DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

22.9 C
București
16.3 C
Sibiu
20.2 C
Suceava
17.9 C
Covasna
17.1 C
Piatra Neamț
19 C
Braşov
18.5 C
Bistrița
19 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, septembrie 22, 2023

Inițiativele Uniunii Europene de a face pădurile mai rezistente la speciile invazive

Recomandate

Cercetătorii finanțați de Uniunea Europeană au arătat cum cooperarea internațională, inovarea tehnologică și promovarea biodiversității pot face pădurile europene mai rezistente la speciile invazive.

Pădurile europene sunt amenințate de invaziile unor specii neindigene de insecte și agenți patogeni. Sosite pe nave de marfă, aceste specii pot face ravagii economice și de mediu.

„Aproximativ șase noi specii de dăunători sosesc și se stabilesc în pădurile europene în fiecare an”, explică coordonatorul proiectului HOMED, Hervé Jactel de la INRAE ​​din Franța. „Nu toți acești dăunători sunt devastatori, dar aproximativ 10 până la 15% pot fi foarte dăunători.”

Jactel evidențiază Agrilus planipennis („Sfredelitorul frasinului”), originar din nord-estul Asiei. Această specie a fost deja găsită în Belarus, Rusia și probabil se află în Ucraina, batând la ușa Uniuniii Europene. În Statele Unite, dăunătorul a ucis milioane de frasini, cauzând daune de miliarde de dolari.

„Provocarea aici este că nu avem toate instrumentele de care avem nevoie pentru a identifica, preveni și monitoriza speciile invazive”, spune Jactel. „Trebuie să ne îmbunătățim metodele de prevenire din timp.”

Cooperare globală în managementul dăunătorilor

Acesta a fost obiectivul cheie al proiectului HOMED. Jactel a recunoscut necesitatea unei abordări mai holistice și mai structurate pentru a combate  problema speciilor invazive.

Prin urmare, echipa de proiect a început să dezvolte răspunsuri pentru fiecare pas al procesului de invazie. Aceasta a implicat luarea în considerare a: modului în care sunt transportați dăunătorii; unde ajung; cum se stabilesc în păduri; și cum s-au răspândit.

În principal, cauza unor posibile invazii de dăunători este reprezentată de exporturile din țările non-europene, cum ar fi Australia, China, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Statele Unite. „Acest lucru a fost important, deoarece acestea sunt țările din care provin speciile invazive”, spune Jactel.

Hervé Jactel este cercetător la French National Institute for Agriculture, Food, and Environment (INRAE)

Abordare pas cu pas

Ca prim pas, proiectul a realizat plantarea controlată de arbori europeni în aceste țări terțe, pentru a monitoriza prezența speciilor de insecte care ar putea provoca pagube. S-a constatat că aceasta este o modalitate eficientă de a identifica și de a înțelege mai bine posibilii invadatori.

„Mulți dintre acești dăunători sunt transportați cu nave-containere”, adaugă Jactel. „Astfel, am dezvoltat o capcană luminoasă ieftină și eficientă, care atrage insectele și le prinde. Ideea este că această capcană este activată în portul de origine și apoi evaluată în portul de sosire.”

Apoi, echipa de proiect a folosit instrumente de modelare pentru a estima locațiile și regiunile care erau cel mai expuse riscului de a atrage dăunători. A fost creată o hartă a Europei, evidențiind zonele în care speciile invazive se stabilesc de obicei.

„Această hartă a arătat că zonele urbane și portuare – precum Londra, Rotterdam sau Paris – ar trebui să fie în centrul atenției noastre”, notează Jactel. „Acestea sunt regiunile în care dăunătorii se instalează. Prin urmare, ar fi mai util să monitorizați copacii și pădurile mici din orașe și din jurul lor decât în ​​mediul rural.”

Biodiversitatea, soluție pentru combaterea speciilor invazive

Când vine vorba de controlul dăunătorilor, echipa a constatat că eradicarea completă nu este esențială – scăderea populației sub un anumit prag ar trebui să fie scopul. În plus, controlul dăunătorilor ar putea fi realizat fără utilizarea pesticidelor.

„Avem alte opțiuni”, adaugă Jactel. „De exemplu, putem găsi inamici naturali ai dăunătorilor invazivi la punctul de origine și îi putem studia cu atenție în laboratoarele de carantină.”

În plus, proiectul a constatat, de asemenea, că pădurile cu biodiversitate au putut rezista mai bine speciilor invazive, în parte pentru că găzduiesc mai mulți prădători, cum ar fi păsările și liliecii. Prin urmare, promovarea biodiversității native este ceva care ar trebui încurajat. „Acest lucru ar trebui să facă parte dintr-o strategie completă care abordează fiecare etapă a procesului de invazie”, conchide el.

Sursa: cordis.europa.eu, homed-project.eu

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi