De puțin timp, se produc și la noi celebrele grinzi din lemn lamelat încleiat pe care le vedeam doar pe afară. Am stat de vorbă cu Ionuț Panțiru, patronul unei firme românești care produce astfel de grinzi. El are tot circuitul: exploatare forestieră, transport, debitare și fabrică de prelucrare. Totul în patru puncte de lucru din județul Neamț. Face nu doar grinzi din lemn stratificat, ci și dușumea sau lambriu. „Frumusețea casei”, cum se spune… Acum, firma sa lucrează pentru un proiect din municipiul Roman, o hală ce va deveni în scurt timp depozitul unei afaceri locale.
„Am livrat grinzi din lemn stratificat și pentru un stadion din Miercurea Ciuc, dar și pentru bazine didactice de înot, finanțate de stat prin Compania Națională de Investiții. Aceste grinzi sunt foarte apreciate, datorită esteticii lor, dar sunt și valoroase ca produs în sine pentru că sunt o alegere foarte bună pentru rezistență, au proprietăți izolatoare și ajută la eliminarea punților termice din structuri și sub-structuri”, a explicat, pentru forestmania.ro, Ionuț Panțiru.
Grinzile din lemn lamelat încleiat stratificat pot crea spații interioare vaste fără coloane de sprijin intermediare – iată un alt avantaj. Apoi, adaugă rezistență, structurare și maiestuozitate oricărui design.
„Mai mult decât atât, în loc de a ascunde scheletul construcției, lemnul lamelat încleiat permite expunerea acestuia în toată splendoarea sa naturală. Este durabil și robust. Oferă rezistență sporită la foc și furnizează siguranță și integritate structurilor. Este stabil din punct de vedere chimic și recomandat pentru medii umede și agresive”, ne mai detaliază Panțiru, subliniind și faptul că lemnul este un produs natural, recliclabil 100% și cel mai prietenos cu mediul dintre materialele de construcție.
Lemnul lamelat încleiat este de fapt cherestea lipită cu adeziv. Sunt trei plăci din brad sau molid care, după uscare (umiditatea trebuie să fie de maxim 12%) se rindeluiesc, apoi se aplică un strat infim de adeziv.
„Lucrăm cu lemn curat, frumos, pentru că de regulă aceste structuri sunt expuse, nu ascunse. Ar fi și păcat! Stratul de adeziv este practic invizibil. Un avantaj al acestui tip de produs este capacitatea de îndoire. Și rezistența! E foarte important. E ca un oțel, doar că e lemn”, mai spune antreprenorul nemțean.
Pentru a vedea toate detaliile despre construcții cu grinzi din lemn lamelat încleiat, dar și proceduri de fabricație, puteți accesa pagina de internet a firmei lui Ionuț Panțiru, AICI.