DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

22.9 C
București
16.3 C
Sibiu
20.2 C
Suceava
17.9 C
Covasna
17.1 C
Piatra Neamț
19 C
Braşov
18.5 C
Bistrița
19 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, septembrie 22, 2023

Green New Deal la Kronospan România. Fabrica devine „verde”

Recomandate

Kronospan România se pregătește să implementeze în cele două fabrici din țară – Brașov și Sebeș – un concept numit „Green New Deal” prin care va investi zeci de milioane de euro într-un program „eco”.

Concret, în următorii doi ani, Kronospan România va face schimbări majore: va instala panouri fotovoltaice, va trece pe utilaje electrice și va crea centre de colectare în cele mai mari orașe din țară.

Noi deja folosim bio-economia circulară ca punct central al afacerii noastre. Folosim reziduuri de la companii locale de prelucrare primară a lemnului și din alte unități de producție ca materie primă pentru produse. Numeroase fabrici Kronospan din Europa produc deja panouri pe bază de lemn din material 100% reciclat.

Acest nou plan are mai multe priorități:

  • Standarde ECO (cele mai mici emisii de produse posibile)
  • Cluster de mobilier
  • Asigurarea resurselor regenerabile și durabile
  • Clădiri din lemn.

După peste 100 de ani de prelucrare a lemnului, Kronospan este expert în utilizarea eficientă a acestei resurse. În ceea ce privește procesul de aprovizionare, Kronospan a stabilit de asemenea priorități clare: prima alegere va fi lemnul reciclat, a doua sunt reziduurile de la companiile de prelucrare primară, a treia – lemn provenit din exploatări durabile. Știm cu toții că materialele de construcție din lemn au un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice și stocarea carbonului. Acest lucru va avea un impact substanțial asupra combaterii încălzirii globale”, a explicat, pentru forestmania.ro, Oana Bodea, CEO al Kronospan România.

Camioane și motostivuitoare electrice

În următorii doi ani, fabricile din Sebeș și Brașov vor fi dotate cu echipamente eco. Compania investește 10 milioane de euro în instalații cu panouri fotovoltaice, 3 milioane de euro pentru motostivuitoare electrice și alte 3 milioane de euro pentru camioane electrice sau pe gaz. Vor crea platforme pentru materialele reciclabile  – centre de colectare – în Timișoara, Oradea, Craiova, Cluj. Pentru aceste centre Kronospan și-a fixat un buget de 10 milioane de euro.

„Obiectivul nostru este ca producția în cea mai mare parte să fie realizată din material sută la sută reciclat. Este un target la care credem că putem ajunge, în condițiile în care acum folosim în jur de 30 la sută material reciclat. Un alt obiectiv este să reducem consumul de energie fosilă, noi deja nu mai folosim gaz de patru ani la niciuna dintre fabrici. Energia termică o producem cu biomasă, dar cea electrică o cumpărăm din sistem și vrem să o înlocuim cu cea verde, provenită din panouri fotovoltaice. De asemenea, vom schimba întreaga flotă de motostivuitoare electrice, care sunt foarte importante pentru noi. Toate achizițiile noi de camioane le vom face pe gaz petrolier lichefiat. Din păcate, sunt doar trei stații de încărcare în România și va trebui să vedem cum se va rezolva această problemă. Și nu în ultimul rind, mașinile noastre mici – inclusiv a mea – le vom cumpăra de acum înainte electrice. Vom monta stații de încărcare chiar la noi în cele două fabrici”, ne-a mai spus Oana Bodea.

„Fiecare dintre noi trebuie să facem ceva”

În contextul Green Deal al UE, programul Kronospan pornește de la aceeași idee: resurse planetei sunt limitate și trebuie folosite cât mai eficient.

„Fiecare dintre noi trebuie să facem ceva, inclusiv pe zona de companii. Pentru că trebuie să ne punem întrebarea Cât mai poate suporta planeta? Avantajul nostru, fiindcă folosim lemn, este că stocăm CO2. Noi avem calcule făcute, realizate pe măsurători și cred că este important să mergem și mai departe. România are o lungă tradiție în construcțiile pe bază de lemn, casele din Moldova sau bisericile din Maramureș. Cred că trebuie să ne redescoperim această tradiție și să fim printre pionierii Europei în domeniul ăsta. Construcțiile pe bază de lemn sunt viitorul, pentru că stochează CO2, sunt durabile, frumoase, perfect integrabile în peisaj. Fiecare trebuie să facem ceva. Putem porni de la propria locuință”, a conchis Oana Bodea.

Mai multe articole

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi