Ministerul federal al finanțelor din Germania a anunțat lansarea unui program de finanțare destinat managementului de păduri în valoare de 900 de milioane de euro până în 2026, anunță site-ul Forst Praxis. Prima tranșă, de 200 de milioane de euro din programul „Managementul Pădurilor Adaptat la Climă” sunt deja la dispoziția proprietarilor de păduri și sectorului pentru acest an. Anunțul a fost făcut la începutul lunii noiembrie de Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii.
Ministrul federal al pădurilor, Cem Özdemir, anunțase deja, în primăvară, principalele caracteristici ale programului de sprijin.
„Pădurile noastre se prăbușesc literalmente sub greutatea crizei climatice. Pentru ca pădurea să se transforme dintr-un pacient într-un protector al climei, lansăm un pachet imens de pădure-climă. Cu 900 de milioane de euro, sprijinim proprietarii de păduri în adaptarea pădurilor lor la consecințele crizei climatice. Este foarte important pentru proprietarii de păduri să-și întărească pădurile și să le păstreze pentru generațiile viitoare. Acum le oferim perspective de încredere pentru această sarcină viitoare importantă.”
Proprietarii de păduri trebuie să îndeplinească 12 criterii pentru a primi finanțare, la care se angajează pentru 20 de ani.
Prin urmare, cei care primesc finanțare trebuie să facă dovada unui sistem de certificare recunoscut pentru managementul pădurilor adaptat la climă. Concret, asta înseamnă că oricine deține mai mult de 100 de hectare de pădure trebuie să-și „închidă” 5% din pădure. Pentru asta primește 100 €/ha. Pe de altă parte, solicitanții cu o suprafață mai mică de 100 ha pot pune voluntar „deoparte” suprafețe forestiere, iar cei care nu fac acest lucru primesc 85 EUR/ha.
Solicitanții trebuie să își întinerească fondul forestier, de exemplu prin precultivare sau regenerare naturală, într-o perioadă de cel puțin cinci până la șapte ani înainte de recoltare. La plantare, pădurarii trebuie să respecte recomandările de cultură ale țărilor cu o proporție predominant locală de specii de arbori. Pe spațiile mici deschise, finanțarea necesită dezvoltare naturală. În același timp, ar trebui creată o varietate mai mare de specii de arbori, de exemplu prin introducerea de specii de arbori mixte.
Alte condiții suplimentare de finanțare: În principiu, tăierea rasă este tabu. Pe de altă parte, tăierea în caz de calamitate este posibilă cu condiția ca cel puțin 10% din masa de lemn să fie lăsată ca lemn mort, pentru mai multă diversitate de specii.
În plus, proporția de lemn mort din pădure ar trebui să fie crescută, de exemplu prin crearea de butuci înălțați. Acest obiectiv include, de asemenea, cerința de a identifica și conserva cel puțin cinci arbori de habitat sau candidați pentru arbori de habitat pe ha. Aceștia rămân la suprafață până se descompun. Arborii de habitat trebuie să fie desemnați în cel mult doi ani de la depunerea cererii.
Pentru a limita compactarea solului, proprietarii de păduri sunt obligați să păstreze o distanță de cel puțin 30 de metri (în cazul solurilor sensibile la compactare chiar și de cel puțin 40 de metri) atunci când amenajează noi drumuri forestiere. De ce? Conducerea prin pădure cu utilaje grele poate compacta solul, ceea ce are un efect negativ asupra stabilității arboretelor și a solului. Prin urmare este esenţială limitarea zonei de circulaţie.
Pe lângă calitatea solului, trebuie îmbunătățit și echilibrul apei. Cu câteva excepții, fertilizările și pesticidele sunt interzise în programul de sprijin. De asemenea, proprietarii de păduri trebuie să efectueze măsuri de reținere a apei în cel mult cinci ani de la depunerea cererii și să se abțină de la drenare și de la demontarea infrastructurii de drenaj existente. De ce? Prin reținerea apei în ecosistemul forestier, rezistența pădurii la secetă se îmbunătățește.
Toate cerințele pentru finanțarea „Managementul forestier adaptat la climă” se găsesc pe site-ul BMEL, AICI.
Ce spun asociațiile forestiere despre noul program?
Consiliul Forestier German subliniază că este necesară continuarea finanțării și după 2026, altfel ajutorul va rămâne o „picătură într-un ocean.” În plus, suma finanțării este prea mică. „Estimăm că va fi nevoie de un total de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru transformarea pădurilor pe termen lung”, a declarat Georg Schirmbeck, președintele DFWR. Cu toate acestea, finanțarea este „un semnal bun pentru toți cei care sunt implicați în sector și trebuie să facă față daunelor consecințe grave cauzate de schimbările climatice”, a spus Schirmbeck.
Prof. Andreas Bitter, Președintele AGDW – Die Waldeigeneigner, a spus: „Suntem foarte încântați că ministerele implicate au reușit acum să înlăture toate obstacolele legate de finanțare. Promovarea serviciilor ecosistemice în pădure, pentru care am avut campanie cu succes, este o piatră de hotar pentru proprietarii de păduri. Este un prim pas important pentru a putea avansa în conversia ecologică a pădurii. Mai presus de toate, un număr mare de companii mici și mijlocii vor beneficia de noua finanțare. Sperăm că acum putem aplica cât mai curând posibil pentru finanțare și că portalul de aplicații online anunțat va fi simplu și ușor de utilizat.”
Max Elverfeldt, președintele Familienbetriebe Land und Forst, a anunțat că companiile forestiere vor examina cu atenție dacă criteriile de finanțare corespund obiectivelor lor silvice. Programul marchează intrarea lui Elverfeldt în programele de stat pentru serviciile ecosistemice.
De îndată ce ghidul de finanțare va fi publicat în Monitorul Federal, Agenția pentru Resurse Regenerabile (FNR) va deschide procesul de aplicare prin intermediul site-ului www.klimaAdaptation-wald.de.
Agenția aprobă cererile depuse în 2022 pe o bază de minimis, ceea ce înseamnă că plafonul de finanțare este de 200.000 de euro în trei ani.
Sursa: forstpraxis.de