Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava începe, de luni, înscrierile la programele de master. L-am contactat pe profesorul Marian Drăgoi, care a avut, de-a lungul timpului, cele mai multe discipline la master, pentru a ne oferi mai multe detalii.
Forestmania.ro: Care sunt programele de master din acest an?
Prof. univ.dr. Marian Drăgoi: Programele de master sunt Conservarea biodiversității și managementul ecosistemelor, respectiv Managementul activităților din domeniul forestier. Primul program se adresează celor interesați mai mult de protecția naturii, al doilea celor interesați de valorificarea lemnului.
Forestmania.ro: Ne puteți spune, concret, ce faci cu master, ce faci fără master?
Prof. univ. dr. Marian Drăgoi: Teoretic, fără master te poți angaja oriunde în silvicultură și exploatări forestiere, nu aceasta este problema. Problema este pachetul de competențe suplimentare pe care le dobândești la master, care îți oferă posibilitatea de a lucra și în alte domenii (cei de la MADF învață, de exemplu, managementul calității și evaluarea ciclului de viață, domenii în care cererea crește, mai ales la multinaționale ), sau posibilitatea de a promova pe funcții de conducere, sau de a lucra în domenii noi, cum ar fi elaborarea de studii de evaluare adecvată pentru planurile de management ale ariilor protejate și ale amenajamentelor silvice. Cu alte cuvinte, fără master „nu poți ieși din pădure”- dacă vrei o reorientare profesională radicală – și nici nu poți vedea pădurea cu alți ochi, dacă vrei să profiți de oferta de locuri de muncă de pe „piața de nișă” a conservării naturii.
Forestmania.ro: Ce se studiază, mai exact, în cadrul acestor programe?
Prof. univ. dr. Marian Drăgoi: În ceea ce privește conținutul celor două programe, precizăm de la bun început că, la ambele, disciplinele au caracter mai mult practic, și mai puțin teoretic. De pildă, la Piața lemnului și economia forestieră, studenții învață cum să prelucreze o serie cronologică (folosită atât la analiza prețurilor cât și a inelelor anuale), învață noțiuni elementare despre gestionarea bazelor de date, cartarea habitatelor și evaluarea stării favorabile de conservare a siturilor Natura 2000, noțiuni elementare de gestionarea resurselor umane (conținutul unei fișe a postului, de exemplu, a unui contract de muncă). La acestea se adaugă, așa cum am spus, managementul calității și evaluarea ciclului de viață a produselor, ambele domenii din nomenclatorul standardelor internaționale ISO, cu care deschizi poarta oricărei multinaționale.
Pe scurt: fără master, rămâi „legat de glie” în sens profesional, ba uneori nici măcar atât, pe când cu master dobândești cunoștințe, competențe și chiar deprinderi (personal, consider deprinderea superioară competenței), care-ți pot fi de un real folos și în alte domenii, în caz de reorientare profesională.
Menționăm că USV are disponibile 19 locuri fără taxă și 11 cu taxă la Managementul activităților din domeniul forestier și 9 locuri fără taxă și 12 locuri cu taxă la Conservarea biodiversității. Înscrierile au loc în perioada 5 – 12 septembrie. Mai multe detalii, AICI.