Proprietarii sau deţinătorii privaţi de terenuri agricole degradate trebuie să-şi dea acordul pentru împădurirea acestor suprafeţe, prevede Ordonanţa de Urgenţă adoptată ieri de Guvern, transmite, printr-un comunicat de presă, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Actul normativ, prin care se propune modificarea şi completarea Legii nr.100/2010 privind împădurirea terenurilor degradate, are ca scop principal obţinerea acordului proprietarilor/deţinătorilor privaţi de terenuri agricole degradate în vederea ameliorării acestora prin împădurire. Astfel, se propune eliminarea obligativităţii includerii în fondul forestier naţional a terenurilor degradate proprietate privată care se împăduresc, rămânând însă obligatorie includerea în fond forestier a terenurilor proprietate publică a statului. Totodată, se reglementează posibilitatea trecerii terenurilor degradate proprietate publică a statului din administrarea Agenţia Domeniilor Statului în administrarea RNP – Romsilva, chiar dacă acestea nu sunt înscrise în cartea funciară, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are obligaţia de a intabula terenurile degradate proprietate publică a statului preluate în administrare în termen de maximum şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului şi de a corecta suprafaţa preluată în administrare pe baza înscrierilor din cartea funciară, prin promovarea unui proiect de hotărâre.
„Prin această măsură simplificăm foarte mult procedura prin care proprietarii de terenuri, în special cele degradate, pot beneficia de împădurirea terenului respectiv și îngrijirea sa până atinge starea de masiv. Avem un buget de peste 730 milioane de euro din PNRR pentru împăduriri și avem nevoie de cât mai multe suprafețe de teren pe care să putem crește pădurile de mâine”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.
Sursa: Ministerul Mediului