Guvernul ia în calcul acordarea unei subvenții și pentru lemnul de foc

0
1231

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că în cadrul coaliției de guvernare există o discuție referitoare la acordarea unei subvenții pentru lemnul de foc, în condițiile în care pentru celelalte sisteme de încălzire există deja forme de sprijin, prin Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

„Se pregătește o ordonanță. Cred că la antepenultima coaliție, când a fost invitat și ministrul Mediului, dl Tanczos Barna, prim-ministrul a avut deschisă această problemă și căutăm o soluție. Noi doream să venim (…) prin ocoalele silvice care să găsească aceste lemne. Vedem de la ministerul Mediului care e soluția cea mai bună. Ori pe sistem de vouchere. Fiindcă e normal, dacă ajuți într-o parte, vii cu o compensare la gaze, la consumator. Și noi vorbim, în primul și în primul rând, despre consumatorii vulnerabili”, a anunțat Marcel Ciolacu, potrivit cronicaromână.net.

Contactat de forestmania.ro, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor, George Mierliță, a declarat că există o discuție pe această temă și că urmează a fi emisă o Hotărâre de Guvern în acest sens.

„Pentru celelalte surse de încălzire, statul îi ajută pe cetățeni. Și atunci vor să vină cu un ajutor și pentru încălzirea pe lemne. Ar fi vorba de o sumă de 150 de lei pentru metrul cub, dar nu mai mult de cinci metri cubi. După ce au cumpărat lemnul, cetățenii merg la primărie pentru decontare. Discuția este deocamdată pentru metrul cub de lemn, nu și pentru peleți sau brichete, dar cred că vor fi incluse și acestea. Va fi emisă Hotărârea de Guvern și ne vom lămuri cu toții”, a declarat George Mierilță.

Ciprian Muscă, ASFOR: Ideea e foarte bună

Am cerut un punct de vedere și de la președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă.

„Conflictul din Ucraina ne-a adus în fața unei noi provocări, și anume asigurarea combustibilului pentru încălzirea locuințelor în iarna ce urmează. Pe fondul creșterii prețurilor la energie și gaze, dar și pe fondul lipsei gazului din cauza restricțiilor impuse Rusiei, lemnul devine o sursă de material combustibil la îndemâna cetățenilor. Acest lucru devine tot mai vizibil, dacă ne uităm la ce se întâmplă în Germania sau Ungaria, unde încep să apară probleme cu hoții de lemne. În România se constată o creștere a volumelor de lemn pe care le achiziționează populația, pentru a se pune la adăpost de creșterile de preț care au avut loc în ultima perioadă, dar și de o posibilă lipsă de lemn.

Ideea asigurării unor compensații pentru populație, sub forma voucherelor, este una foarte bună. Populația cu venituri mici, în special din mediul rural, va avea nevoie de sprijin pentru încălzirea locuințelor, iar sprijinul trebuie să vină prin intermediul comunităților locale, unde există infrastructura de asistență socială care poate identifica și aloca aceste vouchere tocmai către cetățenii care au cea mai mare nevoie de lemn.

Este bine că schema de ajutor include toți furnizorii de lemn de foc (ocoale de stat, private, operatori economici), iar faptul că acordarea voucherului se va face în baza avizului de lemn, va avea ca efect reducerea fenomenelor de evaziune fiscală, dar și descurajarea tăierii ilegale de arbori.

România trebuie să înceapă să creeze scheme de mobilizare a biomasei forestiere (lemn subțire, vârfuri, crengi), dar și a lemnului de pe terenurile agricole, biomasă totală estimată la cca. 5 milioane mc lemn fără valoare economică și cu costuri mari de colectare, pentru a reduce presiunea de pe lemnul de lucru folosit în industrie, dar și pentru a avea o alternativă la îndemână, față de cărbune, gaz sau electricitate”, subliniază președintele ASFOR.

Piața lemnului de foc din România e împărțită între mai mulți competitori: RNP Romsilva, care livrează între 1 și 2 milioane de metri cubi, proprietarii privați, firmele de exploatare forestieră care își distribuie singure lemnul rămas din partizi, depozitele de materiale de construcții, marile rețele de bricolaj și micii intermediari.

