Am auzit deseori la antreprenorii care construiesc case din lemn că lucrează cu softul elvețian Cadwork. Prin urmare, am vrut să aflăm mai multe despre acest program și i-am adresat câteva întrebări lui Emil Baciu, reprezentantul companiei în România.
ForestMania: Povestiți-ne ce înseamnă Cadwork, acest soft folosit în construcțiile din lemn și ce înseamnă el aici, în piața din România.
Emil Baciu, CEO Cadwork România: Cadwork a fost gândit pentru a acoperi o deficiență existentă pe piața programelor dedicate pentru realizarea structurilor din lemn. Folosind această „unealtă”, un producător de structuri din lemn are posibilitatea de a fi eficient din mai multe puncte de vedere: timp redus de realizare a alcătuirii constructive în fază preliminară în vederea întocmirii unui deviz-ofertă estimativă, o ușurință mult mai mare în alcătuirea finală și detalierea proiectului tehnic de execuție implicit un control mult mai riguros al materialelor puse în operă, optimizări în ceea ce privește modul de debitare a materiei prime în vederea reducerii pierderilor, un mijloc mult mai eficient de transmitere a detaliilor de execuție în fabrici fie că execuția se realizează manual ori cu mașini cu comandă numerică și nu în ultimul rând capacitatea de a furniza o serie de detalii pentru faza de montaj.
Ca scurt istoric, în 1980, Centrul Elvețian pentru Electronică și Microtehnică, un departament de cercetare al industriei de ceasuri din Neuchâtel, a început să dezvolte sistemul CAD Cadwork împreună cu Ecole Polytechnique Federale de Lausanne. În 1987, Cadwork a fost adaptat la construcțiile din lemn în cadrul Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, la Institutul pentru construcții din lemn ca parte a unui proiect de cercetare CTI condus de Andreas Walther și cu îndrumarea decanului Julius Natterer. După finalizarea acestui proiect de cercetare, Andreas Walther a fondat Cadwork informatik AG împreună cu echipa de proiect în 1990. De atunci au fost înființate 20 de filiale cu sedii în Elveția, Germania, Franța, Spania și restul lumii.
Cadwork a apărut așadar în Elveția în anul 1980, fiind într-o continuă actualizare odată cu apariția noilor tehnologii, precum și în baza feedback-ului primit de la utilizatorii acestui soft. La Cadwork, punem foarte mult accent pe modul în care fiecare persoană ce alege să proiecteze folosind acest soft să deprindă toate funcțiile de care este capabil, de aceea în fiecare țară unde Cadwork comercializează acest produs există un personal calificat, capabil să ofere suport tehnic pentru a veni în întâmpinarea utilizatorului final.
De fiecare dată când sunt întrebat de către o persoană detalii în ceea ce privește capacitățile acestui soft, de multe ori nu reușesc să detaliez toate particularitățile acestuia și din acest considerent încurajez orice persoană care este interesată de acestă soluție de proiectare, să urmeze cel puțin un curs basic de utilizare, curs care se susține pe o licență trial pentru a se putea convinge de versatilitatea acestuia. Consider că soft-ul Cadwork este una dintre cele mai bune soluții în ceea ce privește conceperea și detalierea structurilor din lemn fie că vorbim de structuri timber framing, structuri cross laminated timber, structuri din lemn masiv sau, de ce nu, și a mobilierului din lemn.
În 2004 a fost înființată filiala din România, care de atunci organizează atât cursuri de bază pentru noii potențiali clienți din această industrie, cât și pentru facultățile de profil. În mediul de afaceri din România este crucial să fii prompt atât în faza incipientă (faza de ofertare) cât și în etapa de livrare a produsului finit.
ForestMania: Cum vedeți viitorul construcțiilor din lemn în general și în România în special?
Emil Baciu, CEO Cadwork România: Lemnul a fost, este și va fi un material ce se va folosi în realizarea construcțiilor fie că are rol structural, arhitectural sau ca simplă învelitoare (șindrilă). Dacă în cazul celorlalte materiale folosite în mod uzual în construcții, cum ar fi betonul sau metalul, facem referire la un număr finit de materie primă din care se pot obține aceste materiale, în cazul lemnului brut – putem spune că acesta este singurul material de construcții ce se poate „cultiva”. În urma campaniilor de împădurire se poate crea un front continuu de exploatare a materiei lemnoase care poate să deservească generații ulterioare. Totodată având în vedere și ultimele directive ale Uniunii Europene cu privire la reducerea poluării putem spune că lemnul este singurul material de construcții care se încadrează în baremul impus de aceștia.
În România se observă o creștere în ceea ce privește realizarea construcțiilor din lemn, din mai multe considerente: o durată mai scurtă de execuție, o performanță energetică mai bună a structurilor din lemn, o mai bună comportare a acestora la acțiuni seismice din considerentul unei greutăți mai mici față de alte structuri și multe altele.
ForestMania: Cum vi se pare sectorul forestier din România față de alte țări?
Emil Baciu, CEO Cadwork România: Față de alte țări, sectorul forestier din România se află într-o criză datorită tăierilor ilegale sau a creșterii volumului de lemn exploatat în Europa. Chiar dacă acest material este regenerabil, natural și ecologic, iar prin utilizarea lui în construcții se reduc emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, exploatarea acestuia în mod abuziv poate duce la adevărate dezastre ecologice. De aceea trebuie elaborate și aplicate diverse strategii prin care să se asigure o exploatare sustenabilă a pădurilor și o dezvoltare a sectorului forestier astfel încât rata exploatărilor să nu depășească rata de regenerare a pădurilor.
ForestMania: Am văzut că aveți o colaborare cu Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului de la Brașov. Povestiți-ne despre această colaborare.
Emil Baciu, CEO Cadwork România: Colaborarea cu Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului de la Brașov a început în 2019, din nevoia și dorința studenților de a învăța un software BIM 3D-CAD/CAM. Aceștia beneficiază de cursul de bază Cadwork în cadrul practicii de vară unde ei învață funcționalitățile de bază transpuse în proiectarea unei structuri din lemn. Ei au oportunitatea de a acoperi fiecare etapă a unui proiect, de la proiectare la managementul șantierului și de la planificare la producție, descoperind astfel tainele software-ului Cadwork și observând faptul că aceasta este o soluție de modelare globală, completă și flexibilă. Până în acest moment, au beneficiat de acest curs un număr de 50 de studenți.
La final, ei trebuie să elaboreze un proiect de complexitate medie spre superioară. Promovarea cursului se materializează prin emiterea certificatului de absolvire Cadwork în care se atestă că studentul nu doar a parcurs acest curs, dar și cunoaște funcționalitățile de bază. Momentan avem acest program în desfășurare în mai multe orașe din țară și suntem deschiși pentru toate facultățile din domeniu având în vedere că programul și instruirea sunt gratuite. Așteptăm studenți dornici să învețe deoarece piata constructorilor din România este în creștere, iar lipsa de specialiști din acest domeniu este mare.
Detalii despre soft, AICI.