DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

FOTO, VIDEO: „Tradiții, oameni și natură”, sărbătoare în Parcul Național Munții Măcinului

Recomandate

Administrația Parcului Național Munții Măcinului a organizat sâmbătă, 15 iunie, cea de-a XIII-a ediție a concursului „TRADIŢII, OAMENI ŞI NATURĂ”. Evenimentul a avut loc la Centrul de Vizitare Informare din localitatea Greci.

Președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Dumitru Muscă, a fost invitat să fie președintele juriului acestui concurs și a acceptat cu plăcere.

„Asociația Forestierilor din România – ASFOR depune toate eforturile pentru promovarea și susținerea comunităților locale, membrii asociației fiind parte a comunităților locale, iar președintele asociației nu poate face altă politică decât cea a membrilor și a comunităților locale. Bucuria mea a fost cu atât mai mare cu cât nu a fost un simplu concurs – a fost un eveniment cu mare încărcătură spirituală și culturală”, precizează șeful ASFOR, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Asociației.

Concursul a fost în realitate un pretext pentru întâlnirea anuală a comunităților locale din zona Parcului Național și administrația acestuia. Concursul „TRADIŢII, OAMENI ŞI NATURĂ” și-a propus să conștientizeze importanța conservării patrimoniului natural unic din Parcul Național Munții Măcinului în armonie cu păstrarea, respectarea și promovarea valorilor tradiționale din comunitățile învecinate parcului: meșteșuguri, datini, obiceiuri și legende.

În acest an, la concurs s-au înscris 6 echipaje din comunitățile din zona Parcului Național Munții Măcinului și anume: Niculițel, Izvoarele, Văcăreni, Greci, Jijila și Măcin. Probele concursului au fost următoarele:

  • Recunoașterea a cinci specii din floră și cinci specii din fauna Parcului Național Munții Măcinului.
  • Prezentarea unui cântec sau dans în legătură cu tradițiile locale din zona pe care o reprezintă echipajul.
  • Prezentarea în detaliu a unui obicei, meșteșug local din zona pe care o reprezintă echipajul. Prezentarea susținută în fața juriului a fost însoțită și de prezentarea în scris a meșteșugului sau obiceiului.

„Nu voi intra în detaliile concursului, dar voi spune că sâmbătă, la Greci, a câștigat România și au câștigat comunitățile locale din Dobrogea. Frumusețea acestor locuri și a oamenilor de aici nu poate fi povestită și nici nu este suficient să o admirați în fotografii! Ea trebuie trăită pe viu, alături de oamenii de aici! 

Asemenea evenimente au o puternică valoare simbolică. Există, iată, o legătură foarte veche între om și natură. O legătură profundă, iar tradițiile născute din aceasta, priceperea meșteșugarilor și frumusețea cântecelor și dansurilor sunt parte a unei lumi fabuloase care se arată celor care trec pe aceste meleaguri chiar și în această epocă modernă, a digitalizării și mașinilor inteligente.

Îi felicit pe colegii de la Parcul Național, în frunte cu directorul acestuia, Viorel Roșca, pentru organizarea impecabilă a evenimentului! Îi felicit pe participanți și pe dascălii acestora din cele șase comunități dobrogene. Ne exprimăm pe ceastă cale dorința de a fi parte a acestui eveniment extraordinar al întâlnirii dintre patrimoniul natural și zestrea noastră culturală și în viitor și îi încurajez pe organizatori să ridice, așa cum își doresc, rangul acestuia de la nivelul de „concurs” la cel de „festival”.

Iar dumneavoastră, celor care citiți aceste rânduri, vă spun doar atât: vizitați Dobrogea, mergeți în Parcul Național Munții Măcinului pentru că este un loc unic în România!”, a mai subliniat Ciprian Dumitru Muscă.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi