Cine merge pentru prima dată la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este impresionat. În primul rând de portretele celor mai buni studenți, montate pe stâlpii de pe alei. Este prima impresie și e super! Sunt tineri, frumoși, deștepți și faptul că universitatea se laudă cu cei mai buni studenți îți dă o senzație de bine, de optimism, de încredere în viitor.

Apoi, în interior, conducerea universității a avut grijă de absolut tot. Biblioteca e uriașă, sălile de curs sunt luminoase și spațioase, există și bazin de înot, și aulă și cafenea unde ai la dispoziție cărți dar și terasă… Sunt panouri cu fiecare facultate, sunt secretariate și oameni care te îndrumă la tot pasul. Pentru că e foarte multă deschidere…

Iar Facultatea de Silvicultură este locul în care tradiția zonei în lucrul cu pădurea se simte din plin. Și au reușit să împletească impecabil tradiția cu tehnologia: ai, pe de o parte, o istorie îndelungată în educația silvică și în prelucrarea lemnului în zonă și, pe de altă parte, este locul în care se face cercetare la cel mai înalt nivel, cu cele mai sofisticate și scumpe echipamente de pe piață.

„Bucovina are o tradiție lungă în ceea ce privește gestionarea pădurii. Avem printre cele mai vechi amenajamente silvice din țară, avem printre cele mai vechi rețele de transport forestier. În general, cei de aici cunosc și înțeleg gestionarea pădurii. Ne dorim ca cei din mediul urban care se arată preocupați de păduri și interesați de gestionarea pădurii să vină la noi, să studieze, să facă ceva concret în această direcție. Fie că o fac la Silvicultură, fie la Ecologie și Protecția Mediului”, a declarat, pentru forestmania.ro, prodecanul facultății, Liviu Nichiforel.
Studenții de la Silvicultură au unde face practică și au la dispoziție, de fapt, mai mult decât își pot imagina la înscriere: de la fond cinegetic, la cabane, la proiecte în care fac cercetare cu studenți și profesori din alte state europene.
„În luna mai, de exemplu, înainte de sesiune, am avut 35 de ieșiri în teren la toate specializările. Avem un flux mare de activități practice”, ne-a spus Liviu Nichiforel.

„Lemnul nu mai înseamnă doar masă și scaun”
Admiterea la Silvicultură în 2022 e diferită de cea din anii trecuți, pentru că viitorii studenți sunt în fața unor provocări uriașe: lemnul, așa cum spune Liviu Nichiforel, nu mai înseamnă azi doar „masă și scaun”.
„Pădurea implică azi și alte domenii conexe. Cel puțin pentru programele de masterat, îi așteptăm pe cei din IT să aprofundeze tehnici digitale pentru păduri. Pe cei din construcții, din industria modei, farma sau energie la fel, îi chemăm să vină să studieze, să testeze noi soluții de utilizare a lemnului… Lemnul este și va fi utilizat din ce în ce mai mult, ca parte a Green Deal și a Strategiei forestiere europene. Fiind o resursă regenerabilă, va lua locul multor altor produse. Pentru a putea face față cererii crescute, va fi nevoie de păduri bine gospodărite. De aceea e nevoie de specialiști. Îi așteptăm la Facultatea de Silvicultură din Suceava”, subliniază prodecanul.

Așadar, nu mai e mult până se va da startul înscrierilor pentru Admiterea 2022.
„Ai considerat tot timpul natura și pădurea ca fiind importante pentru societate, dar te-ai gândit că pot să-ți ofere și un loc de muncă prin care să valorifici pasiunea ta pentru mediul înconjurător?
Facultatea de Silvicultură îți oferă o ofertă educațională diversificată prin care să te implici în gestionarea pădurilor și protejarea mediului înconjurător. Poți să alegi una dintre cele două specializări: Silvicultură sau Ecologie și Protecția Mediului”, spun cei de la Suceava.

Printre facilităţile pe care un student le va găsi la Suceava găsim: complexul de nataţie şi kinetoterapie, care cuprinde bazin de înot, săli de pregătire fizică, cabinete de kinetoterapie; restaurantul universitar ce asigură masa pentru 1200-1400 persoane pe zi; Auditorium-ul Joseph Schmidt, care dispune de 240 de locuri şi este destinat manifestărilor culturale; teren de sport cu pistă de alergare în suprafaţă de 2.400 m2, acoperit cu balon presostatic; Cabana Şipoţel, care se întinde pe o suprafaţă desfăşurată de 928 m2; baza didacticǎ Gălăneşti; Centrul Teritorial de Învăţământ din Vatra Dornei ce oferă spaţii de cazare şi învăţământ; Aulă, club studenţesc, precum şi un observator astronomic. Cazarea studenţilor şi a cadrelor didactice se face în cămine care beneficiază de o capacitate de 1.050 de locuri distribuite în 4 cămine studenţeşti.

