Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul prin care mai multe proiecte ale companiei de stat Hidroelectrica sunt scutite de evaluarea de impact asupra mediului. Potrivit profit.ro, motivul este că acestea au fost declarate „vitale pentru securitatea națională” de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
„Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a emis, în data de 25.10.2022, Hotărârea nr. 169 privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina, și a dispus adoptarea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a acesteia.
Între direcțiile de acțiune identificate în materialul emis de CSAT, la dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice, lit. B – REPowerEU, au fost identificate proiectele de investiții ale Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. (SPEEH S.A.) necesare pentru asigurarea rezilienței energetice″, se arată în nota de fundamentare a OUG adoptată în ședința de miercuri.
Pe 25 octombrie, CSAT transmisese că „membrii Consiliului au analizat și aprobat propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni″.
Astfel, ordonanța de urgență stipulează că cele 10 proiecte de hidrocentrale ale Hidroelectrica, „declarate ca fiind proiecte de interes public major care utilizează energia regenerabilă, sunt considerate situații excepționale, în sensul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, și sunt proiecte de importanță/securitate națională, și al art. 36 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru a căror realizare este permisă scoaterea terenurilor din circuitul agricol și scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier național″.

Sursa: profit.ro