DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

Eveniment ASFOR la Colegiul Brănești: Teme, probleme, soluții

Recomandate

Banii pentru cazare și masă, absorbția pe piața muncii, nevoia de echipamente specifice și lipsa finanțării pentru activități diverse – tabere tematice sau concursuri – sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă conducerea Colegiului Silvic „Theodor Pietraru” din Brănești și care au fost discutate cu autoritățile și antreprenorii din sector la evenimentul organizat vineri de ASFOR și forestmania.ro.

„Problema cea mai mare este cea legată de cheltuielile de cazare și masă. Cazarea costă 100 de lei pe lună de elev, iar masa e 25 de lei pe zi de elev. Pe o lună aceste cheltuieli se ridică la aproape 600 de lei. Statul, prin bursa „Bani de liceu” furnizează unui elev 250 de lei pe lună, dar numai 7 elevi de la colegiul Brănești beneficiază de acești bani. Pentru restul, e o cheltuială foarte mare, pentru familii”, a explicat directorul Colegiului, ing. Mihail Cristescu.

Pe de altă parte, colegiul produce absolvenți, iar cei care ar trebui să îi angajeze, nu o fac. „Dacă la nivelul unei promoții se angajează 10% sunt mulți. Cea mai mare parte pleacă din țară și se angajează în alte domenii, iar silvicultura românească suferă. De aceea, dacă ne puteți ajuta: trebuie să știm care e nevoia de silvicultori la nivel național. Pentru că nu se produc mii de absolvenți anual – suntem 7 licee de silvicultură în țară. În jur de 200 – 300 de absolvenți. Dacă ar exista o corelare între ce vrea sectorul și ce producem noi, s-ar putea absorbi o mare parte din acești absolvenți. Lucrul ăsta nu se întâmplă”, a spus Cristescu.

Elevii au solicitat sprijin pentru dotarea liceului cu simulator de vânătoare și pentru înființarea unui atelier de prelucrare a lemnului și împletituri. De asemenea, își doresc să meargă în tabere tematice și să ia parte la evenimentul atât de apreciat de ei și colegii lor din țară – Concursul național de competențe în silvicultură (inclusiv concurs de fasonatori mecanici), care era organizat anual de liceele silvice.

Mesajul șefului RNP: „Porțile Regiei Naționale a Pădurilor sunt deschise pentru tinerii specialiști în silvicultură”

Olavi Nițescu, directorul general adjunct al Romsilva, prezent la eveniment, a dat asigurări că regia poate susține financiar organizarea concursului, urmând ca directorii de licee să se pună de acord și să trimită solicitare de finanțare în acest sens.

Nițescu a mai spus că speră ca elevii de la Brănești să ajungă în număr cât mai mare în regie, după absolvire. El a citit apoi mesajul directorului general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, care a subliniat că Brăneștiul are două pepiniere: una silvică, foarte frumoasă, și alta foarte valoroasă, o pepinieră de specialiști în silvicultură – prestigioasa instituție de învățământ Colegiul Silvic „Theodor Pietraru”, unde au învățat primele taine ale meseriei multe generații de silvicultori.

„În ultimii ani, au apărut numeroase oportunități pentru tineri, multe meserii în diferite domenii, însă silvicultura este o meserie aparte și necesită nu numai cunoștințe vaste, împărtășite acum de profesorii dumneavoastră, ci și de o chemare către pădure, natură, faună.

Este și o meserie de viitor, administrarea pădurilor, exploatarea și prelucrarea lemnului devin domenii de mare interes în Europa, în contextul politicilor actuale de atenuare a schimbărilor climatice. Se pune tot mai mult accent pe un management sustenabil, dar în același timp pe bioeconomie, pe lemn ca resursă regenerabilă și ecologică. Dumneavoastră faceți parte din generația care va prelua din mers aceste schimbări în silvicultură, de aceea se resimte o mare nevoie de specialiști în silvicultură, cât mai bine pregătiți.

Școala românească de silvicultură este una dintre cele mai bune, pornind de la unități școlare de prestigiu, cum este Colegiului Silvic „Theodor Pietraru” din Brănești, unde ne aflăm acum, până la facultăți de silvicultură și exploatări forestiere cum sunt la Brașov, Suceava și în alte centre universitare.

Vă asigur că porțile Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sunt deschise pentru tinerii specialiști în silvicultură, avem nevoie de tineri cât mai bine pregătiți și în ultimii ani numeroși absolvenți de colegii și universități și-au început cariera în cadrul instituției noastre, unde beneficiază de experiența colegilor mai experimentați”, a mai transmis șeful RNP.

Florin Stoican, președintele Asociației Kogayon și fondatorul Parcului natural Buila Vânturarița, le-a spus tinerilor că pădurea e un loc ce poate fi privit din mai multe perspective: lemn, resurse naturale, biodiversitate, sechestrare de carbon, beneficii pentru turism. „Întotdeauna am zis că dacă vrem să obținem cele mai multe avantaje de la pădure, trebuie să lucrăm împreună”.

Un mesaj aparte a avut și vicepreședintele Asociaței pentru Patrimoniul Regal Peleș, Ioan Tucă, prezent la evenimentul ASFOR din perspectiva unui administrator privat de fond forestier și coordonator al multor lucrări de reabilitare a patrimoniului construit. El le-a adresat tinerilor o invitație în zona montană, pentru a studia și pădurile de conifere de pe domeniul regal, dar și lucrările care se fac în acest moment la Vila Șipot, lucrări ce presupun și înlocuirea unor structuri din lemn. Date fiind colaborările pe care Asociația le-a dezvoltat în ultimii ani cu diverse instituții de învățământ superior, Tucă le-a explicat elevilor de la Brănești și faptul că din studiul pădurii se dezvoltă și alte opțiuni – de la horticultură, la prelucrarea finită a lemnului, de la urbanism, la arhitectură. El le-a vorbit despre cât de important e ca lucrurile să urmeze o ordine firească. „E bine să învățați acum, cât e timpul vostru. Așa cum a spus Regele Mihai, timpul vostru a sosit. Pentru că voi sunteți cei care trebuie să păstrați pădurile României”, a conchis vicepreședintele Asociației pentru Patrimoniul Regal.

Constantin Stoica, Migab Forest: Puteți face bani și în România!

Una dintre cele mai de succes companii din domeniul exploatării forestiere este Migab Forest, iar managerul acesteia, Constantin Stoica, a fost la Brănești și le-a vorbit tinerilor și despre parteneriatul pe care l-a încheiat, pe învățământul dual, cu un colegiu din Prahova.

„În momentul de față am operatori de 19 – 20 de ani pe utilaje care au costat peste 350.000 de euro unul. Și sunt mânuite de tineri cu un an sau doi mai mari decât voi și care câștigă peste 2.000 de euro pe lună net. Oportunitățile pe care le aveți voi sunt cu mult peste cele pe care le-am avut noi. Sunteți în perioada în care acumulați cel mai ușor. Un tânăr se adaptează foarte ușor la tehnologia modernă – pentru că ăsta e viitorul. Băieții mei stau în cabina forwarder-ului în papuci, nu în bocanci, cu clima pornită…

Am achiziționat utilaje pentru a elimina munca brută și riscantă din pădure. În momentul de față tinerii nu mai sunt interesați de domeniul forestier, pentru că e periculos, pentru că e frig, pentru că echipamentul nu e de multe ori cum trebuie… Dar ușor-ușor, munca la pădure devine altceva și vă asigur că puteți face bani și în Românua”, a spus Constantin Stoica, subliniind că, din păcate, sunt anumite voci care reflectă doar părțile negative ale sectorului forestier, fără a menționa și lucrurile bune care se fac.

Cristian Dogaru, Alcris Timber: Poți reuși și aici

Tot din sectorul privat a vorbit și Cristian Dogaru, patronul firmei Alcris Timber din județul Covasna. El face atât exploatare forestieră, cât și prelucrare primară a lemnului. Din cauza lipsei de forță de muncă, a fost nevoit să aducă la fabrică mai mulți lucrători sri lankezi.

