Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a organizat ieri o ședință pentru constituirea unui Grup de lucru în scopul continuării și finalizării procesului de realizare a Strategiei Forestiere Naționale.
La ședința condusă de secretarul de stat Sorin Banciu au participat reprezentați ai ministerului, dar și ai altor autorități și organizații cu responsabilități în domeniul forestier: AAP, RNP și WWF.
ASFOR a fost reprezentată de Ciprian Muscă (președinte) și Gabriela Baban, masterand al Universității Transilvania din Brașov, care a asigurat secretariatul unui dintre Grupurile de Lucru care au elaborat ultima formă a Strategiei Forestiere Naționale. De la această formă se va pleca în încercarea de a finaliza și adopta o Strategie Forestieră Națională.
„ASFOR susține direcțiile de acțiune deja conturate care ar trebui atinse prin Strategia Forestieră Națională. Acestea privesc direct sectorul forestier care are o serie de nevoi concrete și justificate pentru dezvoltare. Pe scurt, sectorul forestier are nevoie de:
• Viziune integrată care să țină cont de un just echilibru între funcțiile economice, sociale și de mediu ale pădurii.
• Viziune legată de folosirea lemnului în special în lupta cu schimbările climatice. Soluția este testată și aplicată în România de sute de ani – construcții din lemn.
• Utilizarea lemnului în cascadă pentru a asigura stocarea carbonului pe termen lung.
• Investiții în accesibilizare și monitorizare a fondului forestier care să asigure o bună administrare, creșterea capacității de pază și intervenție pentru protecția fondului forestier.
• Soluții de achiziții de utilaje moderne și prietenoase cu mediul.
• Proprietari puternici și o administrație silvică profesionistă.
• Finanțare. Fondurile europene trebuie să fie parte importantă a soluției.
ASFOR susține documentul de viziune „România Verde în 10 pași”. O viziune care susține abordări curajoase, menite să rezolve probleme sistemice, să schimbe imaginea sectorului și să ofere dezvoltare pe termen lung.
Ne dorim o Românie verde, prosperă, cu o economie bazată pe lemn care să asigure păduri valoroase și comunități puternice!”, se arată în comunicatul transmis redacției forestmania.ro de ASFOR, la finalul ședinței.