Bibliotecă și trei fonduri cinegetice
Fondul de carte și periodice al sucevenilor cuprinde peste 273.000 volume. Biblioteca dispune și de un fond suficient de abonamente la publicaţii şi periodice, corespunzător misiunii asumate şi programelor analitice ale disciplinelor din domeniul Silvicultură, cu obiectiv pe termen lung de extindere a abonamentelor de specialitate.
Facultatea de Silvicultură are în gestiune trei fonduri cinegetice, două situate în zona de câmpie – deal şi unul în zona de munte. Studenţii Facultăţii de Silvicultură pot participa la acţiunile specifice ce au caracter vânătoresc, voluntar în anii de studii I-III şi obligatoriu în anul IV.

Înscrierile au loc în perioada 4-15 iulie 2022.
Specializare: Silvicultură
Domeniul fundamental: Științe agricole și silvice
Domeniul de licență: Silvicultura
Specializarea: SILVICULTURĂ
Durata studiilor: 4 ani
Specializare ACREDITATĂ
Admiterea constă în CONCURS DE DOSARE.
- 64 locuri fără taxă (bugetate) *
- 3 locuri fără taxă pentru RP **
- 13 locuri cu taxă
* din care 1 loc ptr canditații de etnie rromă,1 loc pentru candidații din sistemul de protecție socială și 2 locuri pentru candidații absolvenți ai liceelor din mediul rural (locuri în comun cu programul Ecologie și protecția mediului)
** locuri bugetate (fără taxă) pentru românii de pretutindeni (RP)
Stabilirea mediei de admitere se face în funcție de cele mai mari două note de la probele scrise ale examenului de bacalaureat:
– Proba 1 – nota cea mai mare obţinută la probele scrise ale examenului de bacalaureat – 50%
– Proba 2 – a doua notă dintre notele obţinute la probele scrise ale ex. de bacalaureat, în ordine descrescătoare – 50%.

Specializarea: ECOLOGIE ȘI PROTECȚIA MEDIULUI
Durata studiilor: 3 ani
Specializare ACREDITATĂ
- 30 locuri fără taxă (bugetate) *
- 2 locuri fara taxă pentru RP **
- 8 locuri cu taxă
* din care 1 loc ptr canditatii de etnie rroma,1 loc pentru candidatii din sistemul de protectie sociala si 2 locuri pentru candidatii absolventi ai liceelor din mediul rural (locuri in comun cu programul Silvicultura)
** locuri bugetate (fara taxa) pentru romani de pretutindeni ( RP).

Taxe
- Taxa de înscriere la admitere: 225 lei
- Taxa de înmatriculare: 150 lei
- Taxa de școlarizare, pentru locurile cu taxă: 3500 lei/an, plătibilă în patru tranșe.
- Avansul din taxa de școlarizare ce trebuie plătit la înmatriculare: 500 lei.
Sistemul actual din învăţământul superior silvic ia în considerare următoarele potenţiale poziţii de angajare în funcţie de nivelul de pregătire academică absolvit:
Programe de licenţă:
- ingineri de teren în ocoalele silvice publice sau private,
- specialişti în firme de exploatare şi întreprinderi de prelucrare a lemnului,
- specialişti în silvicultură din cadrul agenţiilor şi organizaţiilor de mediu;
Programe de masterat:
- specialişti de nivel superior în instituţiile şi organizaţiile din domeniul forestier,
- specialişti silvici în instituţii guvernamentale,
- coordonatori ai procesului de activitate în firmele de exploatare şi industrializare a lemnului,
- cercetători,
- cadre didactice în învăţământul preuniversitar;
Doctorat:
- cadre didactice în instituţii de învăţământ superior,
- în funcţii cu grad mare de responsabilitate din instituţiile guvernamentale, manageri (conducători, directori, coordonatori) de firme şi întreprinderi de specialitate.
[…] despre admitere, condiții și tot ce vreți să știți despre Facultatea de Silvicultură Suceava, AICI. Sursa […]