Până anul viitor, când firmele din sectorul de exploatare forestieră pot aplica pentru schema de ajutor prin PNS, există și varianta de a accesa un leasing pentru achiziția de utilaje. Viorel Mogoș este membru în Comitetul Director al ASFOR, manager de firmă și membru în conducerea unei companii care oferă finanțări. Ne-a acordat un interviu pe această temă. Și nu numai.
Forestmania.ro: În sectorul forestier românesc avem cel puțin două probleme majore: drumurile și utilajele. Ambele puține și … nu prea grozave. De ce lipsesc tocmai acest investiții atât de importante?
Viorel Mogoș: În referire la drumuri aș dori să precizez că proprietarii de păduri fac investiții nesemnificative în întreținerea drumurilor forestiere și apropape deloc în drumuri forestiere noi pentru a crea acces la bazine neexploatate. Interesul acestora este evident: încasări cât mai mari cu investiții cât mai mici. Lipsa infrastructurii duce la uzarea prematură a mijloacelor de transport și a celor de producție având ca efect reducerea productivității.
Datorită lipsei predictibilității în activitatea de exploatare forestieră, a creșterii continue și nejustificate a prețurilor de pornire la licitațiile de masă lemnoasă s-a produs o decapitalizare accentuată a firmelor care își desfășoară activitatea în acest domeniu. Cauzele enumerate au ca efect subfinanțarea sectorului, acesta fiind considerat de către finanțatori – bănci, de exemplu – ca fiind unul de mare risc. Desfășurarea activității cu utilaje depășite moral și tehnic, cu consumuri mari, în condițiile lipsei acute de forță de muncă bine pregatită duc la dezechilibre financiare pentru firmele din domeniu.
Forestmania.ro: Sunteți nu doar membru în Comitetul director al ASFOR, ci și în conducerea unei societăți de leasing financiar. Aveți oferte diverse, chiar și pentru forestieri. Despre ce e vorba mai exact?
Viorel Mogoș: Fortuna Leasing finanțează o varietate mare de echipamente folosite în toate sectoarele economiei, inclusiv în domeniul agricol și forestier.
Avem mulți ani de experiență în industria de leasing, precum și expertiză în recunoașterea caracterului sezonier al acestei industrii, așa că putem discuta și despre programe de plăți adaptate.
Alegerea furnizorului pentru bunul dorit aparține Clientului, iar reprezentanții Fortuna Leasing vor acorda tot suportul pentru obținerea unui leasing smart, Clientul putând opta pentru variante și condiții de finanțare personalizate.
Forestmania.ro: Ce condiții trebuie să îndeplinească o firmă de exploatare forestieră dacă vrea să încheie un contract de leasing cu Fortuna pentru un utilaj?
Viorel Mogoș: Condițiile de finanțare minime pentru accesarea finanțării sunt următoarele:
- Persoana Juridică să nu fie în interdicție bancară și să fie stabilă financiar;
- În ultimele 12 luni să nu existe incidente majore înregistrate în CIP (centrala incidentelor de plăți) cu bilete la ordin și/sau întârzieri la plată constante înregistrate în CRC (centrala riscurilor de credit);
- Persoana Juridică trebuie să aibă cel puțin un bilanț semestrial / anual depus
- Perioada de finanțare maximă acceptată: vechimea bunului + perioada de finanțare solicitată să nu depășească 10 ani;
Forestmania.ro: Ce s-ar schimba în piața lemnului din România dacă firmele de exploatare forestieră s-ar echipa cu utilaje mai performante?
Viorel Mogoș: Dotarea cu utilaje performante ar fi benefică pentru firmele din domeniu. Avantaje ar fi destule: creșterea productivității, reducerea consumului de combustibil, reducerea costurilor cu reparația utilajelor, condiții de muncă mult îmbunătățite pentru operatorii acestor utilaje, reducerea pierderilor tehnologice în exploatare, exploatarea parchetelor în termenele contractate, ceea ce duce la neplata de penalități și multe alte aspecte. Echiparea cu utilaje performante ar duce efectiv la schimbări majore în piața lemnului în primul rând prin recapitalizarea firmelor, ca urmare a creșterii semnificative a productivității muncii.
Forestmania.ro: Suntem într-un moment dificil pentru piața lemnului, mulți se plâng că „nu merge”. Dvs cum vedeți lucrurile?
Viorel Mogoș: Într-adevăr, aceasta este o perioadă de mari încercări pentru firmele din domeniu. Situația ar putea să fie îmbunătățită, consider eu, prin stabilizarea prețului lemnului, respectarea volumului lemnului scos la vânzare, existența și funcționarea unei burse a lemnului, reducerea suprareglementărilor din domeniu. Așa cum susține de mult timp ASFOR, rolul aplicației SUMAL 2.0 ar trebui să fie operativ la punerea pentru prims dată în piață a lemnului. Concret, vorbind despre exploatare forestieră, să fie controlată activitatea de marcare, de întocmire APV, exploatare și transport tehnologic al lemnului până în primul depozit. Atât. Pe acest circuit se fac ilegalități și tăieri ilegale care se doresc a fi eliminate și care au stat la baza înființării SUMAL 2.0.
Forestmania.ro: Revenind la leasing, mai dați-ne detalii. Dobândă, perioadă, rată, avans.
Viorel Mogoș: Structura de finanțare se stabilește în urma unei analize de risc a tranzacției, însă vă putem detalia condițiile standard de finanțare, acestea fiind:
- perioada: min. 12 luni – max. 60 luni;
- avans: min. 15% – max. 50%;
- dobândă fixa pe toata perioada contractuală;
- pachet de servicii incluse (înmatriculare, asigurări);
Forestmania.ro: Dacă cineva e interesat de oferta dvs, ce trebuie să facă?
Viorel Mogoș: Pentru obținerea unei oferte de leasing, persoana interesată are la dispoziție posibilitatea de a trimite un e-mail pe adresa office@fortunaleasing.ro care să conțină solicitarea și datele de contact sau de a accesa secțiunea „Solicitare oferta” pe site-ul www.fortunaleasing.ro.