„Am avut, ani la rând, o problemă cu lipsa personalului necalificat. Acest personal va putea deveni calificat, cu timpul. Ceea ce vreau să vă spun este că, atunci când eram ca voi, visul meu era să plec din țară. Tatăl meu mi-a spus că lucrurile nu sunt chiar așa cum le vedeam eu, dar … nu l-am ascultat. Acum îi dau dreptate, dar atunci… Am stat 7 ani afară și m-am întors. Și vă pot spune că poți reuși și în România. Poți face performanță și aici, să ajungi la vârf. În afară, e aproape imposibil să ajungi la vârf”, le-a spus Cristian Dogaru tinerilor.

Mesajul premierului: Pariați pe România!

Un mesaj similar a transmis și Mircea Dobocan, de la Cancelaria prim-ministrului.

„Primul ministru vă încurajează, vă transmite să aveți încredere în voi și să pariați pe România! Pentru că în România se poate face treabă. Se pot câștiga bani, se poate lucra în condiții decente și avem această resursă importantă și infinită, dacă ne uităm la ea – pădurea. Dacă ne uităm la pădure ca la o resursă pe care putem să o și protejăm, putem să o și refacem, să o și exploatăm, ne dăm seama că aveți un viitor în acest domeniu. Fiecare își poate găsi locul, atât la protejarea biodiversității, cât și la exploatare și prelucrare”. Mircea Dobocan a transmis, de asemenea, că va propune, la nivelul Cancelariei prim-ministrului, susținerea organizării Concursului național de competențe în silvicultură pe care vor să îl reia liceele silvice în 2023. Totodată, reprezentantul Guvernului a luat act de problema banilor pe care elevii trebuie să îi achite pentru cazare și masă, o problemă care apasă greu pe bugetul fiecărei familii. Și o problemă care a determinat scăderea numărului de elevi și deci de viitori specialiști.

Mai trebuie menționat că la eveniment a fost prezent și Andrei Ciozvardă, city manager în primăria Brănești, instituție care a investit peste 3 milioane de euro în lucrări de modernizare a Colegiului „Theodor Pietraru”.

ASFOR: Dacă nu avem forță de muncă calificată, degeaba avem pădure și degeaba avem lemn

Președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, a subliniat, în discursul său, importanța factorului uman în buna gestionare a pădurii și a resurselor ei. „Dacă nu avem forță de muncă calificată, degeaba avem pădure și degeaba avem lemn”, a spus el.

„Sectorul are nevoie de lucrători calificați. Asigurarea pe termen lung a resursei umane calificate este mai mult decât obligatorie. Breasla noastră are experiență și expertiză, școala silvică românească și-a câștigat o bună reputație, dar dacă nu avem grijă de specialiști, aceștia vor pleca în țări unde au condiții mai bune de lucru și salarii mai mari. Statele europene cu tradiție în exploatarea și prelucrarea lemnului – Franța, Germania, Austria sau țările nordice – au oferte de muncă de calitate, iar specialiștii români sunt foarte bine primiți”.

„Noi trebuie să găsim soluții pentru a-i oferta pe tineri. Pădurile României au nevoie de ei. Sunt la început de drum, sunt calificați în școli de tradiție, dar dacă nu avem grijă de ei, vom intra într-o criză de resurse umane. Deja sunt companii din industrie care au adus muncitori din Asia în fabricile lor.

Prin aceste evenimente organizate în școlile silvice, ASFOR promovează creșterea competențelor profesionale ale celor care alcătuiesc breasla forestierilor. De asemenea, construiește punți de comunicare liberă pentru toți membrii breslei, indiferent de poziția lor profesională. Pădurea se îngrijește și se exploatează doar cu profesioniști, iar interesul nostru este să ne menținem continuitatea aici, la noi acasă”, se arată și într-un comunicat transmis presei de ASFOR, după eveniment.

Aceasta a fost prima dintr-o serie de întâlniri pe care Asociația Forestierilor din România și forestmania.ro le vor organiza periodic la colegiile silvice din țară.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi