DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.2 C
București
2.9 C
Sibiu
1.3 C
Suceava
0.3 C
Covasna
1.8 C
Piatra Neamț
2.4 C
Braşov
2.1 C
Bistrița
3.4 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, ianuarie 25, 2025

FOTO. Lupii au măcelărit 120 de oi într-o noapte, la o stână din Alba

Recomandate

Lupii au atacat o stână din județul Alba și au ucis 120 de animale, potrivit unor informații transmise de reprezentanții DSVSA Alba, pentru Alba24. Este vorba despre 60 de oi și 60 de miei. Atacul s-a produs în noaptea de 5 spre 6 mai în Sânbenedic (comuna Fărău). 

Ocolul Silvic și alte instituții abilitate printre care DSVSA ALBA vor forma o comisie pentru a investiga ce s-a întâmpla și de a găsi o soluție de despăgubire a ciobanului, potrivit publicației ocnamuresonline.ro.

Atacul a avut loc foarte aproape de drumul comunal din localitatea Sânbenedic, la aproximativ 50 de metri.

Contactat de forestmania.ro, specialistul în lupi Dan Lungu de la Garda Forestieră Suceava a declarat că „situații de acest gen, dar de amploare mai redusă, sunt întâlnite frecvent în toată țara. Lumea care ne conduce nu dorește să stie ca sunt mulți și că uneori nu au ce mânca”.

E nevoie de echilibru între specii

„Este vorba de o protecție a unor vietăți sălbatice, pe care statul o face pe spinarea omului care muncește, pentru că despăgubirile acoperă numai contravaloarea animalului prădat, nu și celelalte cheltuieli ale crescătorului de animale, care ar trebui să deconteze  contravaloarea furajelor și munca omului. Plus că statul mai cheltuiește și bani cu 4 delegați ai instituțiilor statului, mașini, șoferi, care se deplasează la fata locului. Atunci când în natură nu se poate menține un echilibru între specii, prin protejarea unor specii în detrimentul altora, nu se poate asigura nici echilibru agro-silvo-cinegetic, asta fără să mai punem în discuție pagubele aduse sectorului cinegetic”, ne-a explicat Dan Lungu.

Ministrul Agriculturii: „Cu ce e mai prețios un lup decât o oaie?”

În decembrie 2021, ministrul Agriculturii, Adrian Ionuț Chesnoiu, a avut o întâlnire cu comisarul european pe Agricultură, Janusz Wojciechowski, și a adus în discuție și problema carnivorelor mari.

„Referitor la protecția populațiilor de carnivore mari, ministrul român a subliniat că impactul acestora asupra agriculturii și pescuitului sunt multidimensionale și oarecum controversate. Conservarea biodiversității în întreaga UE este un obiectiv recunoscut.  „Anumite specii care au fost în trecut amenințate cu dispariția, acum s-au înmulțit foarte mult și provoacă pagube importante pentru agricultură, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare în plan socio-economic. Sunt specii care amenință nu doar efectivele de animale, ci și așezările umane și viața cetățenilor”, a evidențiat ministrul Chesnoiu. Comisarul Wojciechowski a transmis ca protecția populațiilor de carnivore mari va rămâne în atenție, iar statele membre sunt încurajate să vină cu propuneri raportate la specificul național”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Agriculturii după întâlnirea celor doi oficiali.

I-am cerut ministrului o declarație despre atacul lupilor din Alba și a spus: „Și când se ridică problema carnivorelor mari, toată lumea e pentru protecția lupului! Mă întreb oare cu ce e mai prețios un lup decât o oaie?” – este răspunsul ministrului pentru forestmania.ro.

Lupul (Canis lupus) în România este o specie protejată, prezentă în anexele II şi IV din Directiva Habitate şi clasificată ca fiind o specie prioritară pentru conservare. Unele dintre obligaţiile derivate din Directiva Habitate impun necesitatea de a menţine o stare de conservare favorabilă populaţiei naţionale de lup şi de a aplica un protocol de monitorizare şi raportare periodică către Comisia Europeană.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi