Sâmbătă, 1 aprilie, comunitatea internațională a carverilor – sculptori în lemn cu drujba – îi premia pe cei mai buni dintre ei, în urma celei de-a 4-a ediții a concursului „Steel Bearvers”. Pe podium a fost, în premieră, și un român. De altfel, Ioan Ungur era la prima participare de acest fel…

„Am mai fost la festivaluri sau diverse evenimente în țară, dar nu la un concurs internațional. A fost interesant, un pic ceva nou… Vremea, din păcate, nu a ținut cu noi. A fost vânt, frig, vineri a plouat. Dar am avut haine impermeabile și am rezistat”, povestește Ioan Ungur pentru forestmania.ro.
Concursul a avut loc în orașul Kaunas din Lituania și a reunit carveri din 12 țări. Inclusiv două femei – una din Polonia, una din Ucraina. Din România au fost trei concurenți: Ioan Ungur, Gabriel Pătrașc și Adrian Voican.


Pe primul loc a fost lucrarea concurentului din Japonia, pe locul 2 a celui din Lituania.


„Am fost norocos un pic, pentru că buștenii s-au tras la sorți. Adică noi ne-am adunat acolo, i-am studiat și apoi a avut loc o tragere la sorți. Și eu am tras nr. 1, deci am putut să-mi aleg bușteanul de stejar pe care urma să lucrez. Am mers acolo fiecare cu mai multe variante, apropo de lucrare, de model. Pentru că nu știi ce buștean ai. Până la urmă am ales să lucrez o principesă care stă pe o pernă”, ne explică Ungur.

Școala profesională
Ioan Ungur lucrează de-o viață cu lemnul și nu are de gând să se oprească. A început la școala profesională din Târgu Mureș, unde a fost la clasa de sculptură. Apoi a lucrat ani de zile la fabrică, fostul IPL „23 august”, unde făcea ornamente pentru mobilă. Din 1993 a început pe cont propriu, cu statuete, cu artizanat. Lucra mult cu dalta. Iar din 2013 a început să lucreze cu drujba.

„Nu prea mai aveam de lucru și a apărut o ocazie să merg să lucrez în Germania. Și acolo, la această firmă, se lucra cu drujba. Se făceau – și se fac și acum – construcții din lemn pentru spațiile de joacă destinate copiilor. Aceste construcții au pe ele anumite modele, anumite sculpturi și acelea le fac eu. Le fac și astăzi, doar că în atelierul meu din Mureș și apoi le trimit în Germania”.



Drujbă, flex, daltă
La concursul din Lituania, concurenții noștri au putut participa cu propriile echipamente, întrucât s-au dus cu mașina. Cei care nu le-au putut aduce cu avionul au primit drujbe și alte unelte necesare din partea organizatorilor.

„Acuma, eu am o vorbă, că sunt mai în vârstă: un meseriaș bun sculptează și cu șurubelnița. Dacă te pricepi, te pricepi! Eu am avut la mine trei drujbe, una mare și două mai mici, cu lame diferite. Una specială pentru sculptură. Am avut un flex pentru șlefuit și dălți pentru chestii mărunte. Alți colegi desigur că aveau tot felul de jucării… Dar acelea sunt pentru cine nu știe cu dalta”, mai spune Ioan Ungur, râzând.

Lucrări pentru vânători
Proprietarul unui complex de vânătoare din județul Gorj a vrut să înfrumusețeze locul și a comandat de la Ioan Ungur câteva piese specifice vânătorii.

Au ieșit câteva piese superbe, care l-au impresionat pe omul de afaceri.

Ioan Ungur merge de câțiva ani la Vaideeni, în Vâlcea, la o tabără de sculptură devenită deja tradițională.
Iată câteva dintre lucrările lui:





