Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat câştigarea definitivă în instanţă a procesului cu judeţul Prahova privind linia de hotar dintre cele două judeţe în zona Platoului Bucegi, disputa vizând inclusiv monumentele naturale Babele şi Sfinxul.
„Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris preşedintele CJ pe pagina sa de Facebook.
Conform portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Piteşti a respins ca nefondate, recursurile declarate în această speţă de autorităţile din Prahova, decizia fiind definitivă.
În luna noiembrie 2020, Corneliu Ştefan a anunţat că a câştigat în instanţă, pe fond, Sfinxul şi Babele, care rămân pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.
„Mă bucur să le transmit dâmboviţenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor. Deşi sentinţa de joi nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriul judeţului nostru”, a scris Corneliu Ştefan, la acel moment, pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, Prefectura Prahova a informat că monumentele naturale Babele şi Sfinxul sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni, indiferent de rezultatul final al procesului.
„Pe parcursul derulării procesului, prefectul judeţului Prahova a convocat părţile, în nenumărate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul şi a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situaţiei, însă la aceste convocări reprezentanţii judeţului Dâmboviţa nu s-au prezentat. Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1.359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni. Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni. Dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Naţional Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic şi cultural ele aparţin tuturor românilor”, a transmis Prefectura Prahova la acel moment.
Procesul dintre cele două judeţe a început în urmă cu mai mulţi ani şi a trecut pe la mai multe instanţe. O primă instanţă care a pronunţat o decizie în această speţă a fost Tribunalul Dâmboviţa, în octombrie 2019, iar în septembrie 2020, Curtea de Apel Ploieşti, unde se judeca recursul, a admis o cerere de strămutare, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Piteşti, care, în decembrie 2020, a casat sentinţa iniţială şi a trimis dosarul la rejudecare la Tribunalul Vâlcea.
„După 4 ani de zile în care Primăria oraşului Buşteni, Consiliul Judeţean şi Prefectura Prahova nu au avut niciun reprezentant juridic în ultimii 4 ani în care s-a derulat procesul intentat de către judeţul Dâmboviţa împotriva judeţului nostru în scopul revendicării platoului Bucegi, Sfinxul şi Babele, astăzi, cu ajutorul noii conduceri din Prahova de la Consiliul Judeţean şi Prefectură, prin reprezentanţii lor juridici, împreună cu ai noştri din Buşteni, am reuşit ca prin decizie judecătorească să reluăm procesul de la început. (…) Dacă nu s-ar fi prezentat avocaţi profesionişti care să ne reprezinte, sentinţa ar fi fost favorabilă judeţului Dâmboviţa”, a scris la acel moment pe Facebook primarul staţiunii Buşteni, Mircea Corbu.
Sursa: administratie.ro