Timar Kincso Katalin, Kincsi pentru prieteni, este prima femeie angajată la Serviciul Salvamont Brașov. Numele ei a apărut în aceste zile pe o mulțime de site-uri.
Prezența ei în echipa Salvamont nu e însă ceva ce s-a întâmplat peste noapte. Kincsi făcea deja voluntariat la Serviciul Județean Covasna și, de peste un an, în cadrul Salvamont Brașov.
În prezent, este studentă la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov și vrea să aprofundeze, la licență și master, o temă care o preocupă: educația silvică în rândul copiilor. De altfel, asta se vede făcând peste ani: să le predea copiilor un curs despre ce înseamnă pădure, animale, natură, gestionarea fondului forestier și de vânătoare.
Pentru că tot vorbim de vânătoare, are de gând să își ia permis de armă, pentru că îi place să vâneze. Dar ce nu-i place?
Am stat de vorbă cu tânăra salvatoare după câteva amânări, pentru că ea are mereu ceva de făcut… Nu stă locului, e o persoană plină de energie: când nu e la facultate sau la acțiuni cu cei de la Salvamont, e la schi. Pentru că face schi de performanță la Clubul Toro Racing Team. Sau cântă la chitară. Sau la violă! Dacă nu face aceste lucruri, face alpinism. Sau, cum spuneam, vânează. Și are timp să fie și într-o asociație de acordare a primului ajutor medical!
Kincsi e din Sfântu Gheorghe, Covasna, și a făcut Colegiul Silvic Gurghiu din Mureș. A stat la internat. Părinții săi s-au mirat când au auzit ce vrea să facă, mai ales că niciunul nu este din domeniu. Tatăl ei lucrează într-o companie, la controlul calității, iar mama este asistent farmacist. Nici sora ei nu e apropiată de păduri și munți: vrea să devină actriță!
„Tata s-a speriat prima dată când i-am spus de colegiul silvic… Apoi a zis că dacă asta îmi doresc, așa să fie”, a povestit Kincsi pentru forestmania.ro.
De unde vine pasiunea pentru pădure și munți? „De la cercetași! Am făcut parte din mișcarea de cercetași și de acolo am prins această iubire pentru tot ce înseamnă natură. S-a dezvoltat, an de an, așa încât am decis să fac din ea o carieră, o meserie”, ne explică ea.
Pentru master vrea să meargă în Ungaria, la Sopron. Acolo va studia ceea ce definește ca „educația despre pădure” – adică un mix de educație silvică și ecologică pentru copii.
Activitatea de la Salvamont a convins-o încă o dată că este nevoie de educație… „Oamenii se duc pe munți, în păduri… după bunul plac, fără echipamente, fără hartă, fără nimic. Este motivul pentru care au loc atâtea accidente. Am avut de-a face cu cazuri de atac de urs – cu decesul omului – am avut de-a face cu oameni răniți grav în urma alunecărilor. Este cumplit. Este vorba de educație aici. Sau de lipsa ei. Nu avem o cultură a drumeției, copiii nu știu să se orienteze. Îmi doresc să contribui la asta, să schimb ceva”, ne-a mai spus Kincsi.
„Din păcate, prezența fetelor e destul de scăzută în zona silvică. În jur de 10 – 15 la sută. Mi-ar plăcea să văd mai multă pasiune în această direcție, să văd cât mai mulți tineri și tinere care să iubească natura, munții, cățărările… Eu cred că nu există ceva mai frumos decât asta!”
Următorul lucru pe care vrea să îl facă e să-și ia un companion pentru drumeții. Îl va aduce din Ungaria și va fi un exemplar de Vizsla cu păr sârmos. Adică un câine de vânătoare calm și loial. Cum ea e plină de energie și el calm, vor face o echipă pe cinste!
Foto: Arhivă personală Timar Kincso Katalin