DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

5 C
București
-2.8 C
Sibiu
1.4 C
Suceava
0.3 C
Covasna
1.2 C
Piatra Neamț
0.3 C
Braşov
2 C
Bistrița
2.3 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, noiembrie 6, 2024

Laura Bouriaud, în fruntea „cruciadei” Fem4Forests: „Și eu sunt silvicultor!”

Recomandate

Silvicultura din România a fost reprezentată cu brio la Conferința internațională „Femeile în sectorul forestier – și eu sunt silvicultor!”, desfășurată ieri și azi la Bled, în Slovenia.

Proiectul regional „Fem4Forests” („Păduri în mâinile femeilor”) a fost implementat de Facultatea de Silvicultură din Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare”. Alături de un grup de specialiste inginer silvic, și cu o reprezentantă a studentelor de la Universitatea Transilvania – Brașov, dr. Laura Bouriaud a participat la conferință și a moderat unul dintre panel-urile principale.

Silvicultura în regiunea Dunării este încă un domeniu predominant masculin, dar tot mai multe femei ocupă locuri de muncă importante și proporția femeilor angajate în domeniu este, de asemenea, în creștere, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Cu scopul de a consolida sectorul forestier din regiunea Dunării la nivel local, regional și internațional printr-o implicare mai mare a femeilor, Institutul Silvic Sloven a lansat în iulie 2020 proiectul internațional „Forests in Women’s Hands” Fem4Forest, care este cofinanțat de Programul Transnațional Interreg Dunăre.

Proiectul implică 14 parteneri din 10 țări (Slovenia, Croația, Austria, Germania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, România, Cehia, Bulgaria, Ucraina) și oferă o abordare nouă și inovatoare a formării și mentoratului, cu scopul de a încuraja și de a permite femeilor un rol mai activ în toate segmentele sectorului forestier.

Conferința internațională de la Bled și-a propus să evidențieze rolul important al femeii în societate, în politică și mai ales în silvicultură.

 În deschiderea evenimentului a vorbit ministrul Agriculturii, Pădurilor și Alimentației din Slovenia, dna Irena Šinko, care a fost urmată de directorul Institutului Silvic (un fel de INCDS), de directorul Serviciului Silvic Sloven (Romsilva slovenă) și președintele Asociației  Proprietarilor de Păduri din Slovenia.

Prima parte a conferinței s-a concentrat pe rolul femeii în societate, în popularizarea imaginii silviculturii și a rolului pădurilor și a conservării naturii în contextul schimbărilor climatice, precum și pe rolul femeilor în criza războiului din Ucraina, unde femeile inginer silvic au cu totul alte condiții de lucru acum și sunt chemate să suplinească lipsa celor peste .4500 de silvicultori care au fost moibilizati pe front.

„Proiectul Fem4Forest (Pădurile în mâinile femeilor) ne-a oferit oportunitatea de a studia și compara rolul femeilor în regiunea Dunării, de a dezvolta instrumente (de exemplu, programe de formare, de mentorat) și de a transfera exemple de bune practici. La Conferință a fost înființată și Asociația Internațională a Femeilor din silvicultură – WOFO International (Women in Forestry International)”, mai transmit organizatorii.

Merită menționat că la eveniment au luat parte, fizic și online, peste 260 de participanți din 38 de țări.

Discuții aplicate

Doamna dr. ing. Laura Bouriaud a condus panel-ul în care participantele, doamne cu activitate recunoscută în sectorul forestier, au abordat câteva dintre problemele și soluțiile care ar permite o mai bună recunoaștere a rolului femeii în sectorul forestier.

Pe lângă câteva întrebări introductive și un set de întrebări referitoare la problemele întâmpinate la locul de muncă, dr. Bouriaud și-a propus să identifice împreună cu participantele factorii care pot ajuta la succesul unei cariere în domeniu: ce ar putea face angajatorii și autoritatea publică pentru a garanta egalitatea de șanse între femei și bărbați din sectorul forestier și care ar fi mesajul pe care ar trebui să îl transmită un astfel de proiect tuturor tinerelor aflate la început de carieră în silvicultură.

Totodată, participantele la panel au menționat rolul sprijinului instituțional sau familial pentru a reuși în carieră, și au discutat despre nevoia de a avea modele de angajare care să le ofere flexibilitate în cadrul programului de lucru și să nu le penalizeze pentru faptul că, pe anumite perioade de timp, sunt obligate să lucreze cu jumătate de normă deoarece au copii mici sau membri ai familiei în întreținere.

Motoferăstraie mai ușoare

Una dintre discuțiile din timpul conferinței s-a referit la dificultatea unei femei de a desfășura activități pe care în general le fac bărbații, cum ar fi cea de fasonator mecanic.

Una dintre participante a spus că și o femeie poate face acest lucru, dar că, din păcate, motoferăstraiele au fost concepute pentru bărbați, având o greutate semnificativă. Ea a spus, de asemenea, că munca femeilor în acest post este apreciată deoarece ele calculează bine locul în care taie lemnul și modul în care îl fasonează, pentru că femeile nu doresc să îl strice si nici să vatăme arborii pe picior.

„Dacă femeile au probleme, este adesea pentru că lucrurile nu au fost gândite pentru ele. O femeie care lucrează ca fasonator are nevoie doar de un motoferăstrău mai ușor, și, cu siguranță, va fi capabilă să îl întrețină sau să îi ascută lanțul, poate chiar cu mai mare atenție decât un bărbat”, a punctat vorbitoarea.

„S-a spus aici că singurul lucru pe care trebuie să îl facă autoritățile este să se asigure că egalitatea de șanse este respectată. Nu avem nevoie de discriminare pozitivă, ci de condiții egale de angajare și tratament egal la locul de muncă.

Ceea ce a asigurat succesul panelului a fost faptul că participantele sunt femei pasionate de meseria lor, care au lucruri de transmis, deoarece cuvântul-cheie al meseriei noastre este acela că ne pasă. De noi, de pădure, de viitorul copiilor noștri.

În zonele rurale, copiii sunt o resursă inestimabilă de speranță pentru dezvoltarea comunităților, poate singura pe care o mai avem de multe ori. Copiii, tinerii, și încrederea pe care ne-o punem în ei sunt viitorul nostru. De aceea, trebuie apreciate și doamnele directoare de școli, de gimnaziu sau licee, care fac o muncă extraordinară pentru comunitate, cu acești copii”, a declarat, pentru forestmania.ro, dr. Laura Bouriaud.

La Conferința din Slovenia au luat parte Alina Cuciurean (prin zoom), managerul Colegiului Silvic „Bucovina”, Maria Mihul, Adina Prodan – responsabil în regenerarea pădurilor la Direcția Silvică Dâmbovița, Prădan Florina-Daniela – CSR & Certification Manager JF FURNIR, Mădălina Moroșan – VitaForst International Management of Forest & Landscape e.K., Răducă Delia – responsabil SSM Direcția Silvică Vâlcea, Viorica Nagavciuc, care afce studii postdoctorale la „Alfred Wegner” Institute (Helmholtz Centre for Polar and Marine Research), Dungă M. Alina – RNP Romsilva OS Covasna, Georgiana Ursache – responsabil în regenerarea pădurilor și investiții la Ocolul Silvic Falcău, Magda Virginia Sandu – OS Hârlău, Timar Kincso Katalin, Salvamont Brașov.

Proiectul poate fi consultat AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi