Asociațiile industriei de prelucrare a lemnului din Germania, Austria și Elveția s-au întâlnit la Zurich pentru a discuta condițiile economice și politice actuale, inclusiv impactul Regulamentului UE privind defrișările (EUDR). Accentul discuțiilor a fost pus pe creșterea reglementărilor initiate de Bruxelles și impactul acestora asupra industriei.
„Pădurile și lemnul s-au confruntat cu tot mai multe provocări la nivel european în ultimii ani”, au declarat reprezentanții asociațiilor, după întâlnire.
„În timp ce condițiile economice s-au deteriorat semnificativ în ultimele luni, reglementările suplimentare duc la sarcini în plus considerabile și, uneori, cerințe de neîndeplinit pentru companii.
„În loc de reduceri direcționate ale birocrației și, astfel, de stabilirea unui cadru pentru redresarea economică pe termen lung și transformarea către protecția climei, politicienii de la Bruxelles acceptă dezavantaje locaționale și competitive care ar putea duce la distorsiuni între țări.”
Ei au cerut ajustări „necesare urgent” ale EUDR, care „atârnă peste industrie ca sabia lui Damocles”.
Faza de testare a EUDR, au adăugat ei, a relevat deficiențe flagrante și a arătat că implementarea conform specificațiilor actuale nu este posibilă.
„De la început, oamenii au avertizat asupra supra-reglementării și specificațiilor nerealiste. Termenul și cerințele EUDR trebuie să fie acum ajustate, astfel încât să fie garantată o implementare practică și sigură din punct de vedere juridic, cu măsuri de atenuare, pentru țările care au demonstrat management durabil al pădurilor și o legislație națională cuprinzătoare.
„În caz contrar, întregul lanț valoric riscă să se scufunde în birocrație – cu consecințe negative pentru protecția climei, locuințe durabile și dezvoltarea economică a întregii UE.”
Asociațiile din Germania, Austria și Elveția din sectorul forestier intenționează să-și intensifice cooperarea pe viitor.
EUDR: trasabilitate și alți factori
Scopul EUDR este să existe un lanț de aprovizionare clar și să se asigure că mărfurile nu sunt rezultatul defrișărilor și degradării pădurilor survenite după decembrie 2020. Pentru a realiza acest lucru, majoritatea companiilor vor avea nevoie de noi instrumente care să faciliteze informarea către autorități și să le permită să-și continue procesele zilnice obișnuite.
Concret, odată cu EUDR – decembrie 2024 – o companie care dorește să introducă produse pe piața UE va trebui să trimită o declarație de diligență necesară către Sistemul Informațional. Pe lângă Operator, Comisia Europeană și autoritățile naționale competente și vamale vor avea acces la acesta. Acest sistem informatic sofisticat va efectua o analiză automată a riscurilor și va înregistra rezultatul, care va fi accesibil atât pentru autoritățile competente și autoritățile vamale.
Pe lângă defrișare, se vor lua în considerare și alți termeni. Cum ar fi drepturile de utilizare a terenurilor, managementul pădurilor și conservarea biodiversității, drepturile terților, drepturile muncii sau că drepturile omului sunt protejate prin dreptul internațional, printre altele.
Sursa: Timber Trades Journal, Timber Plus