DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

Franța: Certificarea „conținut redus de carbon” ajută domeniul forestier

Recomandate

Ministerul Tranziției Ecologice din Franța a creat, încă din 2018, certificarea numită „eticheta cu conținut redus de carbon”. Aceasta susține și recompensează companiile implicate în menținerea unui mediu curat. 

Aceasta reprezintă primul cadru voluntar pentru certificarea climatică din Franța. Eticheta garantează că proiectele de reducere sau de sechestrare a carbonului desfășurate pe teritoriul național sunt corecte și transparente.

Concret, actorii publici sau comunitățile pot finanța proiecte locale sub această etichetă.

Anul acesta, accentul a căzut pe refacerea pădurilor afectate de incendii. Proiectele aflate în prezent în atenția statului francez legate de sectorul forestier țin de împăduriri,  reconstituirea pădurilor degradate și transformarea arboretului în pădure înaltă. 

Certificarea se aplică și în sectorul agricol. Aici sunt urmărite bunele practici pentru creșterea animalelor, dar și plantarea de garduri vii și livezi.

Numărul de proiecte care au obținut certificarea este în creștere. 

Astăzi, peste 100 de proiecte sunt etichetate astfel. Acestea scad cu 300.000 de tone cantitatea de CO2 care ar putea fi eliberată în atmosferă.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă reconstituirea integrală a două păduri. Acestea au ars în 2014 în Banne și în 2015 în Malbosc. Au fost replantați arbori pe o suprafață de 7,5 hectare. Ministerul arată că această suprafață reîmpădurită corespunde sechestrării a 700 de tone de CO2. Sau, altfel spus, reprezintă 1.400 de zboruri Paris New York pentru un pasager sau 3,5 milioane de km parcurși cu o mașină diesel. 

Pentru a crește acest program, ministerul a inițiat o serie de acțiuni concrete. Acestea privesc  gardurile vii plantate cu specii favorabile biodiversității, înființarea unui fond de semințe, reducerea emisiilor și stocării carbonului în domeniul culturilor arabile sau utilizarea materialelor refolosite provenite din proiecte de renovare a clădirilor. 

Sursa: ecologie.gouv.fr

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi