Forma finală a PNS: 71, 7 milioane de euro pentru investiții în tehnologii forestiere

0
593

Ministerul Agriculturii a pregătit pentru Comisia Europeană varianta finală a Planului Național Strategic. O dezbatere pe această temă cu factorii interesați, inclusiv Asociația Forestierilor din România – ASFOR, a avut loc luni.

Una dintre intervențiile incluse în PNS se referă la Silvo – mediu, o alta la Împăduriri și îngrijirea suprafețelor împădurite. Un capitol aparte este destinat investițiilor în tehnologii forestiere care îmbunătățesc reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere. Suma finală aici este de 71,7 milioane de euro.

„Din punctul nostru de vedere, după toate discuțiile pe care le-am avut până acum, negocierile sunt închise. Capitolul referitor la utilajele forestiere nu a constituit o temă cu care cei din Comisie să nu fie de acord, prin urmare suma rămâne cea stabilită initial, de 71,7 milioane de euro pentru utilaje forestiere”, a declarat pentru forestmania.ro secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise. El a mai precizat că banii vor fi disponibili de anul viitor și că va exista transparență maximă în aplicarea schemei de finanțare, iar ghidurile aferente vor fi foarte clare și vor permite tuturor celor interesați  să pregătească proiecte și să aplice.

La rândul său, președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, e mulțumit de introducerea pe lista PNS a utilajelor forestiere, mai ales că Asociația a participat la grupul de lucru dedicat elaborării intervenției.

„Din punctul nostru de vedere, este ceva extraordinar, pentru că e pentru prima dată când avem o schema dedicată sectorului forestier și utilajelor. Noi, forestierii, solicităm de mult timp sprijin pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatările forestiere mai prietenoase cu mediul, pentru a îngriji pădurea așa cum se cuvine și pentru a pune lemn de calitate în piață. Aceste lucruri costă, iar tot ce s-a făcut până acum, s-a făcut doar prin efort propriu, fără niciun sprijin.

Avem mare nevoie de finanțare, pentru că au loc accidente  de muncă din cauza lipsei infrastructurii. Parcul auto este învechit, mult inferior celui din agricultură. Este o măsură bună a guvernului, indiferent de culoarea politică a acestuia. Trebuie să se înțeleagă – și ASFOR explică de mult aceste lucruri – că, fără echipamente moderne, lucrările de exploatare forestieră vor fi executate cu dificultate, ca acum, în condițiile unor pante și distanțe de colectare mari în majoritatea parchelor, iar numărul lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretelor va fi redus, conducând astfel la afectarea resurselor de sol și apă, la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, la reducerea gradului de sechestrare a carbonului și la scăderea gradului de adaptare a arboretelor la efectele schimbărilor climatice”, a subliniat președintele ASFOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.