Cristian Panaite, manager al companiei ForstPan din Suceava, care produce și distribuie lemn de foc, spune că, deși nu e normal ca Guvernul să intervină într-o piață liberă, este nevoie de sprijin pentru cei vulnerabili.

„E o măsură lăudabilă în contextul în care va susține categoriile defavorizate și vine în completarea celoralte măsuri de subvenționare a celorlalte resurse energetice (energia electrică și gazul metan). Ca și opinie, guvernul nu ar trebui să intervină în piață prin subvenționarea lemnului de foc – pentru că intervine în mecanismul cerere-ofertă – ci prin acordarea de sprijin financiar familiilor cu venituri reduse”.

Accesul la lemn și extinderea ariilor protejate

Intenția Guvernului de a subvenționa lemnul de foc vine într-un moment în care au loc două evenimente: consultarea publică organizată de Ministerul Mediului privind extinderea zonei de protecție strictă la 75% în Parcul Național Domogled-Valea Cernei și refuzul a șase primari din județul Vâlcea de a se asocia cu un ONG pentru crearea unui geopark UNESCO. Este important de precizat că, la consultarea cu ministrul, primarii din zona Parcului Național Domogled-Valea Cernei au avut ca prioritate accesul la lemn și nu extinderea zonei de protecție, care era de fapt tema dezbaterii. Ministrul a comunicat public acest lucru: „La întâlnirea cu membrii comunităților locale, problemele ridicate de primarii prezenți s-au referit la criza lemnului de foc pe care o traversează, la blocajul în ceea ce privește plata compensațiilor, acolo unde amenajamentele silvice sunt suspendate, precum și la dificultățile pe care le întâmpină populația din zonă prin prisma restricțiilor impuse de planul de management al Parcului”, anunța Ministerul Mediului.

Dacă zona de protecție strictă a unui parc este extinsă, așa cum cer organizațiile de protecție a mediului, accesul la lemnul din acele zone este strict interzis.

„Primarii au fost foarte fermi și i-au explicat ministrului că nu se pot duce la cetățeni să le spună că nu mai au acces la resursă, pentru că ies oamenii cu furcile pe străzi. Din zona aceea care nu e sub protecție strictă se aprovizionează cu lemn de foc și lemn pentru industria locală. Dacă protecția se extinde, avem o problemă. Și mai avem una cu acordarea de subvenții pentru proprietarii de păduri. Pentru că e vorba de bani pe care Guvernul trebuie să îi aloce”, a detaliat, pentru forestmania.ro, unul dintre participanții la debatere.

Aceeași problemă se pune și în județul Vâlcea, unde conducerea Consiliului Judeţean a refuzat parteneriatul propus de Asociaţia Kogayon pentru realizarea geoparcului UNESCO „Oltenia de sub munte” în zona Parcului Naţional Buila-Vânturariţa.

Motivul refuzului este determinat de anumite neclarităţi în legislaţie în ceea ce priveşte regimul acestor geoparcuri, aspecte care au fost semnalate de reprezentanţii administraţiilor publice din cele şase localităţi pe teritoriul cărora ar urma să se întindă acest parc, respectiv Băile Olăneşti, Horezu, Vaideeni, Bărbăteşti, Costeşti şi Stoeneşti. Concret, primarii vor să dezvolte zona prin proiecte gestionate de agenția zonelor montane din subordinea Ministerului Agriculturii și spun că interesul lor este să crească nivelul de trai și puterea economică.

Aprovizionare cu probleme

Revenind la lemnul de foc, în ultimele zile au apărut în mai multe zone din țară discuții despre nivelul redus al acestuia și cererea mare. Șefii de direcții silvice au făcut apel la populație să cumpere doar cantitatea necesară.

„Față de posibilitatea pe care o avem, conform amenajamentului silvic, cererea este mai mare decât posibilitatea de tăiere, dar anul acesta încercăm să marcăm și să tăiem și din pășunea comunei și să mai suplimentăm cantitatea de lemn de foc și prin această metodă”, a spus un șef de ocol.

Directorul general al Romsilva atrage însă atenția că doar 48% din fondul forestier al țării este în proprietatea statului, restul având proprietari privați care pun și ei pe piață masă lemnoasă, exact ca regia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!