Forestry Anglia este o instituție guvernamentală din Regatul Unit care, de peste un secol, gestionează peste 1.500 de păduri din regat.
Ei au postat pe site-ul lor un articol în care enumeră cinci motive pentru care fac exploatare forestieră.
Le redăm:
„Iubim arborii. Avem grijă de peste 1.500 de păduri și creștem milioane de arbori în fiecare an. Deci de ce tăiem din ei?
Nu putem supraviețui fără arbori și trebuie să plantăm mai mulți. Așa că s-ar putea crede că exploatarea ar putea fi ceva rău… Dar, de fapt, atunci când este făcută responsabil, exploatarea forestieră poate fi de fapt bună pentru sănătatea pădurilor. Fie că este vorba de recoltarea durabilă a lemnului, de protejarea arborilor și a oamenilor sau de a crea noi habitate, citiți mai departe pentru a descoperi motivele pentru care este bine să tăiem arbori.
Pentru lemn durabil
Cu toții folosim lucruri făcute din lemn în fiecare zi. De la cărțile pe care le citim și hârtiile pe care scriem și desenăm, până la mobilierul pe care stăm, mâncăm și dormim. Atunci când pădurile sunt îngrijite corespunzător, ele pot oferi o sursă regenerabilă de lemn pentru totdeauna.
În Anglia, pădurile sunt certificate independent, îndeplinesc standardele naționale și internaționale de silvicultură durabilă. Ne gestionăm pădurile pentru a echilibra beneficiile pe care le oferă, oferind habitate pentru ca fauna sălbatică să prospere și spații pentru care oamenii să se bucure. Oferind cherestea, putem reduce și cererea de resurse din alte țări în care pădurile ar putea să nu fie gestionate în mod responsabil.
Cultivarea și utilizarea lemnului durabil ajută, de asemenea, la combaterea crizei climatice. Pentru un viitor durabil, trebuie să folosim mai mult lemn pentru a înlocui produsele consumatoare de combustibili fosili, cum ar fi plasticul, și pentru a bloca carbonul din atmosferă. Când cumpărați produse din lemn și hârtie, căutați întotdeauna siglele FSC® sau PEFC. Aceasta înseamnă că lemnul provine din păduri bine gestionate, ca ale noastre.
Pentru a fi în siguranță
Milioane de oameni vizitează în fiecare an pădurile noastre pentru a se relaxa, pentru a se juca sau pentru a face mișcare. Avem grijă de 133 de milioane de arbori, iar oricare dintre ei poate reprezenta un potențial pericol pentru personalul nostru sau pentru oamenii care se bucură de aer liber.
Furtunile sau bolile pot face ca un arbore să devină „casant”, să-și piardă ramurile sau să cadă. Deci, pentru a proteja siguranța tuturor, îi îndepărtăm pe cei care reprezintă un risc. Acest lucru este important mai ales dacă se află în apropierea unor locuri precum o zonă de joacă sau o potecă de mers pe jos.
Lemnul nu este irosit și poate fi adesea lăsat în pădure ca lemn mort pentru a oferi un habitat vital pentru o serie de creaturi.
Pentru controlul bolilor și dăunătorilor
Avem grijă de arbori de-a lungul vieții și muncim din greu pentru a-i menține sănătoși. Dar, la fel ca noi, uneori se îmbolnăvesc. Răspândirea dăunătorilor și a bolilor poate provoca efecte devastatoare asupra pădurilor noastre și poate ucide un număr mare de arbori.
Lucrând cu colegii din cadrul Comisiei Silvice, monitorizăm pădurile pentru a identifica semne timpurii de boală sau deteriorare. Orice probleme pe care le detectăm sunt tratate pentru a controla răspândirea și pentru a proteja alți arbori.
Uneori, acest lucru înseamnă că trebuie să îi îndepărtăm pe cei afectați pentru a-i proteja pe ceilalți și a-i menține sănătoși. Pentru a proteja viitorul pădurilor noastre, uneori trebuie să luăm măsuri drastice.
Pentru a rări pădurea
Când plantăm o pădure pentru a produce lemn pentru industrie, deseori așezăm puieții apropiați, astfel încât să crească înalți și drepti, cu mai puține ramuri. Acest lucru produce lemn mai puternic, cu mai puține noduri. Unii nu vor crește la fel de bine ca alții, așa că îi recoltăm pe cei mai mici pentru a crea spațiu și lumină astfel încât ceilalți să crească mai bine. Aceasta se numește răritură.
Lemnul de la arborii mai mici care sunt tăiați este folosit pentru lucruri precum stâlpi de gard, paleți, așchii de lemn și combustibil. Cei rămași vor continua să crească și vor produce o recoltă de lemn de bună calitate.
Rărirea permite, de asemenea, să pătrundă mai multă lumină în sol, ceea ce crește diversitatea plantelor din pădurile noastre și dezvoltă fauna.
Pentru a crea noi habitate
Pădurile țării noastre sunt un mozaic de habitate, toate în diferite etape ale ciclului de viață al pădurii. Toate pădurile sunt importante pentru fauna sălbatică, dar nu este vorba doar despre arbori.
Am muncit din greu pentru a proteja și a restabili alte habitate din Anglia. Suntem mândri că aproape o cincime din peisajele noastre sunt tipuri de spații deschise, gestionate în principal pentru fauna sălbatică. Habitatul deschis este important pentru o gamă largă de specii, inclusiv o pasăre care alege să cuibărească pe pământ mai degrabă decât în arbori.
Gestionăm peisajele pentru a oferi cel mai bun echilibru de beneficii pentru oameni, natură și economie. Uneori, aceasta înseamnă îndepărtarea arborilor existenți sau alegerea de a nu replanta după recoltarea lemnului, acolo unde acest lucru aduce beneficii mediului. Acest lucru ajută la restabilirea habitatului, cum ar fi turbăriile și zonele umede.
Ori de câte ori doborâm arbori, sunt plantați mai mulți pentru a ne asigura că pădurile sunt întreținute pentru generațiile viitoare.
Banii strânși din vânzarea lemnului oferă un venit pe care îl reinvestim în îngrijirea pădurilor, sporind beneficiile pe care acestea le oferă oamenilor, naturii și economiei”.
Sursa: forestryengland.uk