După ce a lucrat 19 ani la Apple, fostul designer al companiei, BJ Siegel, lansează o afacere numită Juno, al cărei scop este să proiecteze şi să construiască locuinţe modulare din lemn masiv, scrie Dezeen. Locuinţele vor avea un nivel ridicat de calitate pentru ca pe clienţi să nu-i deranjeze faptul că nu sunt unicat, create special pentru ei, iar materialul de construcţie folosit va fi lemnul, afirmă proprietarul firmei.
Există deja în construcţie o clădire cu 24 de apartamente la Austin, iar unele de 100 de apartamente sunt în fază de autorizare la Seattle şi Denver. În plus, Siegel, împreună cu cofondatorul Juno, Jonathan Scherr, şi firma de arhitectură Ennead Architects din New York, a proiectat un sistem modular care poate fi asamblat pentru a construi blocuri de apartamente în diverse locuri.
Pe blogul său, BJ Siegel a explicat:
„Astăzi, gândirea produsului și a designului pe care Apple s-a străduit să o perfecționeze a devenit mai frecventă în industrii dincolo de produsele electronice de larg consum, cum ar fi software-ul și mașinile. Dar o industrie care încă nu a îmbrățișat acest etos axat pe consumator este dezvoltarea locuințelor.
Aducând gândirea de design în locuințe, am reușit să ne gândim profund la rezident într-un mod care nu a fost făcut până acum.
Pentru noi a fost important ca locuitorii din Juno să simtă intenționalitatea spațiului, ca și cum ar trăi într-o piesă de mobilier artizanală. De la proporțiile spațiului până la rezoluția detaliilor arhitecturale, scopul nostru a fost de a crea o legătură emoțională între locuitor și mediul construit.
Și am simțit o responsabilitate față de planetă, orașele noastre și față de sănătatea clienților noștri de a aduce această experiență mai mult decât pentru câțiva privilegiați. Am promis că vom extinde acest nivel de design și vom continua să facem tot posibilul pentru a oferi o viață mai bună mai multor oameni.
Odată ce am știut ce fel de experiențe am vrut să creăm pentru rezidenții noștri, am început procesul de proiectare cercetând fiecare material și sistem de încadrare disponibil, luând în considerare optimizarea materialelor, deșeurile, potențialul de fabricație digitală și durabilitatea. Am proiectat o modalitate de a folosi lemnul structural care menține atât dimensiunile mici, cât și cele ușoare ale elementelor și care ne permit să folosim mai puțin material decât oricând. Pentru a consolida sustenabilitatea materialelor noastre de construcție, am decis să dezvăluim frumusețea lemnului și să nu plătim costuri suplimentare tipice pentru a ascunde expresia structurii”.
Toate locuințele vor fi construite din lemn masiv pe podium care va fi adaptat fiecăruia dintre locurile proiectului. Nu va fi cherestea laminată încrucișată (CLT) – cel mai comun tip de lemn – iar Juno nu dezvăluie detalii despre material în acest moment, deși va fi fabricat în SUA.
„Trebuie să proiectezi ceva care să țină de valorile oamenilor, să simtă o calitate superioară, o măiestrie mai înaltă, se referă la lucrurile la care oamenii ar aspira. Ne uităm la locuințe cu venituri medii, cu rate de piață. Acest proiect este pentru persoanele care au slujbe de zi cu zi.
Deci, pentru noi, totul se reduce la trei lucruri. Proiectăm ceva care să fie construit din nou și din nou, din componente. Numărul doi, înființăm un lanț de aprovizionare descentralizat. Apoi numărul trei, furnizăm un set de instrucțiuni pentru oamenii care asamblează proiectul. Lemnul este într-adevăr destul de important pentru noi. Am început prin a dori să profităm de noile tehnologii și să fim mai aproape de manufactură decât de construcții. Ceea ce am descoperit foarte repede, pe măsură ce ne făceam lucrările de proiectare, a fost că am vrut să ne concentrăm pe lemnul masiv.
Dar știi, te uiți în jur, îți faci cercetările, înveți de la toți cei care au făcut ceva în trecut. Ne uităm la Europa, pentru că În America e ceva mai nou.
Pentru noi, lemnul este un material care are multe avantaje. Am găsit unul care considerăm că este extrem de avantajos – deșeuri reduse, foarte fabricabile, foarte rezistente la lovire – în comparație cu cheresteaua.
Ei bine, nu, nu folosim CLT. De fapt, folosim un alt soi care credem că este puțin mai bun decât lemnul laminat încrucișat, din mai multe motive. Cel pe care l-am ales nu este la fel de larg disponibil ca lemnul laminat încrucișat. Și, ca rezultat, există un ușor avantaj în a-l putea folosi. Simțim că folosim de fapt mult mai puțin material. Nu pot spune ce este acum, deoarece vrem să ne păstrăm avantajul. Dar pot spune că este fabricată în SUA.
Merită menționat faptul că, folosind lemn masiv și modul în care îl folosim, găsim un avantaj foarte semnificativ față de alte materiale care pot construi proiecte înalte, cum ar fi betonul sau oțelul: construim clădiri mult mai ușoare. Lemnul pe care îl folosim provine dintr-un mediu de practică forestieră responsabilă și, ca rezultat, reduce amprenta de carbon.
Unul dintre lucrurile pe care le vom anunța este că am început un prim proiect în Austin, Texas. Și avem de fapt câteva alte proiecte în curs de desfășurare deja sub control și mergem înainte. Proiecte mult mai mari, mult mai mari, proiecte cu opt până la 12 etaje în Seattle și Denver.
Vrem să facem viața ușoară pentru oameni. Vrem să creăm de fapt prima rețea de case din lemn masiv. Un proiect unic din punctul de vedere al carbonului stocat. De fapt, inginerii noștri de mediu cu care am lucrat ne-au spus că, de fapt, nu au văzut pe nimeni care să ajungă la acest punct în categoria carbon stocat”, a precizat Siegel în interviul acordat deezen.com.
Sursa: deezen.com, medium.com, businessmagazin.ro