modalitatea de revizuire a amenajamentelor silvice care se suprapun parțial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar” și despre „Ordinul de ministru nr.1946 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării de mediu pentru amenajamente silvice”. Ambele ordine au apărut în Monitorul Oficial din 10 noiembrie 2021.
Secretarul de stat spune că atunci când vorbim de situri nu vorbim automat despre restricții, ci mai degrabă de condiții. Este vorba de protejarea biodiversității, lucruri la care Comisia Europeană ne cere să fim mai atenți.
„Ca urmare a sesizărilor făcute către Comisia Europeană, am intrat în procedură de infringement pe amenajamentele silvice aprobate care ar distruge habitate (e doar unul dintre puncte pentru care s-au făcut sesizări, pe lângă multe altele). Vorbim despre situri Natura 2000.”
Siturile Natura 2000 nu au restricții, ci condiții
„După cum știm, intervențiile prin amenajamentele silvice nu sunt de degradare, toate sunt în concordanță cu funcțiile atribuite arboretelor. Mai mult, siturile Natura 2000 nu sunt arii protejate care vin cu restricții, ci cu condiții. Poți să faci lucrări – tratamente, deschidere de ochiuri, lărgiri de ochiuri -, dar în anumite condiții. Adică nu faci exploatare, de exemplu, în perioada de cuibărit a păsărilor. Totul e în funcție de obiectivul de conservare al sitului. Sau, alt exemplu, lași în arborete un anumit număr de arbori maturi cu o dimensiune anume. Lași tot lemnul mort în pădure. Sunt niște condiții care, atunci când te duci la Mediu, ți le trece în actul administrativ și ulterior trebuie să le respecți”, spune George Mierliță.
Este o revizuire a procedurii de evaluare de mediu, nu a amenajamentului silvic
„Mai mult, după ce ai obținut actul de reglementare de la Mediu, fie decizie fie aviz, la fiecare punere în valoare pe suprafața sitului și la autorizarea de exploatare, te duci înapoi la administratorul ariei sau la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, la serviciul teritorial, și îți dă condițiile pentru punerea în valoarea și pentru lucrările de exploatare. Astfel încât să nu vii în contradicție sau să afectezi obiectivele de conservare ale sitului. Deci să zicem că acea evaluare sau decizie a autorității de mediu a fost dată în pripă la vremea respectivă. Acum ne ducem din nou. Fiecare activitate de pe suprafața sitului este pre-avizată și cu anumite condiții date de administrator sau de către agenție. Nu se schimbă nimic. Este o revizuire a procedurii de evaluare de mediu, nu a amenajamentului silvic”.
Toată lumea s-a panicat însă la cel de-al doilea Ordin de ministru, cel tranzitoriu – revizuirea amenajamentelor existente, în vigoare. George Mierliță spune că acestea au termene de revizuire, perioadă în care se pot face lucrări.
„Pe perioada revizuirii putem face orice lucrare din amenajamentul silvic, cu excepția uneia singure: tăierea rasă. Toate celelalte lucrări se fac. Aici iarăși sunt două mici amănunte: la tăierile progresive nu trebuie să depășim 30% din volumul masei lemnoase din arboret. La tăierile de conservare să nu depășim 10%. Ele în amenajament sunt 8, 10 rar 15% prevăzute, dar nu pe situri. Repet, aceste procente sunt valabile doar pe perioada revizuirii. Avem termen de revizuire de 3 luni, adică în februarie 2022 pentru cei cărora le expiră amenajamentul la 31 .12. 2025. Cei care le expiră până atunci, să depună notificare. Până la data notificării, 11.02.2022, pot face orice fel de lucrare din amenajament. Nu îi trebuie nimic”.
Ce e de făcut, concret?
Ca să fie totul foarte clar, George Mierliță ne-a explicat pas cu pas ce e de făcut.
Titularul amenajamentului silvic – proprietar privat, UAT, ocol, obște, composesorat etc – depune o notificare în care include toate lucrările prevăzute în amenajament și care nu s-au executat până la data notificării revizuirii – 11.02.2022. În notificarea aceea adaugă o listă, adică un tabel cu lucrările (UP, UA, cu lucrarea dacă e pe sit, nu e pe sit) și un memoriu de prezentare (are impact pe sit, nu are impact, care sunt obiectivele sitului, care sunt efectivele, dacă influențează efectivul din acel sit, dacă creează bariere / separare de habitate etc). Pe scurt, dacă afectează sau nu obiectivele de conservare cu lucrările care au mai rămas de executat. Cel care face administrarea – inginerul de la ocolul silvic – este cel care va întocmi această prezentare, acest memoriu. Toate acestea – lista cu lucrări, memoriul și harta pe care este schițat situl vor ajunge la agențiile de Mediu. Pe baza acestor informații – sau se face și o analiză în teren, dacă e cazul – se dă o soluție. Lucrarea are sau nu are efecte asupra sitului. Dacă nu are efecte, s-a închis procedura. Dacă are, se trece la evaluarea adecvată. Până aici, nu e nicio cheltuială pentru nimeni. Aici încep.
Cine plătește?
Raportul de mediu și evaluarea adecvată se fac de persoane fizice sau juridice atestate. Munca lor se efectuează contracost. L-am întrebat pe secretarul de stat cine plătește.
„Ne-am gândit și noi la această condiție – statul român cere un document și îl pune pe proprietar să revizuiască ceva pentru care nu se face el vinovat. Nu e în regulă. Am analizat și am ajuns la următoarea soluție: toate cheltuielile legate de evaluarea adecvată și raportul de mediu să fie suportate din Fondul de Ameliorare. Am elaborat Ordinul și va conține și această cheltuială. Fondul de ameliorare este alimentat din diverse surse – scoateri definitive din fondul forestier, prejudicii de mediu etc. Va fi o ordonanță de Guvern în care se vor încadra toți cei care își fac revizuirea pe Ordinul 1947. Este important de reținut că Ordinul se referă doar la amenajamentele care se suprapun parțial sau total pe situri Natura 2000. Nu se încadrează acele amenajamente care au avut evaluare și au avut și raport. Intră doar cele care s-au încheiat cu evaluare adecvată și nu au raport. Și încă ceva. Vreau să vă spun că toată lumea implicată în zona de Mediu din Comisia Europeană mulțumește României și apreciază efortul nostru. Asta înseamnă că închidem încă un capitol din lista de infringement”, a mai punctat George Mierliță.