O anchetă a jurnaliștilor de la Euro News Green scoate la iveală comerțul ilicit cu lemn de tec din Myanmar, pe lista beneficiarilor fiind chiar fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Acesta are în prezent cel mai mare yacht din lume construit de compania de iahturi de lux Oceanco pentru 500 de milioane de dolari.
„Este clar că tecul a fost folosit pentru acest iaht. Nu suntem încă siguri despre originea lui. Dar știm că Oceanco a folosit tec din Myanmar în trecut “, spun specialiștii intervievați.
Fiind unul dintre cele mai apreciate esențe de lemn din lume datorită finisajului și durabilității sale, tecul devine din ce în ce mai popular printre cei ultra-bogați. Dar de când armata a preluat puterea în 2021 în Myanmar și UE a impus sancțiuni economice și comerciale, comerțul cu lemn de tec a fost împins în subteran.
De ce este tecul atât de special?
Durabilitatea și robustețea îl fac deosebit de popular pentru punțile iahturilor, motiv pentru care are un preț atât de mare.
Marjele de profit pentru dealerii de lemn de tec sunt mari. Și în timp ce importurile din UE sunt interzise dacă legalitatea și sustenabilitatea nu pot fi dovedite, lemnul căutat încă găsește o cale spre continent.
Regulamentul european privind lemnul, care a fost menit să reducă exploatarea forestieră ilegală, a intrat în vigoare în 2013, pentru a se asigura că niciun lemn ilegal nu poate fi vândut în UE.
Le interzice operatorilor din Europa să introducă pe piața UE lemn recoltat ilegal și produse derivate din lemn ilegal. Lemnul „legal” este definit ca lemn produs în conformitate cu legile țării în care este recoltat, după cum se precizează pe site-ul Institutului European de Păduri.
Pentru a se asigura că sunt respectate toate regulile necesare, regulamentul cere operatorilor care introduc lemn pentru prima dată pe piața UE să exercite „due diligence”, de exemplu, cu documente și documente verificate. Totuși, acest proces depinde de legile naționale ale fiecărei țări, ceea ce înseamnă că nu există o procedură paneuropeană.
Faith Doherty, care lucrează pentru Environmental Investigation Agency (EIA), știe că nu există nicio modalitate legală de a importa lemn de tec birman.
„Înainte de lovitura militară din Myanmar, existau legi pentru a ajuta la exploatarea forestieră durabilă și la comerțul durabil”, spune ea. „Unul dintre lucrurile de bază a fost reducerea anuală admisibilă. Deci, cât de mult te poți înregistra și unde. Din monitorizarea și documentația noastră, am putea spune că acest lucru nu a fost niciodată respectat cu adevărat.”
Potrivit EIA, lemnul ilegal din Myanmar se îndreaptă prin China până la granițele UE, unde este importat în Italia, Croația sau Grecia.
În Germania, Institutul Thünen din Hamburg preia mostre de lemn importat și le testează genetic. Institutul are una dintre cele mai mari baze de date de mostre de lemn din lume și le poate compara genetic pentru a descoperi de unde provin.
Această metodă are totuși limitele ei. Dacă lemnul a fost tăiat la granița dintre teritoriul legal și ilegal, este imposibil să distingem diferența.
„În plus, nu orice produs din lemn poate fi testat. La urma urmei, nu este vorba doar de lemn masiv, ci și de materiale pe bază de lemn, carton, hârtie și mobilier finit”, a declarat el pentru Euronews Green.
Nu doar cei foarte bogați folosesc lemnul de tec, ci și guvernele.
Pentru renovarea unei nave militare de instrucție din Germania, a fost importat tec din Myanmar, care nu respecta nici Directiva Federală de Achiziții, nici cerințele EUTR.
Singura modalitate de a proteja lemnul de tec din Myanmar este ca lemnul de tec să fie înscris pe lista Convenției de la Washington privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție (CITES). Dar, spune el, acest lucru va funcționa numai dacă Myanmar cooperează.
„Dictatura militară nu va sprijini acest lucru, deoarece vede tecul ca o sursă importantă de valută străină”.
O altă opțiune, spune el, este monitorizarea zonelor de înregistrare cu GPS, sateliți și tehnologie cu drone.
Realizarea acestei investigații a fost susținută de un grant din partea fondului Jurnalism de investigație pentru Europa (IJ4EU).
Detalii despre lemnul de tec
Potrivit celor de la Revista din lemn, numele științific al tec-ului este Tectona Grandis și este cunoscut și cu denumirea de Burmese Teack. Este originar din sudul și sud-estul Asiei, adică India, Indonezia, Sri Lanka, Tailanda, Myanmar, Malaezia. În Myanmar se gasește aproape jumătate din pădurile naturale de tec.
Tec-ul este un lemn tropical dur ce face parte din categoria foioase. Copacii pot ajunge la 30-40 m înalțime și 1-1,5 m diametru. Lemnul de calitate se obține din copaci care au între 40 și 80 de ani, așa că nu este de mirare de ce este un lemn scump.
Lemnul de tec este foarte dur și rezistent.
Conținutul mare de uleiuri îl face foarte potrivit pentru folosirea la exterior deoarece devine rezistent la apă, la putrezire și la atacul insectelor, chiar și al termitelor. Este considerat cel mai rezistent lemn la putrezire. La exterior poate fi folosit și nefinisat, dar în timp își schimbă culoarea în gri argintiu.
Cu toate că nu este un lemn care se lucrează greu uneori reușește să ciobească lamele tăietoare. Se întâmplă din cauza conținutului de silice (oxid de siliciu). Acest conținut însă vine și cu o parte bună deoarece îi marește foarte mult rezistența la foc.
La uscare nu crapă și nu se torsionează. Datorita acestor calități se comportă foarte bine în zone cu variații mari de umiditate. Înainte de a fi debitat în scânduri este lăsat la uscat 2 ani sub formă de buștean.
Sursa: euronews.com, revistadinlemn.ro