Aproape 40% din emisiile globale de CO2 sunt cauzate de sectorul construcțiilor. Când se iau în considerare producția de energie și materialele de construcție, aceastea reprezintă aproximativ 28% din emisiile de CO2 în Germania. Scopul guvernului german este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul construcțiilor cu până la 67% până în 2030, relatează techxplore.com
Proiectul „Digital value chain for pin-based timber construction in Berlin-Brandenburg” (DiKieHo) a fost lansat pentru a găsi modalități de a atinge acest obiectiv. Unul dintre principalele obiective ale proiectului este de a construi case cu mai multe etaje, din lemn de pin. Pinul reprezintă 70% din suprafața pădurilor din Brandenburg, iar molidul, care, de altfel, are o cerere mare, devine din ce în ce mai rar. Suprafața de pădure de pin din regiune este cea mai mare din Germania și crește în fiecare an.
Scopul proiectului este de a stabili un lanț valoric digital de la un capăt la celălalt în construcțiile urbane din lemn cu mai multe etaje, folosind regiunea Berlin-Brandenburg ca exemplu. În acest mod, se pune accent pe utilizarea lemnului de pin disponibil la nivel regional în construcții.
„Aceasta înseamnă că procesele și informațiile asociate — de la planificarea unei clădiri, la tăierea lemnului, transportul acestuia la fabrica de cherestea, prelucrarea ulterioară a materialului în fabrici până la asamblarea clădirii pe șantier — sunt conectate digital între ele. Regândim în mod fundamental industria construcțiilor din lemn de la pădure la șantier”, spune liderul de proiect, profesorul Dr. ing. Holger Kohl, care predă la Catedra de Dezvoltare Corporativă Durabilă la Univeristatea Tehnică din Berlin.
Proiectul se bazează pe unul anterior, Bauhütte 4.0, care a urmărit dezvoltarea unui grup regional pentru construcția inovatoare din lemn la Berlin, cu referire în special la crearea Cartierului Schumacher pe terenul ocupat anterior de Aeroportul Tegel.
„Principiile de bază pentru digitizarea lanțului valoric deja modelat în Bauhütte 4.0 sunt acum aplicate și extinse în mod constant la pinul din Brandenburg în proiectul DiKieHo. Dorim să transferăm lanțul valoric într-un model care poate fi accesat digital și utilizat în orice moment de către toate părțile interesate. Acesta este ceea ce face proiectul inovator. Ceea ce vorbim aici este transformarea digitală a industriei construcțiilor”, spune Valentin Eingartner, care coordonează proiectul la Catedra de Dezvoltare Corporativă Durabilă.
Până în prezent, proiectele convenționale de construcții au fost caracterizate prin durata lor lungă de planificare. Ele sunt, de asemenea, ineficiente, precum și consumatoare de energie, materiale și costuri, deoarece procedurile de angajare a companiilor de construcții pentru a efectua lucrări pe șantiere sunt foarte diferite și adesea sunt încă analoge.
Întregul proces de planificare și construcție urmează să fie acum simplificat pentru toți cei implicați printr-un model de lanț valoric digital pentru construcția din lemn, ținând cont de conceptele arhitecturale inovatoare și de cele mai noi tehnologii din industrie. De exemplu, cerințele de lemn pentru viitoarea clădire trebuie să fie determinate digital în timpul etapei de planificare și comparate cu informațiile furnizate despre stocurile regionale de pin.
Etapa de planificare va include și planificarea digitală a elementelor de construcție modulare din lemn, care pot fi vizualizate în timp real și cuplate cu principiile de construcție adecvate. În același timp, diferite metode de construcție sunt în mod continuu comparate și evaluate în ceea ce privește sustenabilitatea lor. Și toate acestea au loc chiar înainte de începerea fazei propriu-zise de construcție.
Faptul că toate cerințele sunt cunoscute până la sfârșitul fazei de planificare înseamnă că la începutul fazei de implementare, comenzile pot fi plasate imediat și elementele de construcție din lemn modular care au fost proiectate digital în faza de planificare pot fi puse în funcțiune pentru producție. Apoi trebuie doar asamblate pe șantier.
„Acest lucru înseamnă că, la fel ca și în cazul informațiilor despre stocurile de pin din regiune, toate informațiile necesare pentru construcția clădirii ar trebui să fie, de asemenea, disponibile digital pe tot parcursul, adică în toate punctele ciclului de viață al clădirii și în orice moment”, spune Valentin Eingartner. „Acest lucru face posibilă reducerea semnificativă a duratei fazei de construcție.”
Utilizarea lemnului regional ca material de construcție scurtează rutele de transport. Clădirile din lemn acționează și ca rezervoare de CO2 și, datorită metodei de construcție modulare, părțile clădirii și chiar clădirile întregi pot fi de asemenea reutilizate. Toate acestea contribuie la o industrie a construcțiilor sustenabilă și circulară în regiunea Berlin-Brandenburg.
„Ca urmare, construcțiile regionale din lemn pot aduce o contribuție importantă la o schimbare de paradigmă de la o economie liniară, adică o economie de uz casnic, către o economie circulară durabilă, cu un consum responsabil de resurse” adaugă profesorul Kohl.
Sursa: techxplore.com