DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.2 C
București
11.1 C
Sibiu
7.7 C
Suceava
7.6 C
Covasna
9.1 C
Piatra Neamț
8.6 C
Braşov
9.6 C
Bistrița
11.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, martie 27, 2025

Incendiu de pădure pe insula spaniolă La Palma: peste 4.000 de oameni evacuați

Recomandate

Peste 4.000 de oameni au fost evacuați de pe insula spaniolă La Palma, din cauza unui incendiu izbucnit în zona împădurită El Pinar de Puntagorda din nordul insulei.
Zece unități aeriene și 300 de pompieri de pe teren au încercat să controleze incendiul de pe insula care face parte din arhipelagul Canare, situată în largul coastei vestice a Africii.

Pompierii au efectuat arderea controlată a unei zone pentru a se asigura că incendiul se oprește la o șosea și nu se extinde.

Incendiul a afectat peste 4.650 de hectare.

Silvanus, un proiect pentru gestionarea incendiilor de pădure

Din cauza temperaturilor ridicate, dar și a neglijenței umane, pădurile sunt tot mai afectate de incendii. Este motivul pentru care zeci de experți caută soluții. Așa s-a creat proiectul Silvanus, ale cărui principale obiective sunt gestionarea incendiilor de fond forestier și creșterea rezilienței pădurilor. Din România, parte a Silvanus sunt Asociația Forestierilor – ASFOR, Fundația pentru SMURD și compania IT Simavi.

Cercetătorii și inginerii implicați în proiect vor ajuta autoritățile de protecție civilă să monitorizeze eficient resursele forestiere, să evalueze biodiversitatea, să genereze indicatori de risc de incendiu mai preciși și să promoveze reglementări de siguranță în rândul populației afectate de incendii prin campanii de conștientizare.

Finanțat de programul EU Horizon 2020 Green Deal și coordonat de Università Telematica Pegaso din Italia, proiectul SILVANUS include 49 de parteneri din Uniunea Europeană, Brazilia, Indonezia și Australia.

Concret, SILVANUS își propune să ofere o nouă soluție tehnologică prin procesarea și integrarea datelor provenite din diverse surse, cum ar fi modele climatice, date meteorologice și instrumente de observare a pământului.  Rezultatul va fi concretizat prin dezvoltarea unor modele inteligente de depistare a riscurilor de incendii. În plus, aceste modele vor fi completate cu senzori de mediu plasați în teren, camere video și soluții de imagistică multispectrală. SILVANUS va introduce, de asemenea, tehnologii de senzori care folosesc infrastructura inventivă de comunicații fără fir prin coordonarea vehiculelor aeriene fără pilot și a unor roboți la sol pentru coordonarea răspunsului în caz de incendiu.

În plus, SILVANUS va lansa un program amplu de implicare a părților interesate în regiunile forestiere pentru a evalua indicatorii de risc de incendiu și pentru a dezvolta o metodologie de instruire pentru pompieri. Vor fi create campanii de conștientizare, care vor include o aplicație mobilă pentru implicarea cetățenilor, împreună cu notificări automate privind practicile de siguranță.

În urmă cu 3 săptămâni, a avut loc o adunare generală a experților Silvanus la București.

Sursa: Reuters, ASFOR

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi