DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

9.8 C
București
8.8 C
Sibiu
7.4 C
Suceava
6.7 C
Covasna
8.3 C
Piatra Neamț
7.1 C
Braşov
8.2 C
Bistrița
10.2 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

Lemnul, văzut de arhitecți ca „noul beton”: 10 construcții pe bază de CLT

Recomandate

Site-ul dezeen.com prezintă un „lookbook” cu 10 construcții pe bază de CLT din diferite orașe și perioade. Este clar că lemnul e tot mai folosit în construcția de case în Europa, arhitecții spunând la unison că lemnul a devenit „noul beton”.

Cheresteaua stratificată încrucișată (CLT) este un tip de lemn masiv, prelucrat, care poate fi folosit ca material de construcție structurală. Este adesea folosit în arhitectură și este realizat în mod normal din zada, molid sau pin.

În interioare, materialul conferă camerelor o senzație de lumină, de modernitate și poate crea un efect de lux chiar și pentru proiectele cu buget redus.

CLT este adesea folosit pentru interioare în proiecte scandinave, dar mai nou poate fi găsit în clădiri din întreaga lume.

Iată cele 10 construcții.

1. Rye Apartments, Marea Britanie (architect – Tikari Works)

Studioul londonez de arhitectură Tikari Works a folosit CLT pentru structura blocului cu patru etaje „Rye Apartments” din sudul Londrei.

Materialul a fost lăsat la vedere pe majoritatea pereților și tavanelor și combinat cu dulapuri de bucătărie, unități de depozitare și rafturi din lemn de molid. Finisajele din lemn au fost completate de pardoseală în stil terrazzo, cu pete de chihlimbar și crem.

2. Extensie de mansardă, Germania (Pool Leber Architekten)

Pool Leber Architekten a adăugat o extensie CLT cu două etaje unui bloc de locuințe din anii 1980 din München pentru a crea o serie de spații de mansardă.

Cheresteaua structurală este vizibilă pe pereți, tavane și podele. Este asociată cu dulapuri de depozitare sculpturale.

3. Kynttilä, Finlanda (Ortraum Architects)

Forma cu frontoane a acestei cabane de 15 metri pătrați de pe lacul Saimaa din Finlanda include un dormitor și o bucătărie mică.

CLT a fost utilizată la pereții podelei și la acoperișul înclinat, fiind vizibilă în întreaga cabină

4. Barretts Grove, Marea Britanie (Amin Taha Architects)

Amplasat între clădiri din cărămidă din Stoke Newington, acest bloc CLT cu șase etaje conține șase apartamente. În interiorul clădirii, panourile CLT au fost lăsate la vedere și lăcuite.

„Abilitatea CLT de a servi ca structură și finisaj a eliminat nevoia de pereți din gips-carton, tavane suspendate, cornișe, plinte, faianță și vopsea; reducând cu 15% carbonul încorporat al clădirii, costul construcției și timpul de construcție au scăzut”, a explicat studioul de arhitectură.

Noile tipuri de lemn prelucrat – inclusiv CLT – sunt considerabil mai puternice decât omologii lor obișnuiți din lemn și le permit arhitecților să construiască clădiri mai mari și mai înalte ca niciodată. Arhitecții au ales să ofere clădirii o structură din lemn stratificat încrucișat care oferă o alternativă mai durabilă la beton și oțel.

Acest cadru este învăluit de o fațadă din cărămidă perforată pentru a se potrivi cu clădirile învecinate.

5. Villa Korup, Danemarca (Jan Henrik Jansen Arkitekter)

Proiectată de Jan Henrik Jansen Arkitekter, în colaborare cu Marshall Blecher și Einrum Arkitekter, această casă de pe insula daneză Fyn are o structură CLT realizată din brad baltic.

Panourile au fost expuse pe tot interiorul, unde au fost tratate pentru a proteja cheresteaua.

6. MAS JEC, Spania (Aixopluc)

Această extensie CLT a fost adăugată unei case tradiționale catalane din orașul Reus. Biroul catalan de arhitectură Aixopluc a folosit materiale ușoare pentru clădire, care au fost pregătite în afara șantierului. Construcția a fost ridicată în doar două săptămâni.

Masa termică a interioarelor din lemn stratificat expus ajută la asigurarea unei temperaturi interioare confortabile atunci când soarele de după-amiază „bate” în clădire.

7. Studio 12, Finlanda (Ortraum Architects)

Acest studio asimetric numit „12” a fost construit pentru a oferi proprietarilor unei case din Helsinki spațiu pentru a compune muzică și a face artă ceramică.

Arhitecții Ortraum au expus structura CLT în spațiile interioare, care au o pardoseală simplă de beton la nivelul inferior și mobilier masiv din CLT.

Scopul Studioului Ortraum pentru 12 a fost ca acesta să „fie un exemplu de bune practici pentru proiecte de construcții ecologice într-un context de suburbie”.

8. Clădirea de accesorii Eton, Canada (Motiv Architects)

Motiv Architects a ales CLT pentru un garaj conceput să găzduiască un Mustang vintage restaurat și să servească drept atelier pentru firma proprietarilor.

Designul a fost „născut dintr-o dorință puternică de a lucra cu cherestea laminată încrucișată – pentru a înțelege mai bine proprietățile sale, precum și eficiența ansamblării sale pe un proiect la scară mică”, au spus cei de la Motiv Architects.

9. Tiny house-ul artistului Bothy, Scoția (Bobby Niven și Iain MacLeod)

Conceput pentru a fi transportat în spatele unui camion, astfel încât să poată fi dus în locații îndepărtate, acest mic atelier de artist a fost proiectat de Bobby Niven și arhitectul Iain MacLeod.

Structura sa din lemn stratificat cu frontoane este expusă în interior, unde a fost introdus și un mezanin.

Artistul Bothy a dorit un spațiu flexibil în care să se simtă conectat la natură, într-un mediu rural, dar și să arate ca acasă într-un context mai urban, a spus MacLeod.

„Rezultatul este o formă vernaculară combinată care, deși pare foarte simplă, este de fapt construită luând în considerare crearea unui spațiu unic și foarte funcțional”, a explicat el.

„De asemenea, a fost construit la dimensiuni concepute pentru a ușura procesul de autorizare legală pentru potențialii proprietari”.

10. IJburg Townhouse Olanda (MAATworks)

Această casă urbană din Amsterdam proiectată de studioul de arhitectură MAATworks este construită în jurul unei scări unghiulare realizate din pin laminat încrucișat.

Răspunzând dorinței clientului de a face apel la casele scandinave din lemn, pereții și tavanele casei sunt, de asemenea, realizate din lemn de pin. Ei au construit reședința din panouri din lemn de pin și au numit-o Houten Herenhuis, care înseamnă casă de lemn.

Interiorul are pereți și tavane din lemn de pin, precum și o balustradă groasă, care trece prin podele. Finisajele din pin sunt menite să confere interiorului aspectul de sculptură din lemn.

Houten Herenhuis este cel mai recent exemplu de renaștere a lemnului ca material de construcție, pe care arhitecții îl numesc „noul beton”.

Designul folosește, de asemenea, principiile unei case pasive. Ferestre mari, orientate spre sud, asigură păstrarea căldurii solare în timpul iernii, în timp ce balcoanele și un acoperiș deasupra terasei asigură umbră pentru a preveni supraîncălzirea vara.

Arhitecții au folosit trei tipuri de lemn prelucrat pentru a construi casa – o alternativă mai durabilă la beton și oțel, care devine din ce în ce mai populară.

Pentru structura principală sunt folosite cheresteaua laminată cu lipici, cunoscută sub numele de glulam (sau lemn laminat încleiat) și cheresteaua stratificată încrucișată (CLT).

Sursa: deezen.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi