Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, ieri, încetarea procesului penal împotriva inculpaţilor din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, pe motiv că faptele s-au prescris. Vorbim despre 43.227 hectare de fond forestier din județul Bacău, după cum anunță agerpres.ro.
În urma acestei decizii, condamnările aplicate de Curtea de Apel Brașov în iulie 2021 au fost anulate.
Astfel, au scăpat de pedepse Ioan Adam (fost deputat, care primise la Curtea de Apel Braşov o condamnare de 2 ani închisoare cu executare), Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) – 2 ani de închisoare cu suspendare în prima instanţă; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă (fostă Adam, fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – 2 ani de închisoare cu suspendare.
De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal sau achitarea şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar: Dan Costin Bengescu, Gabriela Rodica Sturdza (fostă Zaharia), Sorin Ion Iacob, Ioan Mătăşel.
Prescrierea a intervenit ca urmare aplicării unor decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi faptului că procesul a fost mutat timp de opt ani pe la mai multe instanţe.
Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.
Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.
Suprafața de 43.227 hectare fond forestier este formată din pădurile Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești.
Pădurea a fost retrocedată de Tribunalul Covasna în aprilie 2012, după ce trei instanțe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza și Paltin Sturdza, aceștia fiind rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica, moștenirea în linie colaterală fiind posibilă până la gradul IV de rudenie inclusiv.
Dosarul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a fost trimis în instanță în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată.
Sursa: agrepres.ro, romania.europalibera.org