Clubul de fotbal Farul Constanța consideră schimbările climatice una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă societatea noastră în prezent și din acest motiv sprijină eforturile Uniunii Europene de prevenire a acestora. Poate că, în acest context, ar fi bine ca România să preia modelul englez: Dale Vince, un antreprenor cu afaceri în domeniul energiei verzi și proprietar al clubului de fotbal Forest Green Rovers, din Gloucestershire, în sud-vestul Angliei, a decis ca noul stadion al echipei sale să aibă cea mai mică amprentă de carbon posibilă. Așa că ales să îl construiască din lemn. Mai mult, echipa lui Vince a lucrat la durabilitate pe fiecare front, de la panouri solare pe acoperiș, la mese vegane pentru jucători și dube electrice pentru deplasare.

Neutralitate climatică a clubului
Gheorghe Hagi, antrenorul de la Farul Constanța, spune că e gata să ia măsuri. „Preocupați de viitor și, totodată, conștienți de faptul că fiecare dintre noi putem contribui la îmbunătățirea situației climatice grave cu care ne confruntăm, clubul Farul Constanta își propune, printr-o viziune clară, ca în toate activitățile sale să atingă neutralitatea în privința emisiilor directe de gaze care produc efect de seră, până în anul 2030.

Este o prioritate strategică pentru care vom elabora, împreună cu experți din domeniu, un plan de acțiune care să prevadă o tranziție necesară atingerii acestui obiectiv și investițiile necesare. De asemenea, clubul nostru își propune să promoveze această inițiativă în relația cu suporterii, partenerii, sponsorii și subcontractorii, care sperăm să își asume la rândul lor aceleași obiective. Credem că este nevoie să acționăm hotărât și împreună”, se anunță într-un comunicat emis de Farul Constanța.

Lemnul reduce amprenta de carbon
Revenind la proiectul englez, iată cîteva detalii:
„Prin alegerea lemnului, vom avea cel mai scăzut stadiu de amprentă de carbon de când romanii au inventat betonul”, a spus Vince.
• Stadionul va fi construit din lemn masiv, prelucrat anume pentru a fi transformat în grinzi.
Materialul de construcție va fi foarte puternic. „Partea interesantă a lemnului prelucrat este că are proprietăți similare cu betonul și oțelul și, prin urmare, avem acum oportunitatea de a construi clădiri înalte din lemn”, spune Anne Koven, director al Mass Timber Institute din Toronto.

• Lemnul poate înlocui oțelul și betonul dintr-o clădire, reducându-i amprenta de carbon cu 26% -44%.
• „Extinderea folosirii lemnului în construcții are loc chiar acum”, a declarat Mathieu Robert, inginer și expert în construcții de lemn la Stora Enso, o companie scandinavă care produce cherestea.
• Codul Internațional al Clădirilor (IBC) din SUA a fost actualizat pentru a permite construirea unor structuri din lemn masiv de până la 18 etaje, dar și în statele europene apar reglementări care stimulează construcțiile din lemn. Astfel, o nouă regulă din Franța impune constructorilor să calculeze amprenta de carbon pentru 50 de ani a unei construcții noi.

• Încă nu este clar de unde va veni lemnul pentru noul stadion de fotbal al Forest Green Rovers. Managerul proiectului, Jim Heverin de la Zaha Hadid Architects, a declarat că probabil candidații vor fi Austria, Germania sau Franța.
• „Chiar nu trebuie să spui multe pentru a vinde cherestea, deoarece oamenii o primesc imediat. Este ceva la care oamenii au un răspuns emoțional intrinsec și o conexiune cu acest produs”, a spus Heverin.
• Liga engleză de fotbal a dat undă verde pentru construirea acestui stadion.
Foto: Architects Journal