Vânzările externe ale lemnului rusesc au înregistrat o nouă scădere în primul trimestru al acestui an, coborând cu peste 20% la 4,5 milioane de metri cubi, potrivit celor mai recente date furnizate de autoritatea forestieră rusă, anunță bignewsnetwork.com.
Această scădere se datorează în mare parte sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei din cauza operațiunii militare desfășurate în Ucraina. Blocul comunitar era anterior unul dintre principalii importatori de lemn rusesc.
Potrivit Serviciului Federal Vamal al Rusiei, în 2021, exporturile de lemn (inclusiv produsele derivate, cum ar fi bușteni de mesteacăn, bușteni pentru placaj și peleți pentru combustibil) către țările europene au însumat aproximativ 504 milioane de dolari. Peste jumătate din exporturile de lemn și produse din lemn au mers în Finlanda (aproximativ 374,5 milioane de dolari). Vânzările de lemn reprezentau aproape 20% din totalul exporturilor Rusiei.
După 10 iulie, însă, când embargoul asupra importurilor aproape întregii producții a sectorului forestier rus a intrat în vigoare, vânzările către UE au scăzut gradual la zero. Între timp, SUA, Japonia și Coreea de Sud au redus achizițiile de produse din lemn rusesc din ianuarie până în martie 2023 la aproximativ 271.600 de metri cubi. Importurile Japoniei au scăzut cu 47,7%, în timp ce SUA și Coreea de Sud au redus importurile de lemn rusesc cu 40,3%, respectiv 18,7%.
Anul trecut, exporturile de lemn rusesc au înregistrat o scădere semnificativă de 20,8%, la 23,3 milioane de metri cubi. Peste jumătate din livrări au mers către China. În ciuda scăderii consumului din cauza pandemiei cu aproape 7%, țara a importat aproximativ 13 milioane de metri cubi de lemn rusesc. Uzbekistan, al doilea cel mai mare cumpărător de produse din lemn rusesc în 2022, a importat 1,9 milioane de metri cubi de cherestea, cifră similară cu anul precedent.
China și Uzbekistan au rămas cei mai mari importatori de lemn rusesc în primul trimestru al anului curent, reprezentând peste 74% din exporturile totale.
Exporturile de produse din lemn din Rusia în 2023 vor crește cel puțin în termeni monetari, conform declarațiilor șefului Roslesinforg, Pavel Chashchin, care se așteaptă ca rentabilitatea livrărilor de export să crească datorită stabilizării rublei și creșterii ponderii produselor cu marje mari. El prognozează, de asemenea, o creștere a volumelor de livrare datorită redirecționării fluxurilor de export spre est. El afirmă că producătorii ruși vor putea înlocui pierderile de pe piețele afectate de sancțiuni înainte de sfârșitul anului, în mare parte datorită reluării livrărilor către China din porturile maritime din nord-vestul Rusiei, unde se află cele mai mari întreprinderi de prelucrare a lemnului ale țării.
Sursa: bignewsnetwork.com